Verwachtingen bespreekbaar maken en uitspreken
Vaak verwachten we van alles van elkaar maar vergeten we om dit met elkaar te bespreken. Daardoor ontstaat er onduidelijkheid en uiteindelijk soms onenigheid, teleurstelling en een conflict. Wil je leren om verwachtingen bespreekbaar te maken en je uit te spreken over jouw verwachtingen? De Steven is specialist in communicatietraining! We stellen voor jou een maatwerktraining samen die precies bij jou aansluit.
Doe de communicatietest!
Bij De Steven kun je een communicatietest doen om inzicht te krijgen in jouw sterke punten en valkuilen, wanneer het over communicatie gaat.
Zo krijg je inzicht in jouw communicatie-ontwikkeldoelen!
Communicatietraining
Wil je een training volgen om jouw communicatievaardigheden te ontwikkelen?
- individuele communicatietraining
- teamtraining communicatie verbeteren
Subjectief
Verwachtingen zijn altijd persoonlijk en persoonsgebonden en worden gemaakt in onze eigen werkplaats: 'tussen de oren'. In een ander artikel schreef ik al over: wat verwachtingen zijn, soorten verwachtingen en hoe ze zich verhouden tot behoeften, motivatie en jouw idealen. Wil je meer weten over verwachtingen? Lees dan het hele artikel: verwachtingen en verwachtingspatronen.
Sluimerend of bewust
Ik spreek wel over impliciete en expliciete verwachtingen. Impliciete verwachtingen zijn verwachtingen waar we ons niet zo bewust van zijn. Dat zijn ongeschreven regels of ongeschreven normen en waarden die je hebt. Je verwacht iets van een ander omdat jij het ook zo zou doen. Zo kun je verwachtingen hebben van elkaar zonder dat we ons daar altijd van bewust zijn. Ze sluimeren als het ware. Maar zoals jij verwachtingen kunt hebben van iemand anders, zo heeft de ander ook verwachtingen van jou. Voorbeelden van sluimerende verwachtingen?
- Je staat altijd voor iemand klaar en nu meen je dat hij jou wel helpt met de verhuizing zonder dat je erom vraagt (dat zou jij namelijk wel doen)
- Je bent ziek en je verwacht dat jouw collega’s zich vanzelf laten horen (maar dat is niet altijd het geval)
Expliciete verwachtingen zijn verwachtingen waar jij je wel bewust van bent. Hoe groter de bewustwording rond jouw verwachtingspatroon, hoe duidelijker je kunt zijn in jouw communicatie.
Bespreken is communicatie
Communicatie is delen en komt van het woord commune. Verwachtingen bespreken is dus verwachtingen met de ander delen en vice versa. In het kader van goede relaties is het belangrijk om verwachtingen uit te spreken en te bespreken. Waarom? Je voorkomt conflicten wanneer verwachtingen duidelijk zijn.
Een aantal situaties is denkbaar:
-
Verwachtingen zijn duidelijk
- Jij en ik verwachten hetzelfde en de match is aanwezig
- Jij verwacht iets anders dan ik of ik verwacht iets anders dan jij verwacht
-
Verwachtingen zijn onduidelijk
- Jij weet niet wat ik verwacht en/of ik weet niet wat jij verwacht
- Ik ga ervan uit dat jij dit verwacht (aannames) of jij gaat ervan uit dat ik dit verwacht
Het uitspreken van verwachtingen is belangrijk omdat het bijdraagt aan duidelijkheid, zelfs al verschillen jij en ik van inzichten. Wanneer verwachtingen op elkaar zijn afgestemd dan bevordert dat het Wij-gevoel. Daarom is het zaak dat dit gebeurt in teams en organisaties. Het bevordert de saamhorigheid, de onderlinge verbondenheid maar ook de motivatie.
Wanneer verwachtingen uiteenlopen is er een conflict. Let wel: een conflict is wat anders dan ruzie maar duidelijk is dat het uiteenloopt. We verschillen dan van inzichten over onze verwachtingen.
Leg een ander niet jouw verwachtingen op!
Leg een ander niet jouw verwachtingen op. Anders gezegd: Maak van jouw verwachting, niet mijn verplichting! Wanneer je dat wel doet, ben je normatief voor een ander. En eigenlijk overrule je de ander daardoor. Je ontneemt de ander de ruimte en je knaagt aan de persoonlijke vrijheid van de ander.
Aannames
Aannames zijn funest wanneer het over verwachtingen gaat. ‘Je mag toch op zijn minst verwachten dat…..’ of ‘ik had verwacht dat je’. Ons eigen verwachtingspatroon plakken we op de ander of de ander plakt zijn verwachtingen op ons en dan gaat het mis. Daarom: altijd navragen, nooit aannemen dat.
In iedere relatie
Verwachtingen spelen in ieder type relatie een rol zowel thuis als op het werk:
- Ouder-kind relatie
- Partnerrelatie
- Werkgever-werknemer
- Leidinggevende- medewerker
- Collega’s onder elkaar
- Binnen jouw team
Gevolgen onduidelijke of verschillende verwachtingen
Wanneer verwachtingen onduidelijk zijn kan dat op termijn de relatie verstoren. Dat is ook het geval wanneer later blijkt dat er verschillende verwachtingen zijn. Gevolgen:
- Er kan teleurstelling ontstaan bij de een of bij de ander en het kan zelfs tot conflicten leiden
- Er ontstaan aannames: we nemen aan dat de ander zo reageert of we gaan ervan uit dat.......
- Er ontstaat ruis in de communicatie
- Er ontstaat beeldvorming
Training communicatie en gesprekstechnieken
Wil je een training communicatie en gesprekstechnieken volgen?
- boek snel effect door onze training communicatie en gesprekstechnieken die zelfs individueel te volgen is
- bekijk de training effectief beïnvloeden
- wij hebben een training communicatie voor leidinggevenden voor het hoger en middenkader ontwikkeld
- bekijk de training communicatie voor technici
Testen, webinars en E-book
Bekijk onze webshop waar je tal van aanbiedingen treft zoals:
- Webinar over persoonlijke communicatie
- E-book over authentiek communiceren (in PDF)
- Communicatietest
Auteur
Dit artikel is geschreven door Jan Stevens.