Loading ...

Direct informatie? 0528 23 60 30

Of mail naar planning@desteven.nl

Met alle winden meewaaien is een valkuil

Met alle winden meewaaien is een valkuil. Krijg je dat verwijt wel eens dat je te weinig een eigen mening hebt of dat je snel met een ander meepraat? Zegt jouw omgeving wel eens dat je best wat meer ruggengraat zou mogen tonen in bepaalde situaties?

Ingewikkelde kwestie

Eigenlijk is het een ingewikkelde kwestie. Dit artikel gaat niet over mensen die met de wolven meehuilen of die zomaar met iedereen meepraten (als ze er beter van kunnen worden). Dit artikel gaat ook niet over mensen die vanuit een politiek oogpunt opeens alle standpunten bijdraaien. Dit artikel gaat over jou wanneer jij herkent dat je jezelf te onderdanig of te ondergeschikt opstelt.

Met alle winden meewaaien

Doe de test!

Bij De Steven kun je een uitgebreide analyse doen om inzicht te krijgen in jouw kwaliteiten, eigenschappen,  persoonskenmerken en valkuilen.

Zo krijg je inzicht in jouw ontwikkeldoelen.

Meer informatie

Training en coaching

Wil je een training volgen om te leren hoe jij je valkuilen kunt vermijden? Dat kan! Bekijk de mogelijkheden: 

 • individuele training: spelen vanuit jouw kwaliteiten
 • teamtraining kernkwaliteiten

Training kwaliteiten ontdekken

Meegaand is de kwaliteit

Wanneer je beschikt over de kwaliteit meegaand of aanpassingsvermogen en je slaat daarin door dan betekent het dat je te meegaand en te volgzaam wordt. Dat betekent dat je de mening of gedachten van de ander laat prevaleren boven jouw eigen mening. Er zit dus geen bijbedoeling achter. Het gaat doorgaans onbewust. In feite maak je jouw mening ondergeschikt aan de mening van de ander. Je begrijpt: dit is niet effectief.

Ik wil er nog een kwaliteit aan toevoegen, namelijk: begrip of empathie. Je kunt je inleven in het standpunt of het perspectief van de ander en je kunt inzien hoe hij of zij daartoe gekomen is. Dat wil echter nog niet zeggen dat je het daar volmondig mee eens bent. Evenzogoed kun je je inleven in het perspectief van iemand die een heel andere mening is toegedaan, en van die kant bekeken kun je je ook voorstellen hoe diegene tot dat perspectief is gekomen. Zeker als je zelf nogal neutraal staat in de kwestie, kunnen anderen je begrijpende benadering verkeerd opvatten, en menen dat jij 'aan hun kant staat'. Dat roept bij de ander verwachtingen op.

Jouw leerdoel

Herken je deze valkuil?  Dan zijn er meerdere leerdoelen:

 • In sommige situaties zou je wat assertiever kunnen zijn (bekijk de leerdoelen gericht op assertiviteit)
 • Je zou mogen leren om jouw mening te durven zeggen
 • Je zou mogen leren om meer aan jouw eigen standpunt vast te houden
 • Een leerpunt kan zijn om sociaal wenselijk gedrag te vermijden
 • Je zou duidelijker kunnen zijn in je communicatieJe zou mogen leren om tegengas te durven geven

Jouw irritatiezone

Jouw irritatie zal vooral zijn wanneer mensen zich zeer stellig uitlaten of jou op deze wijze tegemoet treden. Het kan er soms toe leiden dat je er onzeker van wordt.

Misverstanden

Overigens zijn mensen bijzonder goed om iemand snel te etiketteren in de trant van ‘jij waait met alle winden mee’. Pas daar mee op want er kan ook wat anders aan de hand zijn. Het volgende kan er aan de hand zijn:

 • Er kan sprake zijn van weerstanden bijvoorbeeld de weerstand van ja knikken en nee bedoelen
 • Er kan een onveilige omgeving zijn waarin jouw mening niet op prijs wordt gesteld
 • Soms heb je gewoon meer tijd nodig om je ergens een mening over te vormen

In dat geval is de uitspraak ‘met alle winden meewaaien’ onjuist en niet op zijn plaats hoewel het gedrag er wel op lijkt.

Training kwaliteiten en valkuilen

Wil je een training volgen om te leren hoe jij je valkuilen vermijd? Dat kan! Bekijk de mogelijkheden: 

 • individuele training: spelen vanuit jouw kwaliteiten
 • teamtraining kernkwaliteiten

Training kwaliteiten ontdekken

Auteur

Dit artikel is geschreven door Jan Stevens.

Jan Stevens


Jezelf kwijtraken en jezelf hervinden

Bestel dit e-book (PDF) via de webshop! Titel: Jezelf kwijtraken & jezelf hervinden.

Ebook jezelf kwijtraken

Meer informatie

Online training autonomie en persoonlijk leiderschap!

Online training autonomie

De online training Autonomie en Persoonlijk Leiderschap helpt jou bij jouw persoonlijke groei. De 8 modules bieden diepgaande inzichten en praktische tools. Het werkboek, met 22 opdrachten, bevordert zelfreflectie en bevraagt je behoeften, gevoelens, en keuzes. Jan Stevens, de trainer, presenteert de video's, waarin hij de essentie van autonomie en leiderschap belicht. Het e-book en de video's bieden een holistische benadering, van zelfreflectie tot effectieve communicatie. Deze training, inclusief praktische informatie en de mogelijkheid tot downloaden van het werkboek en e-book, is een must voor wie streeft naar persoonlijke ontwikkeling. Een investering in jezelf die de moeite waard is.

Meer informatie

Authentiek communiceren: dat kun je leren!

ebook communicatie

Je zendt wie je bent. Dat is authentiek communiceren. Dat betekent dat je communiceert zoals je van origine bent. Originaliteit dus en geen kopie of imitatie van anderen. Niet zoals de wereld om je heen verwacht dat het zou moeten. Maar gewoon: zoals jij bent!

Meer informatie

Onze nieuwsbrief

Ben jij leer- en nieuwsgierig? Meld je dan aan voor onze nieuwsbrief!
Met jouw aanmelding ga je akkoord met onze privacyverklaring en het ontvangen van onze nieuwsbrief. Je kunt je natuurlijk op elk moment weer afmelden.

Telefonisch contact? Heb je vragen? Bel ons op 0528 23 60 30 en vraag naar Monique van Nuil.