Visie op werk verandert
Heb je als organisatie ook een visie op werk? Ik meen dat het nodig is. Waarom? Omdat er veranderingen zijn op de arbeidsmarkt. De arbeidsmarkt is dynamisch en voortdurend in beweging. Arbeidsdynamiek zorgt de komende jaren voor verandering. Belangrijk is dat je als organisatie daarover jouw visie hebt ontwikkeld. Dat helpt je verder om de juiste mensen te vinden en te verbinden.
Wat is er dan veranderd?
Ik noem een paar trends:
Anders kijken naar werk
Jongeren kijken anders naar werk. Dat is wat ik regelmatig hoor. Hun behoeften zijn blijkbaar anders. Of ze kennen er andere waarden aan toe. Maar met regelmaat hoor ik dat ze liever vier dagen werken dan vijf en dat een fulltime dienstverband minder van belang is. Of dat ze meer of andere waarde toekennen aan reizen, de wereld verkennen, vrije tijd en hobby. Werk is in deze andere visie niet alleen gericht op inkomen, maar werk moet bijdragen aan het realiseren van andere persoonlijke waarden, zoals bijvoorbeeld welzijn, geluk, creativiteit. Dat heeft gevolgen voor instroom, doorstroom en uitstroom. Ik zie daarin een relatie met de ontwikkeling rond arbeidsrelaties. Arbeidsrelaties nemen steeds meer diverse vormen aan zoals vast, flexibel of ZZP.
Doe de leiderschapstest!
Wil je weten waar jouw individuele leiderschapskwaliteiten liggen? Wil je ontdekken wat jouw natuurlijke leiderschapsstijl is? Doe dan de gratis online test!
Cultuurscan
Wil je de online cultuurscan starten? Het helpt je om inzicht te krijgen in de kracht van jouw organisatie. Doe de gratis cultuurscan!
Training en coaching gericht op leiderschap
Wij verzorgen training & coaching voor leidinggevenden, managers en ondernemers. Zowel voor het middenkader als het hoger kader, voor de startende leidinggevende als de ervaren manager.
Langer doorwerken
Een tweede ontwikkeling die te zien is: Werkenden moeten langer doorwerken en dus langer inzetbaar blijven. Door verhoging van de AOW-leeftijd moeten werkenden tot op hogere leeftijd doorwerken. Dat heeft gevolgen voor werk, voor taakbelasting, fysieke belasting en mentale belasting. Als organisatie moet je daarin voorzien en faciliteren. Je moet zorgen dat werken zinvol is voor de werknemer en dat je bijdraagt aan bezieling en bevlogenheid.
Om het werk tot hun 67e vol te houden, moeten medewerkers werk hebben dat ze graag doen en dat zinvol is.
Beroepen veranderen!
Een derde ontwikkeling: Banen en beroepen veranderen snel en hierdoor ook de inzetbaarheid van werkenden. De laatste jaren zijn veel beroepen verdwenen. Denk eens aan de ouderwetse postbode uit de jaren 80 en de pakketbezorger van vandaag. Denk eens aan de melkmachinemonteur in de conventionele melkstal en de melkmachinemonteur in de robotstal. Denk eens aan de marketeer uit de jaren 90 en de marketeer van nu. Beroepen veranderen snel van inhoud door technologie en globalisering.
Andere vaardigheden
Een vierde ontwikkeling: Werkgevers vragen steeds andere vaardigheden, zoals creativiteit en communicatie. Maar ook een andere attitude dan ‘blijf zitten waar je zit en verroer je niet’. Men vraagt tegenwoordig autonomie, zelforganisatie en zelfsturing. Men vraagt veranderbereidheid en wendbaarheid. Wat dat betekent kan divers zijn, maar ik wil erop wijzen dat dit gevolgen heeft voor werk.
Menselijk kapitaal
De bedrijven en organisaties die het in de toekomst gaan maken investeren in mensen en menselijk kapitaal, in goed personeelsbeleid en in een werkomgeving waarin mensen zich gewaardeerd, veilig en waardevol voelen.
In deze bedrijven zijn de werkomstandigheden op orde, kennen medewerkers hun persoonlijk behoeften en ambities en zijn individuele werkafspraken gemaakt.
Bovendien weet iedereen wat er van hem/haar verwacht wordt, kent iedereen zijn doelen, kernresultaten en actieplannen.
In collegiale zin kunnen mensen op elkaar rekenen, durven ze zich uit te spreken en houden ze rekening met elkaars gevoelens. Daarbij zijn er leidinggevenden die medewerkers ondersteunen in het realiseren van behoeften en ambities.
Organisatievisie
Dit artikel is geschreven in de serie: organisatievisie ontwikkelen.
Auteur
Dit artikel is geschreven door Jan Stevens.