Piekeren
Piekeren wordt ook wel genoemd voor-denken. Woorden die deze richting ook uitgaan zijn:prakkiseren, tobben, malen.
Kenmerk
Piekeren heeft te maken met ons hoofd. Het is een rationeel of verstandelijk proces waarmee we onze gemoedstoestand aanpakken. Er is iets waar we onzeker over zijn, waar we onrustig van worden of waar we behoorlijk van in paniek raken zelfs.
Oftewel: er is een behoefte die bedreigd wordt en die bedreiging weten we niet op te lossen. Maar de mooiste aanduiding is wel: voor-denken. We denken in voren. We bedenken van tevoren hoe ’t zal gaan, wat er zal gaan gebeuren, wat er zou kunnen gebeuren.
Training en coaching
Bekijk onze trainingen gericht op:
- autonomie
- persoonlijk leiderschap
- persoonlijke ontwikkeling
Leerdoelen autonomie
Wat zijn de leerdoelen gericht op autonomie of persoonlijk leiderschap?
Bekijk ze hier!
Wat is er mis mee?
Wat is er mis met piekeren? Dat is een goeie vraag.
Nou allereerst dit: ons gevoel gaan we verstandelijk benaderen. We voelen ons onrustig, paniekerig, angstig of onzeker en we gaan met ons hoofd onze gevoelens te lijf. De gedachten die we hebben zijn vaak weinig realistisch. Want we weten immers niet wat er morgen komt. We weten ook niet wat er morgen gaat gebeuren en hoe dat verloopt. Dus gaan we scenario’s uitdenken hoe het zou kunnen gaan. Maar meestal zijn dat niet de meest positieve scenario’s. Kenmerk van piekeren is dat het doorgaans gaat over situaties waar we geen invloed op hebben. Hadden we die invloed wel dan was er namelijk niets te piekeren. Dan heet het: een strategie uitdenken, en als die klaar is is 't klaar. Piekeren heeft de neiging om je gedachten in cirkels te laten rondgaan zonder op een beslispunt te komen.
Gevolgen
Gevolgen van teveel piekeren kunnen zijn:
- Het kost veel energie en je voelt je moe en futloos
- Het kost slapeloze nachten
- Als het lang duurt, krijg je spanningsklachten
- Je loopt vast in je hoofd
Stop maar met dat gepieker!
Vaak wordt het gezegd: stop maar eens met dat gepieker. Maar zo gemakkelijk zet je die denkmachine niet uit. Er is niet een knopje die je aan of uit kunt zetten. Toch is het een goed advies: stop ermee want het brengt je niets!
Lees ook:
Hoe stop je ermee?
De belangrijkste stap om te stoppen is deze. Je voelt je onrustig, paniekerig of je maakt je zorgen. Dat is een gevoel. En wat je nu doet is vluchten in jouw hoofd en jouw gevoelens rationeel behandelen. Dat is een logische reactie wellicht maar het werkt niet. Beter is: gevoelens toestaan, ervaren en delen met anderen. Je moet in feite bij jouw gevoel terecht komen.
Uiteraard zijn er ook praktische zaken te bedenken zoals: verzet jouw geest door wat afleiding te zoeken, leren loslaten of relativeren of bespreken met anderen.
Hoofd, hart en handen
Dit artikel schreef ik in de serie over hoofd, hart en handen.E-book: Persoonlijke ontwikkeling, dat doe jezelf!
Auteur
Dit artikel is geschreven door Jan Stevens.