Loading ...

Direct informatie? 0528 23 60 30

Of mail naar planning@desteven.nl

Té jong als leidinggevende of manager?

Te jong voor een leidinggevende of managementfunctie: kan dat? In hoeverre speelt leeftijd een rol wanneer je leidinggevende wilt worden?

Leeftijd en leidinggeven

De eerste vraag is of er een direct verband bestaat tussen leeftijd en leidinggeven. Leidinggeven gaat wat ons betreft om twee dingen: willen en kunnen.

Eerst dus om willen: waarom zou je het willen? Wat zijn jouw drijfveren om leidinggevende te worden?

Daarna gaat het over kunnen. Kunnen is een samenspel van kennis, inzicht, leiderschapsvaardigheden en leiderschapskwaliteiten. Kennis en inzicht kun je opdoen tijdens jouw opleiding, op school of tijdens de studie. Vaardigheden gaan vooral ook over ervaring terwijl leiderschapskwaliteiten gaan over ‘wie je bent’ en over wat jouw karakter is.

Té jong als leidingevende of manager?

Doe de leiderschapstest!

Wil je weten waar jouw individuele leiderschapskwaliteiten liggen? Wil je ontdekken wat jouw natuurlijke leiderschapsstijl is? Doe dan de gratis online test!

Leiderschapstest

Training en coaching gericht op leiderschap

Wij verzorgen training & coaching voor leidinggevenden, managers en ondernemers. Zowel voor het middenkader als het hoger kader, voor de startende leidinggevende als de ervaren manager.

Leiderschapsontwikkeling

Ervaring: werkervaring en levenservaring

Zoals gezegd: vaardigheden doen we voor een groot deel op in de praktijk en dat is dus verbonden aan jouw ervaring. Dat geldt voor een deel ook voor inzichten die je hebt verworven. Ervaring komt van ervaren en dat is een vorm van leren door te ondervinden, door het meegemaakt te hebben. Dat wil zeggen: je praat niet uit een boekje maar je weet hoe ’t werkt. Een bekende uitspraak is: ‘er zijn veel mensen die weten hoe ’t moet, maar er zijn veel minder mensen die weten hoe ’t gaat’.

Graag maak ik een tweedeling tussen werkervaring en levenservaring.  Werkervaring is inzichten en vaardigheid of expertise die je opgedaan hebt in jouw baan. Ook aan te duiden als praktijkervaring. Levenservaring is ervaring die je in het leven opgedaan hebt oftewel: wat je meegemaakt hebt in jouw leven. In bepaalde functies kan dat van belang zijn en dat geldt ook voor een leidinggevende functie.

Het verschil tussen een ervaren manager of een onervaren manager kan dus zijn de mate waarin iemand door de wol is geverfd of de mate waarin iemand is gepokt en gemazeld door de praktijk van alledag.

Uiteraard is het zo dat leeftijd en ervaring gekoppeld zijn. Hoe ouder je bent, hoe meer ervaring je hebt kunnen opdoen.

Is onervarenheid alleen maar een nadeel?

De vraag is: moet een leidinggevende per se ervaring hebben? Ik meen dat die vraag te zwart-wit is gesteld. Allereerst moet je naar de functie kijken. Wat voor soort leidinggevende functie betreft het? In wat voor fase qua ontwikkeling bevindt zich de organisatie waar de functie zich voordoet? Wordt er een meewerkend leidinggevende gevraagd die 3 personen aanstuurt of betreft het een zware managementfunctie die het bedrijf door de crisis moet leiden?

Ervaring kan ook nadelig zijn in sommige opzichten. Doorgewinterde managers hebben nogal eens de neiging om situaties vanuit het verleden met de huidige situatie te vergelijken of menen dat ze het allemaal wel weer zullen redden omdat ze dat eerder gepresteerd hebben.

Jonge leidinggevenden hebben die ervaring niet en zullen veel meer uit de comfortzone komen om zich te bewijzen en staan er derhalve fris en onbevangen in.  Bovendien kunnen ze idealistischer zijn en derhalve zeer gedreven.

Waarom wordt er dan snel over leeftijd gesproken?

Reden om over leeftijd (té jong, te weinig ervaring) te praten kan ook zijn om de eigen onzekerheid een naam te geven. Dat geldt voor organisaties die oordelen dat de leidinggevende te jong is en dat geldt ook voor jonge mensen die een leidinggevende functie ambiëren.

Valkuilen van jonge leidinggevenden

Tot slot enkele valkuilen van jonge leidinggevenden die minder ervaring hebben:

  • Vanuit een rooskleurige en soms wat naïeve blik optreden als wereldverbeteraar die meent de organisatie wel even naar zijn/haar hand te kunnen zetten.
  • Vanuit een enorme gedrevenheid te werk gaan en vergeten de mensen op de werkvloer mee te nemen in het eigen enthousiasme.
  • Zich door gebrek aan ervaring verbijten op interne weerstanden.
  • Moeite om de oudere werknemer aan te sturen
  • Gebrek aan natuurlijk overwicht

Tot slot

Wellicht is het goed om vooraf te bekijken: past een leidinggevende functie bij mij? Daarbij wordt niet alleen naar ervaring gekeken maar wordt het hele scala van benodigde leiderschapscompetenties onder de loep genomen.

Past een leidinggevende functie bij mij?

Dit artikel is geschreven in de serie: past een leidinggevende functie bij mij?

Past een leidinggevende functie bij mij?

Leiderschapsontwikkeling

Bekijk al onze trainingen gericht op leiderschapsontwikkeling.

Leiderschapsontwikkeling

Auteur

Dit artikel is geschreven door Jan Stevens.

Jan Stevens


Jezelf kwijtraken en jezelf hervinden

Bestel dit e-book (PDF) via de webshop! Titel: Jezelf kwijtraken & jezelf hervinden.

Ebook jezelf kwijtraken

Meer informatie

Bekijk alle e-books

  • Willen is minder moeten
  • Authentiek communiceren
  • Word assertief: doorbreek de vicieuze cirkel!
  • Conflicthantering
  • Delegeren en loslaten
  • Jezelf kwijtraken en jezelf hervinden
  • Hoogsensitief: label of labiel?
  • Talenten en kwaliteiten: jouw houvast en zekerheid!
  • Hoogbegaafd: probleemgeval of gave?
  • Luister en zie mij: het diagnostisch gesprek met hoogbegaafde kinderen!
  • Analysevaardigheden
  • Hoe ga je met je tijd om?
  • De kwaliteitenbibliotheek: 163 kwaliteiten uitgebreid beschreven
  • Verbeterplan bij disfunctioneren
  • Zelfvertrouwen: mag ik er twee kilo bij?

Bekijk alle e-books

Authentiek communiceren: dat kun je leren!

ebook communicatie

Je zendt wie je bent. Dat is authentiek communiceren. Dat betekent dat je communiceert zoals je van origine bent. Originaliteit dus en geen kopie of imitatie van anderen. Niet zoals de wereld om je heen verwacht dat het zou moeten. Maar gewoon: zoals jij bent!

Meer informatie

Onze nieuwsbrief

Ben jij leer- en nieuwsgierig? Meld je dan aan voor onze nieuwsbrief!
Met jouw aanmelding ga je akkoord met onze privacyverklaring en het ontvangen van onze nieuwsbrief. Je kunt je natuurlijk op elk moment weer afmelden.

Telefonisch contact? Heb je vragen? Bel ons op 0528 23 60 30 en vraag naar Monique van Nuil.