Loading ...

Direct informatie? 0528 23 60 30

Of mail naar planning@desteven.nl

Té jong als leidinggevende of manager?

Te jong voor een leidinggevende of managementfunctie: kan dat? In hoeverre speelt leeftijd een rol wanneer je leidinggevende wilt worden?

Té jong als leidingevende of manager?

Leeftijd en leidinggeven

De eerste vraag is of er een direct verband tussen leeftijd en leidinggeven. Leidinggeven gaat wat ons betreft om twee dingen: willen en kunnen. Eerst dus om willen: waarom zou u het willen? Wat zijn uw drijfveren om leidinggevende te worden? Daarna gaat het over kunnen. Kunnen is een samenspel van kennis, inzicht, leiderschapsvaardigheden en leiderschapskwaliteiten. Kennis en inzicht kunt u opdoen tijdens uw opleiding, op school of tijdens de studie. Vaardigheden gaan vooral ook over ervaring terwijl leiderschapskwaliteiten gaan over ‘wie u bent’ en over wat uw karakter is.

Ervaring: werkervaring en levenservaring

Zoals gezegd: vaardigheden doen we voor een groot deel op in de praktijk en dat is dus verbonden aan uw ervaring. Dat geldt voor een deel ook voor inzichten die u hebt verworven. Ervaring komt van ervaren en dat is een vorm van leren door te ondervinden, door het meegemaakt te hebben. Dat wil zeggen: u praat niet uit een boekje maar u weet hoe ’t werkt. Een bekende uitspraak is: ‘er zijn veel mensen die weten hoe ’t moet, maar er zijn veel minder mensen die weten hoe ’t gaat’.

Graag maken we een tweedeling tussen werkervaring en levenservaring.  Werkervaring is inzichten en vaardigheid of expertise die u opgedaan hebt in uw baan. Ook aan te duiden als praktijkervaring. Levenservaring is ervaring die u in het leven opgedaan hebt oftewel: wat u meegemaakt hebt in uw leven. In bepaalde functies kan dat van belang zijn en dat geldt ook voor een leidinggevende functie.

Het verschil tussen een ervaren manager of een onervaren manager kan dus zijn de mate waarin iemand door de wol is geverfd of de mate waarin iemand is gepokt en gemazeld door de praktijk van alledag.

Uiteraard is het zo dat leeftijd en ervaring gekoppeld zijn. Hoe ouder u bent, hoe meer ervaring u hebt kunnen opdoen.

Is onervarenheid alleen maar een nadeel?

De vraag is: moet een leidinggevende persé ervaring hebben? Wij menen dat die vraag te zwart-wit is gesteld. Allereerst moet u naar de functie kijken. Wat voor soort leidinggevende functie betreft het? In wat voor fase qua ontwikkeling bevindt zich de organisatie waar de functie zich voordoet? Wordt er een meewerkend leidinggevende gevraagd die 3 personen aanstuurt of betreft het een zware managementfunctie die het bedrijf door de crisis moet leiden?

Ervaring kan ook nadelig zijn in sommige opzichten. Doorgewinterde managers hebben nogal eens de neiging om situaties vanuit het verleden met het heden te vergelijken of om te menen dat ze het allemaal wel weer zullen redden omdat ze dat eerder gepresteerd hebben.

Jonge leidinggevenden hebben die ervaring niet en zullen veel meer uit de comfortzone komen om zich te bewijzen en staan er derhalve fris en onbevangen in.  Bovendien kunnen ze idealistischer zijn en derhalve zeer gedreven.

Waarom wordt er dan snel over leeftijd gesproken?

Reden om over leeftijd (té jong, te weinig ervaring) te praten kan ook zijn om de eigen onzekerheid een naam te geven. Dat geldt voor organisaties die oordelen dat de leidinggevende  te jong is en dat geldt ook voor jonge mensen die een leidinggevende functie ambiëren.

Valkuilen van jonge leidinggevenden

Tot slot enkele valkuilen van jonge leidinggevenden die minder ervaring hebben:

  • Vanuit een rooskleurige en soms wat naïeve blik optreden als wereldverbeteraar die meent de organisatie wel even naar zijn/haar hand te kunnen zetten.
  • Vanuit een enorme gedrevenheid te werk gaan en vergeten de mensen op de werkvloer mee te nemen in het eigen enthousiasme.
  • Zich door gebrek aan ervaring verbijten op interne weerstanden.
  • Moeite om de oudere werknemer aan te sturen
  • Gebrek aan natuurlijk overwicht

Tot slot

Wellicht is het goed om vooraf te bekijken: past een leidinggevende functie bij mij? Daarbij wordt niet alleen naar ervaring gekeken maar wordt het hele scala van benodigde leiderschapscompetenties onder de loep genomen.

Past een leidinggevende functie bij mij?

Dit artikel is geschreven in de serie: past een leidinggevende functie bij mij? Bekijk ook onze leiderschapstest!

Past een leidinggevende functie bij mij?

Training leidinggeven voor het middenkader

Voor het middenkader hebben wij een aantal trainingen ontwikkeld zoals:

Auteur

Dit artikel is geschreven door Jan Stevens.

Jan Stevens


Jezelf kwijtraken en jezelf hervinden

Bestel dit Ebook via de webshop! Titel: Jezelf kwijtraken & jezelf hervinden

Ebook jezelf kwijtraken

Meer informatie

Nieuw: Hoe ga je met je tijd om?

Bestel dit Ebook via de webshop! Titel: hoe ga je met je tijd om?

Ebook time

Meer informatie

Authentiek communiceren

Wil je werken aan jouw communicatie? E-book authentiek communiceren is te bestellen via de webshop!

ebook communicatie

Meer informatie

Onze nieuwsbrief

Ben jij leer- en nieuwsgierig? Meld je dan aan voor onze nieuwsbrief!
Met jouw aanmelding ga je akkoord met onze privacyverklaring en het ontvangen van onze nieuwsbrief. Je kunt je natuurlijk op elk moment weer afmelden.

Wil je onze nieuwsbrief ontvangen?

Op de hoogte blijven van onze nieuwste workshops, webinars of artikelen die wij plaatsen? Abonneer je op onze (gratis) nieuwsbrief!

Telefonisch contact? Heb je vragen? Bel ons op 0528 23 60 30 en vraag naar Monique van Nuil.