Loading ...

Direct informatie? 0528 23 60 30

Of mail naar planning@desteven.nl

Verplichtingen: heb je er ook een hekel aan?

Verplichtingen is iets wat hooggevoelige personen nogal vervelend vinden. Dat kan de verplichte receptie zijn, de verjaardag, de bruiloft of de visite. Of wat dacht je van verplichte nummers rond de kerstdagen, oudejaarsdag of nieuwjaarsdag.

Verplichte nummers

Iemand schreef me: ‘Ik zit op een verjaardag, min of meer verplicht want dat hoort toch zo. Het is voor mij een verplicht nummer. Hoe kom ik de tijd door. Pff ik zit hier nog maar 10 minuten. Mijn buurvrouw begint een gesprek over het weer in Nederland. Ondertussen luister ik aan de andere kant mee met mijn buurman en tegelijkertijd hoor ik wat de gastvrouw te vertellen heeft. Ik zie hoe het nichtje zich verveelt en hoe de buurjongetjes ruzie maken. Wat een indrukken! Ik word door iedereen meegezogen en wordt afgeleid door iedere beweging in mijn omgeving. Op een gegeven moment heb ik het gevoel dat ik zweef terwijl ik toch echt op de stoel zit. Alle indrukken, meningen, verbale en non verbale communicatie slurp ik op totdat ik helemaal vol zit. Opeens zie ik dat het 10 uur is geworden, dat is toch een mooie tijd om naar huis te gaan bedenk ik mij. Mensen mompelen: 'ga je nu al weg, je bent er nog maar net.... '. Maar met een of andere smoes ontvlucht ik deze hectiek. Zo dit heb ik ook weer overleefd.'

Verplichtingen

Coaching en training: voor HSP-ers

Wij bieden coaching & training specifiek voor hoogsensitieve personen.

Meer informatie? Bel meteen!

Coaching voor HSP-ers

Doe de HSP-test!

Wil je meer inzicht in jouw kwaliteiten en valkuilen als hoogsensitief persoon? Doe dan online onze test.

Aan te schaffen via de webshop!

Meer informatie

Hoogsensitief: label of labiel

Bestel het e-book <pdf> met als titel: hoogsensitief, label of labiel.  Benut je kracht als hoogsensitief persoon. Meer info via de webshop.

Meer informatie

Hoe komt het?

Als oorzaak noem ik een zekere weerstand tegen het woord ‘moeten’. Maar dat is het niet helemaal. Het is vooral ook beknot worden in je vrijheden.

Een veel belangrijker oorzaak is dat verplichte bijeenkomsten geen energie opleveren maar energie kosten. Het gemiddelde contact tijdens verplichte bijeenkomsten is doorgaans erg oppervlakkig. Ruimte voor een goed gesprek is amper aanwezig. En veel HSP-ers hebben liever een individueel gesprek dan het massale groepsgebeuren.

Een derde oorzaak is dat je veel indrukken opdoet tijdens de verplichte bijeenkomsten. Al die prikkels en al die energie van andere mensen neem je mee.

Behoefte aan rust, ruimte en vrijheid

Hooggevoelige mensen hebben onder andere weerstand tegen het ‘moeten’. Daarmee komt de rust, ruimte en vrijheid in gevaar die jou in de gelegenheid stelt alles te overdenken en je creativiteit naar boven te halen. Wanneer deze ruimte ingeperkt wordt, heb je wellicht snel een beklemmend gevoel. Het gevoel om te vluchten.

Maak van jouw verwachting niet mijn verplichting

Lees ook: maak van jouw verwachting niet mijn verplichting!

Zelfsturing is belangrijk

Zelf bepalen wat je wilt gaan doen, zelf bepalen wat je moet laten. Niet meer aan de verwachtingen van anderen te moeten voldoen. Niet meer in het keurslijf van deze maatschap te hoeven zitten, je niet meer aan te hoeven passen aan het leven zoals anderen vinden dat het moet zijn. Het altijd maar moeten, moeten, moeten en nog eens moeten.

Wat is eraan te doen?

Niet altijd is er wat aan te doen. Jezelf onttrekken aan het sociale verkeer is niet altijd mogelijk of gewenst. En soms wil je dat ook niet: daar gaat het niet om. Het heeft niets met willen te maken maar vooral met kunnen.

Wat je eraan kunt doen is dit:

  • Zorgen dat je de regie houdt: wanneer ga je ergens naar toe en wanneer vertrek je? Zodra je afhankelijk wordt van anderen ben je de regie kwijt. Bijvoorbeeld wanneer je met iemand mee rijdt.
  • Hou het kort: zorg voor korte bezoeken en laat je niet leiden door wat anderen ervan vinden. Gewoon opstaan en weggaan!
  • Neem na afloop tijd en ruimte om even af te blazen.
  • Hou er rekening mee in je agenda. Wellicht is er een energieslag waarvan je weet dat het impact heeft. Zorg er dan voor dat je de volgende dag enige ruimte hebt in de agenda.

Coaching en training: voor HSP-ers

Wij bieden coaching & training specifiek voor hoogsensitieve personen.

Coaching voor HSP-ers

Auteur

Dit artikel is geschreven door Jan Stevens.

Jan Stevens


Jezelf kwijtraken en jezelf hervinden

Bestel dit e-book (PDF) via de webshop! Titel: Jezelf kwijtraken & jezelf hervinden.

Ebook jezelf kwijtraken

Meer informatie

Online training autonomie en persoonlijk leiderschap!

Online training autonomie

De online training Autonomie en Persoonlijk Leiderschap helpt jou bij jouw persoonlijke groei. De 8 modules bieden diepgaande inzichten en praktische tools. Het werkboek, met 22 opdrachten, bevordert zelfreflectie en bevraagt je behoeften, gevoelens, en keuzes. Jan Stevens, de trainer, presenteert de video's, waarin hij de essentie van autonomie en leiderschap belicht. Het e-book en de video's bieden een holistische benadering, van zelfreflectie tot effectieve communicatie. Deze training, inclusief praktische informatie en de mogelijkheid tot downloaden van het werkboek en e-book, is een must voor wie streeft naar persoonlijke ontwikkeling. Een investering in jezelf die de moeite waard is.

Meer informatie

Authentiek communiceren: dat kun je leren!

ebook communicatie

Je zendt wie je bent. Dat is authentiek communiceren. Dat betekent dat je communiceert zoals je van origine bent. Originaliteit dus en geen kopie of imitatie van anderen. Niet zoals de wereld om je heen verwacht dat het zou moeten. Maar gewoon: zoals jij bent!

Meer informatie

Onze nieuwsbrief

Ben jij leer- en nieuwsgierig? Meld je dan aan voor onze nieuwsbrief!
Met jouw aanmelding ga je akkoord met onze privacyverklaring en het ontvangen van onze nieuwsbrief. Je kunt je natuurlijk op elk moment weer afmelden.

Telefonisch contact? Heb je vragen? Bel ons op 0528 23 60 30 en vraag naar Monique van Nuil.