Maak van jouw verwachting, niet mijn verplichting
Verwachtingen van de één leiden vaak tot druk die opgelegd wordt aan de ander. Dan wordt het een soort plicht. Ik dacht hieraan toen ik met Annelies sprak over de kerstdagen. Ze zei: ‘Met kerst ben ik het liefst samen met mijn partner, maar mijn schoonmoeder staat erop dat we als familie bij elkaar zijn’. Ze vertelde dat dit vaak tot spanningen heeft geleid.
Doe de communicatietest!
Bij De Steven kun je een communicatietest doen om inzicht te krijgen in jouw sterke punten en valkuilen, wanneer het over communicatie gaat.
Verwachtingen bespreekbaar maken
Dit artikel schreef ik in de serie over: verwachtingen bespreekbaar maken.
Verwachtingen
Verwachtingen zitten tussen de oren bij jou en bij mij. Zoals er zoveel tussen de oren zit. Verwachtingen hebben alles te maken met de waarden die je hebt. Alleen met de waarden? Nee, ook met de normen. Daarom zeggen we: ‘Dat is toch niet normaal’. Dat betekent: dat voldoet niet aan mijn norm. Of: ‘Doe toch eens gewoon!’. Dan zeg je eigenlijk: doe wat ik gewoon vind en dat is wat binnen mijn normen en waarden past.
Ik ga even terug naar Annelies. Of eigenlijk naar de schoonmoeder van Annelies. Want die vindt het waardevol om met kerst als familie bij elkaar te zijn. Eigenlijk vindt ze dat dat gewoon zo hoort. Het is een gewoonte geworden en wie daaraan komt schopt tegen een heilig huisje. Zelf heb ik totaal geen last van deze waarde.
Mijn kinderen zijn 365 dagen in het jaar welkom, dat hoeft niet per se op eerste of tweede kerstdag. Maar voor de schoonmoeder van Annelies moet dat wel. Niks mis mee trouwens! Samen zijn met kerst kan ook heel gezellig zijn. Annelies hecht daar nu helemaal niet aan om met kerst samen te zijn bij de schoonfamilie. Ze is liever samen met haar partner op die dagen. Ze zitten graag elk met een boekie in een hoekie, muziekje aan. Of ze schrijft wat in haar dagboek. Ze geniet van de stilte en de vrijheid.
Botsing van waarden
In feite botsen persoonlijke waarden hier. Dat leidt tot spanningen soms. En dus zei Annelies tegen haar schoonmoeder: ‘Maak van jouw verwachting, niet mijn verplichting’. De uitspraak komt uit de oudejaarsconference van Guido Weijers. Eigenlijk zei ze: ‘Ik heb respect voor jouw persoonlijke waarden, maar gun mij die vrijheid ook’.
Leg een ander niet jouw verwachtingen op!
Leg een ander niet jouw verwachtingen op. Dat is de uiteindelijke boodschap. Wanneer je dat wel doet, ben je normatief voor een ander. En eigenlijk overrule je de ander daardoor. Je ontneemt de ander de ruimte en je knaagt aan de persoonlijke vrijheid van de ander. Weet je dat dit soms ook wel moeilijk is? Daarom noem ik respecteren een werkwoord. Het gaat niet altijd vanzelf.
Training communicatie en gesprekstechnieken
Wil je een training communicatie en gesprekstechnieken volgen?
- boek snel effect door onze training communicatie en gesprekstechnieken die zelfs individueel te volgen is
- bekijk de training effectief beïnvloeden
- wij hebben een training communicatie voor leidinggevenden voor het hoger en middenkader ontwikkeld
- bekijk de training communicatie voor technici
Testen, webinars en E-book
Bekijk onze webshop waar je tal van aanbiedingen treft zoals:
- Webinar over persoonlijke communicatie
- E-book over authentiek communiceren (in PDF)
- Communicatietest
Auteur
Dit artikel is geschreven door Jan Stevens.