Altijd willen winnen
Sommige mensen willen altijd winnen. Niet alleen in de sport tijdens een wedstrijd maar bijvoorbeeld ook tijdens een discussie. Ze hebben het gevoel dat ze altijd vooraan moeten staan, de beste moeten zijn, de meeste omzet moeten halen of het hoogste cijfer.
Herken je dat?
Heb jij dat ook? Altijd willen winnen? Altijd de eerste willen zijn of altijd de betere moeten zijn? Merk je wel eens dat je heel veel van jezelf vraagt? En dat je de lat heel hoog legt voor jezelf?
Doe de test!
Bij De Steven kun je een uitgebreide analyse doen om inzicht te krijgen in jouw kwaliteiten, eigenschappen, persoonskenmerken en valkuilen.
Zo krijg je inzicht in jouw ontwikkeldoelen.
Loopbaanonderzoek
Tijdens een loopbaanoriëntatie onderzoeken we met jou:
- Willen: drijfveren, loopbaanankers, behoeften, interesses
- Kunnen: werkervaring, opleiding, achtergrond, vaardigheden
- Zijn: talenten, eigenschappen, kwaliteiten
Waarom doe je dat?
Vooropgesteld: er zit een kwaliteit achter. Een kernkwaliteit. Welke? Je bent wellicht:
- gedreven
- ambitieus
- competitief
De valkuil daarvan is o.a. altijd willen winnen. Dan sla je door. Dan is het niet meer positief.
Een andere oorzaak kan zijn: behoefte en waardering, erkenning en respect. Je haalt dan waardering uit aanzien of status. Er zit iets in van: ‘kijk mij eens’. Eigenlijk heb je dan continu de knipoog van de ander nodig om het gevoel van eigenwaarde in stand te houden. Het is een soort van bewijsdrang.
Maar grenzen verleggen is toch goed?
Grenzen verleggen is prima. Gedrevenheid is een mooie kwaliteit evenals resultaatgerichtheid of prestatiegericht. Het gaat er alleen om wat de drijfveer is. Haal je jouw waardering uit jezelf of uit de prestaties die je neerzet? Een te grote bewijsdrang is niet gezond. Je vraagt dan oneigenlijke dingen van jezelf.
Het wordt ongezond omdat er ook een keerzijde is namelijk: slecht tegen verlies kunnen. Moeite hebben om tegenslagen te incasseren hoort daar ook bij. Want wie ‘altijd wil winnen’ om zich te bewijzen, voelt zich snel afgewezen wanneer het even niet lukt.
Onuitstaanbaar
‘Altijd willen winnen’ kan ook bij andere mensen iets oproepen van: hij/zij is onuitstaanbaar. Of ze hebben het gevoel dat ze maar een straatje om moeten als de winnaar weer in de buurt is. Ze kunnen jou gaan vermijden.
Woordenstrijd
Ook in discussies willen sommige mensen altijd winnen. Als het kan willen ze altijd gelijk hebben, de ander overtuigen van hun gelijk of wat ze nog liever doen: de ander overtuigen van zijn ongelijk.
Leerdoel
Het leerdoel wat hierbij hoort is:
- Incasseren
- Relativeren: de zaken in de juiste proporties zien
- Jezelf waarderen om wie je bent
Wat wil je eigenlijk?
Wil je meer weten over wat je zou willen? Lees dan ons artikel over dit onderwerp.
Bekijk de webshop!
Bekijk onze webshop met e-books, webinars en persoonlijkheidstesten.
Auteur
Dit artikel is geschreven door Jan Stevens.