Waarom ben ik op deze wereld?
De vraag waarom ik op deze wereld ben, is een vraag die diep is. Ik rubriceer de vraag onder de rubriek existentiële levensvragen. De waarom-vraag raakt altijd aan ons zijn, aan wie je bent immers. Toch wordt deze vraag vaak gesteld: waarom ben ik op deze aarde? Dat is een heel andere vraag dan: wat doe ik op deze aarde? Die vraag is gemakkelijker en wordt al snel beantwoord met een lijst van activiteiten van wat je doet en wat je hebt gedaan.
Waarom-vraag
De waarom-vraag wijst naar betekenis! Niet: wat doe jij op aarde, maar: wat doet het ertoe? Wat voor betekenis heb jij? Wat beteken jij in de samenleving? Wat voor waarde heb jij op deze aarde? De waarom-vraag informeert naar de reden, in dit geval naar jouw beweegredenen.
Training en coaching
Bekijk onze trainingen gericht op:
- autonomie
- persoonlijk leiderschap
- persoonlijke ontwikkeling
Leerdoelen autonomie
Wat zijn de leerdoelen gericht op autonomie of persoonlijk leiderschap?
Bekijk ze hier!
Levensbestemming
Ik groeide op in christelijke huize en daar zong men vroeger het lied: ‘Waarheen pelgrims, waarheen gaat gij?’. Dat beeld vind ik wel mooi. Het beeld dat jij en ik pelgrims zijn in dit leven en dat we een bestemming hebben, een levensdoel, een levensbestemming. Misschien komen we een stap verder wanneer ik vraag: wat is jouw bestemming? Of wat is jouw levensdoel?
Ingewikkelde vraag
Wat ik hier aansnij is een ingewikkelde vraag. De vraag is familie van zingeving of van de vraag: wat is de zin van het leven? Soms zegt men: het is allemaal zo zinloos en doelloos. En ik voel ook enige geremdheid om hier een antwoord op te geven zoals ik het ervaar en dat op te dienen als de waarheid. Dat gaat niet!
Je krijgt geen brief!
Ik zeg er meteen bij: je krijgt geen brief van de minister waarop het antwoord staat waarom jij op de wereld bent. Zo gemakkelijk is het niet! Het antwoord is er namelijk niet bij voorbaat. Jij en ik moeten zelf antwoord vinden op deze levensvraag.
Passiviteit werkt niet mee!
Wat mij betreft helpt passiviteit niet mee als het over deze vraag gaat. Je kunt vragen: wat is mijn levensbestemming? Een prima vraag. Maar wat mij betreft zou je ook een bestemming kunnen formuleren. Je kunt afwachten in de stoel tot iemand jou ‘de bestemming’ komt brengen, maar je kunt ook op zoek gaan naar wat jouw bestemming zou mogen zijn.
Een appelboom planten!
“Als ik wist dat morgen de wereld zou vergaan, dan zou ik vandaag een appelboompje planten”, zo sprak Maarten Luther. Dat beeld spreekt mij wel aan. Weet je wat zin heeft? Bomen planten, gewassen zaaien, scholen bouwen, onderwijs creëren, boeken schrijven, muziek maken. Waarom dat zin heeft? Wie de jeugd heeft, heeft de toekomst, zei men vroeger. Ik zeg: ‘Wie toekomst creëert heeft de jeugd’.
Levensdoel
Ik denk dat jij en ik op de wereld zijn o.a. om onze talenten te ontplooien. Dat geeft richting, dat geeft bestemming, dat heeft nut, dat brengt zin en zingeving. En je krijgt er vanzelf zin in! En voor de rest leg ik de vraag even aan jouw voeten. Het blijft een diepzinnige vraag.
Training en coaching
Bekijk onze trainingen gericht op autonomie of bestel het e-book: persoonlijke ontwikkeling dat doe jezelf!
Bestel de online training: autonomie en persoonlijk leiderschap!
In onze webshop kun je de training autonomie en persoonlijk leiderschap aanschaffen!
Auteur
Dit artikel is geschreven door Jan Stevens.