Copingstrategie: positief of negatief
In een ander artikel schrijf ik over coping. Wat is coping en wat betekent dat? Ik heb het uitgelegd als de wijze waarop je weerbaar bent tegen stress of tegen onaangename veranderingen. In dit artikel ga ik verder in op copingstrategieën.
Wat is een copingstrategie?
Een copingstrategie is wat mij betreft de strategie die je kiest om met een verandering om te gaan. Begrijp me goed dat ik doel op negatieve veranderingen. Dat kan een verandering zijn zoals een echtscheiding, (dreigend) ontslag, een faillissement wat je meemaakt maar ook tegenslagen als ziekte en zorgen.
Training en coaching
Bekijk onze trainingen gericht op:
- autonomie
- persoonlijk leiderschap
- persoonlijke ontwikkeling
Leerdoelen autonomie
Wat zijn de leerdoelen gericht op autonomie of persoonlijk leiderschap?
Bekijk ze hier!
Soorten strategieën: positief en negatief
Ik noem een aantal copingstrategieën die alle copingstijlen omvatten.
Positieve coping
De meest positieve stijl is de probleemgerichte coping. Je bent oplossingsgericht en je wilt het probleem meteen oplossen. Je ziet onder ogen wat er aan de hand is. Je analyseert en je probeert de situatie te redden naar de mogelijkheden die er zijn. Actieve coping zit ook in die richting. Je hebt een actieve houding, je onderzoekt de mogelijkheden en je maakt keuzes. Eventueel zoek je steun of vraag je advies.
Positieve coping noem ik ook dat je leert incasseren en relativeren. Dat zal je kalmeren, zonder dat je jezelf voor de gek houdt.
Negatieve coping
Onder negatieve coping versta ik wat ik in een ander artikel overlevingsstrategieën noem. Maar het is wel een reactie die op stress of bij negatieve veranderingen kan ontstaan. Voorbeelden zijn:
- Je zoekt verdoving: je pakt een sigaret, een borrel of je gaat als een workaholic aan het werk zonder je grens te kennen.
- Emotiegerichte coping: je beschuldigt anderen, je moppert en je klaagt. Je uit je boosheid en de omgeving merkt dat jij een kort lontje hebt.
- Passieve coping: je laat het maar over je heen komen, je bent passief, je onderneemt niets, je voelt je verlamd en aangeslagen.
Strategie: klopt dat wel?
Het woord strategie duidt op een zeer rationele benadering van de situatie die jou stress geeft. Ik denk dat het vooral een primaire reactie is op stress, zoals dat ook bij een overlevingsmechanisme gebeurt.
Coping
Dit artikel schreef ik in de serie over coping.E-book: Persoonlijke ontwikkeling, dat doe jezelf!
Auteur
Dit artikel is geschreven door Jan Stevens.