Overreden of overrulen: wat is het verschil?
Iemand overreden is een vaardigheid die je kunt leren en ontwikkelen. Het betekent iemand op basis van argumenten overtuigen. Overrulen is de valkuil en doorgeslagen variant. In feite ontneem je de ander dan alle ruimte om op basis van eigen inzichten keuzes te maken.
Overreden: wat is dat?
Overreden is iemand met ‘rede’ dus op basis van argumenten proberen te bewegen tot een andere zienswijze of ander gedrag. In feite is het een vorm van overhalen, ompraten, overtuigen op basis van een voorstel wat je doet of op basis van een argument of reeks argumenten.
Overreden is een vorm van invloed aanwenden en benutten. Sommige mensen kunnen op basis van een natuurlijk overwicht een ander gemakkelijk overreden. Anderen doen het op basis van argumenten omdat zij de vaardigheid argumenteren goed beheersen.
Doe de communicatietest!
Bij De Steven kun je een communicatietest doen om inzicht te krijgen in jouw sterke punten en valkuilen, wanneer het over communicatie gaat.
Zo krijg je inzicht in jouw communicatie-ontwikkeldoelen!
Communicatietraining
Wil je een training volgen om jouw communicatievaardigheden te ontwikkelen?
- individuele communicatietraining
- teamtraining communicatie verbeteren
Wat heb je ervoor nodig?
Ik zei het al: soms kun je iemand op basis van argumentatie overtuigen. Maar overreden heeft ook te maken met overtuigingskracht. Je neemt de ander eigenlijk mee in jouw boodschap zonder dat je manipuleert, overdreven stuurt of afdwingt. Uitnodigen, inspireren en motiveren is een heel andere energetische bezigheid dan bazigheid, afdwingen en dominantie.
Wat is overrulen?
Overrulen is de doorgeslagen variant van overreden. Ik noem het wel de valkuil. Dan wordt het dus wel dwingend. De gelijkwaardigheid verdwijnt en het respect gaat de deur uit. Bovendien kan het vertrouwen in de relatie een deuk krijgen. En uiteraard praat ik over: persoonlijk overrulen. Dat betekent: iemand op onaangename wijze overklassen, wegpraten of in de hoek drukken. Overrulen kan ook een andere betekenis hebben. Dat zie je bijvoorbeeld in de sport, waarbij de ene club overruled wordt door de ander. In feite wordt dan de tegenstander geconfronteerd met een club die beter is. We spreken dan over: overrulen in de zin van overklassen op basis van kwaliteit. Daarover gaat dit artikel niet!
Argumenteren kun je leren
Argumenteren is een vaardigheid. Je kunt het leren door gerichte training of coaching. Het leerdoel 'beter argumenteren en onderbouwen' is belangrijk voor de training communicatie, gesprekstechnieken, onderhandelen, verkooptraining, adviesvaardigheden en conflicthantering. De Steven kan jou helpen door gerichte maatwerktraining waarbij wij jouw leerdoelen centraal stellen.
Hoe gaat het?
Je kunt iemand overrulen omdat:
- Je meer kennis hebt, een hogere positie bekleedt, hoger in de hiërarchie staat of omdat je meer gezag en bevoegdheden hebt
- Je een meerderheid van stemmen hebt waardoor een voorstel wordt aangenomen
- Je verbaal sterker bent en beter kunt argumenteren
- Je weet dat de ander geen commitment heeft bij anderen en de meerderheid jou zal steunen
- Je weet dat anderen zich niet zullen uitspreken over de kwestie die speelt
Gevolgen
Een gevolg kan zijn dat je de strijd hebt gewonnen maar dat de relatie met de ander stuk is. De ander zal zich vernederd voelen, beschadigd wellicht, gekleineerd, in de hoek gedrukt. De kans dat je het in de vorm van tegenwerking terug krijgt ligt duidelijk op de loer.
Training communicatie en gesprekstechnieken
Wil je een training communicatie en gesprekstechnieken volgen?
- boek snel effect door onze training communicatie en gesprekstechnieken die zelfs individueel te volgen is
- bekijk de training effectief beïnvloeden
- wij hebben een training communicatie voor leidinggevenden voor het hoger en middenkader ontwikkeld
- bekijk de training communicatie voor technici
Testen, webinars en E-book
Bekijk onze webshop waar je tal van aanbiedingen treft zoals:
- Webinar over persoonlijke communicatie
- E-book over authentiek communiceren (in PDF)
- Communicatietest
Auteur
Dit artikel is geschreven door Jan Stevens.