Loading ...

Direct informatie? 0528 23 60 30

Of mail naar planning@desteven.nl

Waarom spreekvaardigheid met luisteren begint!    

We volgen duizenden trainingen gericht op communicatie, beïnvloeding en spreekvaardigheid. Maar ik zeg: spreekvaardigheid begint met luisteren. Daarom hebben we 2 oren en 1 mond. Hoe kom ik daarbij? Ik heb me laten onderwijzen allereerst in de taal van het hart: muziek. Sietze de Vries, een bekend orgelimprovisator zegt over improviseren: ‘Essentieel is daarbij dat het inwendige gehoor intensief gebruikt en ontwikkeld wordt. Pas als de inwendige klankvoorstelling geheel aanwezig is, kan er een eigen muzikale taal gesproken worden.’ In een ander artikel noemt hij het notenschrift en de muziektheorie ‘extrinsieke elementen’.

Vertaald naar taal

Ook spreken en taal begint met luisteren. De grammatica en vocabulaire noem ik extrinsiek. Onlangs deed ik een traject met een mevrouw die in Nederland woont maar in Italië geboren is. Ik vroeg: ‘Hoe kan het dat jij zo vloeiend Nederlands spreekt?’. Ze zei: dat begint met luisteren. Dus weer bij het inwendige gehoor om de termen van Sietze de Vries maar te gebruiken. Als baby hoorde jij je vader en moeder praten. Dat gaf jou een bepaalde woordenschat, een manier waarop jij je stem leerde gebruiken, hoe je woorden uitsprak en misschien zelfs wel een accent. In Limburg is dat een ander accent dan in Groningen. En in Drenthe is het accent anders dan in Amsterdam. Hoe dat komt? Door het inwendige gehoor.

Spreekvaardigheid begint met luistervaardigheid

Doe de communicatietest!

Bij De Steven kun je een communicatietest doen om inzicht te krijgen in jouw sterke punten en valkuilen, wanneer het over communicatie gaat.

Zo krijg je inzicht in jouw communicatie-ontwikkeldoelen!

Meer informatie

Communicatietraining

Wil je een training volgen om jouw communicatievaardigheden te ontwikkelen?

  • individuele communicatietraining
  • teamtraining communicatie verbeteren

Communicatietraining

De kracht van luisteren

We praten over overtuigingskracht. Maar wanneer gaat het over ‘de kracht van luisteren’? Wat is dat?

  • Door goed te luisteren, vergroot je je woordenschat en leer je nieuwe uitdrukkingen.
  • Luisteren helpt je om het natuurlijke ritme en de cadans van de taal aan te voelen.
  • Goed luisteren toont respect en creëert een betere verbinding met je gesprekspartner.
  • Net als bij muziek, ontwikkelt intensief luisteren je vermogen om de juiste klanken en zinsstructuren intern te visualiseren.
  • Luisteren in verschillende situaties helpt je om contexten beter te begrijpen en hierop te anticiperen in gesprekken.
  • Begrijpen wat anderen zeggen, helpt je beter te reageren en je eigen ideeën te verwoorden.
  • Luisteren naar native speakers helpt bij het ontwikkelen van de juiste accenten en intonaties.

Moedertaal en identiteit

Het begrip "moedertaal" (in het Engels "mother tongue" en in het Frans "langue maternelle") verwijst naar de eerste taal die iemand van zijn moeder of ouders leert. In mijn boekje ‘authentiek communiceren’ noem ik drie stellingen over communicatie. De eerste is: iedereen kan het. De tweede: iedereen zou het beter kunnen en de derde is: de eerste docent heten vader en moeder. Jouw moedertaal is superbelangrijk en als kind leer je thuis de eerste woorden, zinnen en taalstructuren.
Jouw moedertaal maakt het ook mogelijk om diepgaand te communiceren met familieleden en vrienden, wat essentieel is voor emotionele ondersteuning en sociale binding.

Bekijk e-book Authentiek communiceren

ebook communicatie

Identiteit en accent

De moedertaal legt ook een relatie naar de manier waarop de taal wordt uitgesproken. Het omvat de specifieke klanken, intonaties, en ritmes die kenmerkend zijn voor de moedertaal. Regionale variaties spelen daarbij een rol en als kind neem je vaak het accent over van ouders, verzorgers en leeftijdgenoten. Accent kan een belangrijk onderdeel zijn van jouw identiteit en kan sociale informatie overbrengen zoals de regio van herkomst. Overigens zijn er ook veel vooroordelen en oordelen over spreken met een accent, dus het kan ook in je nadeel werken. Helaas is dat zo! Het kan zelfs leiden tot uitsluiting of discriminatie.

Luistervaardigheid

Luistervaardigheid is geen vaardigheid. Het begint veel dieper. Luistervaardigheid begint met de ander oordeel-loos te ontmoeten in wie hij/zij is. Hoe kan het bestaan? Luisteren zonder oor-delen en luisteren zonder voor-oor-delen. Ja, maar ieder mens oordeelt toch? Ik zeg het anders. Ieder mens redeneert vanuit eigen perceptie. Wat is dan luisteren zonder oordeel? Dat is dat je de ander probeert te verstaan vanuit zijn/haar perceptie.

Wat niet gezegd is!

Het kenmerk van communicatie is dat het meeste niet gezegd wordt. Taal kent woorden enerzijds. Maar er is ook een gevoelswaarde bij taal die je meegeeft aan alles wat je zegt. Ik duid het met een voorbeeld. Als ik een Drent vraag: ‘Hoe vond je de training?’, dan krijg ik als antwoord: ‘Het viel me niks tegen’. In de randstad zal men dan zeggen: ‘Die is niet zo tevreden’. Maar wat bedoeld wordt, is: ‘Het was perfect’. Vraag ik in de randstad: ‘Hoe vond je de training?’, dan krijg ik als antwoord: ‘Het was echt supergaaf’. In Drenthe zal men dan zeggen: ‘Wat doen die mensen overdreven’. Maar wat ze bedoelen is hetzelfde als: ‘Het viel mij niks tegen’.

Verstaan

Luisteren begint met horen wat de ander zegt en begrijpen wat de ander bedoelt. Luisteren gaat verder: het is ook begrijpen wat de ander niet zegt en toch bedoelt.
Maar hoe versta je de ander dan? Het is de ander ontvangen in zijn/haar eigenheid. Het is horen wat de ander zegt (je ontvangt wat gesproken wordt), maar het is ook aanvoelen en empathie (je ontvangt de gevoelens van de ander) en je observeert (je ontvangt non-verbale signalen).
We praten teveel!
Ik zeg dat we teveel praten. Dat geldt in algemene zin maar ook voor leiders, bestuurders, verkopers en vertegenwoordigers. De afgelopen 35 jaar heb ik veel inschrijvingen gezien voor de training spreekvaardigheid maar ik heb nog nooit een inschrijving gezien voor de training luistervaardigheid.

Training communicatie en gesprekstechnieken

Wil je een training communicatie en gesprekstechnieken volgen?

Communicatietraining

Testen, webinars en E-book

Bekijk onze webshop waar je tal van aanbiedingen treft zoals:

  • Webinar over persoonlijke communicatie
  • E-book over authentiek communiceren (in PDF)
  • Communicatietest

ebook communicatie

Webshop De Steven

Auteur

Dit artikel is geschreven door Jan Stevens.

Jan Stevens


Bekijk alle e-books

e-books

  • Analysevaardigheden
  • Authentiek communiceren
  • Burn-out: een error in je lijf!
  • Conflicthantering
  • De kwaliteitenbibliotheek: 163 kwaliteiten uitgebreid beschreven
  • Delegeren en loslaten
  • Hoe ga je met je tijd om?
  • Hoogbegaafd: probleemgeval of gave?
  • Hoogsensitief: label of labiel?
  • Jezelf kwijtraken en jezelf hervinden
  • Leiderschap in ontwikkeling
  • Luister en zie mij: het diagnostisch gesprek met hoogbegaafde kinderen!
  • Persoonlijike ontwikkeling dat doe jezelf
  • Talenten en kwaliteiten: jouw houvast en zekerheid!
  • Verbeterplan bij disfunctioneren
  • Willen is minder moeten
  • Word assertief: doorbreek de vicieuze cirkel!
  • Zelfdoding: van heilige huisjes naar veilige huisjes
  • Zelfvertrouwen: mag ik er twee kilo bij?

Bekijk alle e-books

Jezelf kwijtraken en jezelf hervinden

Bestel dit e-book (PDF) via de webshop! Titel: Jezelf kwijtraken & jezelf hervinden.

Ebook jezelf kwijtraken

Meer informatie

Training spreken in het openbaar (aanbieding)

Op dinsdag 26 november te Hoogeveen, normale prijs € 750,- exclusief BTW. We bieden deze training aan voor de prijs van € 562,50 exclusief BTW (25% korting).

Bekijk de aanbieding

Bekijk de podcastserie 'reis of bestemming'

Podcast: groeien met de riemen die je hebt!

Vandaag publiceren wij de vierde podcast in de serie ‘Reis of bestemming’, die deze keer gaat over ‘groeien met de riemen die je hebt’. Wat voor riemen heb je? Dat zijn jouw talenten. Belangrijk is dat jij je talent kent en herkent.

Maar je moet ook op de goede plek staan anders ga je niet floreren. En wil je je talent ontwikkelen, dan is er voeding nodig. Belangrijk is om jouw sterke punten te ontwikkelen. Dat is wat anders dan een lijstje met verbeterpunten afwerken.

Deze podcast is een interactie tussen gespreksleider Corney Niemeijer en Jan Stevens. Wil je de podcast beluisteren?

Wil je deze podcast luisteren?

Onze nieuwsbrief

Ben jij leer- en nieuwsgierig? Meld je dan aan voor onze nieuwsbrief!
Met jouw aanmelding ga je akkoord met onze privacyverklaring en het ontvangen van onze nieuwsbrief. Je kunt je natuurlijk op elk moment weer afmelden.

Telefonisch contact? Heb je vragen? Bel ons op 0528 23 60 30 en vraag naar Monique van Nuil.