Loading ...

Direct informatie? 0528 23 60 30

Of mail naar planning@desteven.nl

Het gevoelsleven van een hooggevoelig mens

Het gevoelsleven van een hoogsensitief of hooggevoelig persoon kan intens zijn. Ik noem iemand hooggevoelig wanneer hij/zij in hoge mate sensitief is. Zit er geen verschil tussen hooggevoelig en hoogsensitief? Wat mij betreft niet! Ik weet dat er taalverwarring is en daarom duidt men in België hooggevoelig soms in dezelfde betekenis die wij overgevoelig noemen. Maar dat is taal! Daarom noem ik hooggevoelig en hoogsensitief in één adem.

Ben jij hooggevoelig? In tegenstelling tot een gemiddeld mens kent een hooggevoelig mens weinig gemiddelden wanneer het over zijn/haar gevoel gaat.

Gevoelensleven van een HSP-er

Doe de HSP-test!

Wil je meer inzicht in jouw kwaliteiten en valkuilen als hoogsensitief persoon? Doe dan online onze test. Aan te schaffen via de webshop!

Meer informatie

Hoogsensitief: label of labiel

Bestel het e-book <pdf> met als titel: hoogsensitief, label of labiel.  Benut je kracht als hoogsensitief persoon. Meer info via de webshop.

Meer informatie

Emotie en gevoel intens

Het gevoelsleven van de HSP-er kan heftiger op en neergaan dan bij andere mensen. Voor het oog kunnen anderen daarom soms stabieler of nuchterder zijn. De HSP-er kan in zijn gevoel zo op en neer van de flow naar het nulpunt. Hooggevoelige mensen leven qua gevoelsbeleving vaak op stand 1 of stand 10. Of alles is OK. Of het is niets. Of het is hardlopen, of het is stilstaan. Daartussen zit niet zoveel. Zelden krijgen ze een zesje.

 • De flow

  HSP-ers die in de flow zitten, kunnen de hele wereld aan. Het goede gevoel overheerst, ze blaken van vertrouwen en zelfvertrouwen. Het werk loopt gemakkelijk. Als ze mensen moeten bellen of ze hebben zakelijke afspraken dan krijgen ze alles voor elkaar.

  Ik noem dit: HSP ers rijden in de flow van de vijfde versnelling.

 • HSP-er in de LOW

  HSP-ers in de LOW hebben juist niet het goede gevoel. En als ze 't goede gevoel niet hebben, lijkt het erop alsof ze niks uit de vingers komt. Het werk wil niet vlotten, ze trekken zich terug in het sociale verkeer, aan gesprekken nemen ze niet actief deel en ze kijken toe en zitten erbij alsof ze morgen aan de anti-depressiva moeten.

  Ik noem dit: HSP ers rijden in de LOW van de eerste versnelling.

Oorzaken

Hoe komt het dat gevoel en emotie van de HSP-er intenser is? Het antwoord is eigenlijk tweeledig:

 • de hsp-er neemt zintuiglijk subtiel waar wanneer het gaat over horen, zien, ruiken, voelen en proeven
 • deze waarneming wordt diepergaand verwerkt dan bij andere mensen en soms wordt de hsp-er hierdoor overweldigd of reageert hij/zij op al die informatie die tot hem/haar komt (reactief)

Leerpunt: energiehuishouding

Een leerpunt voor een hooggevoelig mens is om de eigen energiehuishouding goed in balans te krijgen. Niet alleen het alles of niets spel maar ook  leren acteren in de 2e, 3e en 4e versnelling. Jouw gevoelsleven kun je niet veranderen, maar je kunt wel leren om anders met jouw gevoelsleven om te gaan.

 • activiteiten ontwikkelen bij de 2e versnelling
 • activiteiten ontwikkelen bij de 3e versnelling
 • activiteiten ontwikkelen bij de 4e versnelling

Kenmerken

Het gevoelsleven van een HSP-er kenmerkt zich als volgt:

 • Nemen gedetailleerder, subtieler en intenser waar
 • Zijn erg gevoelig voor prikkels van buitenaf; vaak voelen HSP’s zich hierdoor niet op hun gemak
 • Voelen stemmingen en sferen goed aan
 • Worden meer dan gemiddeld geroerd door natuur, kunst en muziek
 • Hebben meer moeite en meer tijd nodig om indrukken te verwerken

Coaching en training: voor HSP-ers

Wij bieden coaching & training specifiek voor hoogsensitieve personen.

Coaching voor HSP-ers

Auteur

Dit artikel is geschreven door Jan Stevens.

Jan Stevens


Jezelf kwijtraken en jezelf hervinden

Bestel dit e-book (PDF) via de webshop! Titel: Jezelf kwijtraken & jezelf hervinden.

Ebook jezelf kwijtraken

Meer informatie

Online training autonomie en persoonlijk leiderschap!

Online training autonomie

De online training Autonomie en Persoonlijk Leiderschap helpt jou bij jouw persoonlijke groei. De 8 modules bieden diepgaande inzichten en praktische tools. Het werkboek, met 22 opdrachten, bevordert zelfreflectie en bevraagt je behoeften, gevoelens, en keuzes. Jan Stevens, de trainer, presenteert de video's, waarin hij de essentie van autonomie en leiderschap belicht. Het e-book en de video's bieden een holistische benadering, van zelfreflectie tot effectieve communicatie. Deze training, inclusief praktische informatie en de mogelijkheid tot downloaden van het werkboek en e-book, is een must voor wie streeft naar persoonlijke ontwikkeling. Een investering in jezelf die de moeite waard is.

Meer informatie

Authentiek communiceren: dat kun je leren!

ebook communicatie

Je zendt wie je bent. Dat is authentiek communiceren. Dat betekent dat je communiceert zoals je van origine bent. Originaliteit dus en geen kopie of imitatie van anderen. Niet zoals de wereld om je heen verwacht dat het zou moeten. Maar gewoon: zoals jij bent!

Meer informatie

Onze nieuwsbrief

Ben jij leer- en nieuwsgierig? Meld je dan aan voor onze nieuwsbrief!
Met jouw aanmelding ga je akkoord met onze privacyverklaring en het ontvangen van onze nieuwsbrief. Je kunt je natuurlijk op elk moment weer afmelden.

Telefonisch contact? Heb je vragen? Bel ons op 0528 23 60 30 en vraag naar Monique van Nuil.