Ben je boos omdat jouw kind een slecht cijfer haalt?
Als ouder kun je zo boos worden als je kind een slecht cijfer haalt. Een slecht cijfer haalt bij jou het ‘slechtste’ in je naar boven. Je wilt zo graag dat je kind het goed doet. Dat er goede cijfers worden gehaald. Je gunt je kind zo graag een mooie toekomst zonder zorgen.
Je dochter is 15 jaar en zit op het gymnasium. Ze heeft altijd goede cijfers gehaald maar de laatste paar jaar krijg je opeens telefoontjes van school. Ze haalt slechte cijfers, zit niet goed in haar vel. Verschijnt niet op de les, spijbelt, levert haar huiswerk niet in etc. De schrik slaat je om het hart. Hoe kan dit?
Achter de broek aan!
Je zit je haar al voortdurend achter de broek aan. Je zorgt er al voor dat ze wekker op tijd zet. Je maakt haar zelfs wakker omdat ze negen van de tien slaapt door de wekker heen slaapt. Je spoort haar aan om op te schieten zodat ze nog op tijd op school kan komen. Je stelt consequenties en sancties zodat ze haar huiswerk gaat maken.
Sancties in de vorm van het afnemen van de telefoon, niet meer met vrienden omgaan, niet meer sporten. Pas als het huiswerk af en er goede cijfers worden gehaald kunnen deze sancties worden opgeheven. Tot zolang blijft ze binnen om te leren. Maar ook dat lijkt niet te helpen. Het is als het ware een neerwaartse spiraal. Alles wat je doet, helpt tijdelijk en daarna zakt ze nog verder weg dan voorheen.
Wat doet het met jou?
Je wordt er moedeloos en depressief van. De sfeer in huis is om te snijden. Er is continue spanning en stress, er is soms zelfs sprake van agressie. Boos ben je ook haar. Ze heeft nooit iets aan haar huiswerk gedaan. Nu studeert ze een beetje maar dat is lang niet genoeg om haar cijfers op te halen. Je hebt ook veel vragen waar je geen antwoord op krijgt. Waarom doet ze niets? Waarom maakt ze haar huiswerk niet? Waarom doet ze niets met de huiswerktips, die ze krijgt van de huiswerkbegeleiding? Het heeft je al zoveel geld gekost! Gek word je ervan.
Je kind beschermen
Als ouder wil je het allerbeste voor je kind. Je wilt dat het goed met ze gaat. Ze geen zorgen hebben en een gelukkige toekomst tegemoet gaan. Je zou zo graag het ijzer met je handen breken. Je wilt alles voor ze doen maar er moet ook iets voor terugkomen.
Het is onmogelijk om kinderen te behoeden voor problemen, om ze heel te houden. Het is onmogelijk om muren om ze heen te bouwen om ze te beschermen. Kinderen hebben het recht om hun eigen fouten te kunnen maken, hun eigen pijn te voelen om van te leren. Je kunt ze niet altijd in bescherming nemen.
Wat kun je wel doen om je kind te helpen?
Ga eens bij jezelf na of er bij jou misschien onverwerkte emoties, pijnen of ervaringen zitten. Jouw onverwerkte emoties, pijnen en ervaringen zorgen ervoor dat je deze onbewust wilt voorkomen bij je kind. Jouw onverwerkte pijn of ervaring wordt onbewust door je kind opgemerkt. Je kind voelt dat jij niet in balans bent. Nu kun je allerlei hulpinstanties inschakelen voor je kind maar dat zal allemaal tijdelijk zijn vruchten afwerpen.
Maar wat je ook doet om je kind te helpen, is gaan onderzoeken welke ervaringen of emoties jij nog niet hebt verwerkt. Waar komt dit vandaan en mag jij loslaten of ontwikkelen. Pas als dit voor je zelf zichtbaar wordt, kun je dit thema loslaten en gaat het bij jou stromen. Pas dan kan je kind zich optimaal ontwikkelen.
Want kinderen zijn als een spiegel voor jou. Zij maken jouw blinde vlekken zichtbaar. Jouw kind maakt zichtbaar wat jij voor jou onzichtbaar is. Ga eens onderzoeken (met een kindertolk) welke persoonlijke vraagstukken jij mag opruimen. Alles wat jij niet langer in jezelf onderdrukt, hoeft je kind niet meer uit te drukken.
Jongerencoaching
In contact komen met een coach voor jongeren of studenten? Heb je hulp nodig?
Auteur
Dit artikel is geschreven door Annita Smit.