Loading ...

Direct informatie? 0528 23 60 30

Of mail naar planning@desteven.nl

Koppig of halsstarrig

Koppig of halsstarrig is een valkuil. Ben jij koppig? Vind je dat zelf of zeggen anderen dat over jou? In dit artikel ga ik in op koppigheid en halsstarrigheid. Wat is dat precies en hoe ontstaat het? Kun je er ook van afkomen?

Betekenis: wat is koppigheid?

Je bent koppig wanneer je lang vasthoudt aan jouw eigen mening en inzichten. Verwante aanduidingen zijn:

 • onbuigzaam of onverzettelijk
 • stijfkoppig
 • dwars
 • eigenwijs of eigengereid
 • compromisloos

Koppig of halsstarrig is een valkuil

Doe de test!

Bij De Steven kun je een uitgebreide analyse doen om inzicht te krijgen in jouw kwaliteiten, eigenschappen,  persoonskenmerken en valkuilen.

Zo krijg je inzicht in jouw ontwikkeldoelen.

Meer informatie

Training en coaching

Wil je een training volgen om te leren hoe jij je valkuilen kunt vermijden? Dat kan! Bekijk de mogelijkheden: 

 • individuele training: spelen vanuit jouw kwaliteiten
 • teamtraining kernkwaliteiten

Training kwaliteiten ontdekken

Negatieve feedbacklabels

Ik wil beginnen door te waarschuwen voor negatieve feedbacklabels. Want voor je het weet heb je een etiket op de rug. Zo van: 'ja dat is ook wel een koppig type' of 'haar vader was precies zo'. En wellicht hebben ze een punt maar ik ben er voorzichtig mee. Je kunt immers ook gewoon een afwijkende mening hebben. En al probeert de hele wereld jou te overtuigen: je staat voor die afwijkende mening, ongeacht wat de consequenties daarvan zijn. En daar is wel moed en durf voor nodig.

Dus wellicht willen mensen jou labelen omdat jij een mening hebt die afwijkend is en omdat jij daaraan wilt vasthouden. Maar dat kunnen ook de mensen zijn die zelf:

 • Met alle winden meewaaien
 • Onvoldoende ergens voor staan
 • Met iedereen meepraten
 • Te weinig ruggengraat hebben om aan hun eigen mening of eigen principes trouw te zijn

Kortom: ik maak verschil in principieel zijn en koppigheid. Oftewel: ergens voor staan of daarin doorslaan.

Waar ligt de grens?

Wat is dan de grens tussen: ergens voor staan en koppigheid? Wat is de grens tussen: vasthoudend zijn en consequent of halsstarrig? Ik denk dat de grens van koppigheid is bereikt wanneer je je niet meer openstelt voor jouw medemens of voor standpunten van jouw medemens. Of wanneer je als waarheidspachter de ander probeert te overtuigen van jouw gelijk. Lees ook mijn artikel over de waarheid in pacht hebben.

Halsstarrigheid op de werkvloer

Halsstarrigheid tref ik ook aan op de werkvloer. Dat noem ik gebrek aan veranderbereidheid en gebrek aan wendbaarheid. Waar dat in zit?

 • eigenzinnig het werk zo blijven doen op jouw eigen manier
 • stijfkoppig vasthouden aan eigen standpunten
 • hardnekkig blijven bewandelen van geijkte paden
 • onwillig in de samenwerking
 • stroef en stug in de communicatie
 • geen bereidheid om mee te denken of een compromis te zoeken
 • een bekrompen zienswijze en daar stijfhoofdig aan vasthouden
 • niet openstaan voor verbetering

Kortom: wat mij betreft een ongewenste attitude.

Is koppig hetzelfde als eigenwijs?

Ik krijg soms de vraag naar het verschil tussen koppig en eigenwijs. Is er verschil? Kijk, de overeenkomst is dat een eigenwijs mens en een koppig mens vasthouden aan eigen zienswijze en mening. En als je dan verschil wilt maken: Wie eigengereid is gaat vooral zijn/haar eigen gang. Wie koppig is, houdt vooral vast aan zijn eigen mening.

Kernkwaliteiten

Iedere valkuil heeft te maken met een kernkwaliteit. Daar wáár de kracht ligt, ligt ook de zwakte. Koppigheid heeft te maken met twee kwaliteiten: volhardend en vasthoudend.

Volhardend

Meer weten over de kwaliteit volhardend?

Volhardend

Vasthoudend

Meer weten over de kwaliteit vasthoudend?

Vasthoudend

Koppigheid is ineffectief

Koppigheid en halsstarrigheid levert je niets op. Het is ineffectief. Het enige wat zal gebeuren is dat jouw omgeving het laat afweten en denkt:

 • het zal wel 
 • laat hem/haar maar praten
 • er is geen praten tegen: geen beginnen aan

Kortom: de openheid in het gesprek is verdwenen. Jouw mening of standpunt stel je in feite boven de relatie met de ander.

Karaktereigenschap

Koppigheid heeft te maken met een karaktereigenschap. Het is een valkuil van een hele positieve eigenschap. Waarschijnlijk ben je standvastig, volhardend en vasthoudend. Alleen soms sla je door. Vasthoudend zijn is positief. Je geeft niet ‘zomaar’ op. Maar wanneer je doorslaat is het niet meer positief. Je verliest het commitment van de ander of je verliest de bereidheid van de ander om naar jou te luisteren.

Gevolgen voor de communicatie

Wanneer je in de valkuil van koppig bent beland, zul je dat ook communiceren. Je deelt dan met of zonder woorden jouw gesloten houding richting de ander. Dat kan bot overkomen. Of je komt te stellig over in de communicatie. Gelijk hebben of gelijk krijgen, daar zit verschil in. Maar nog belangrijker: gelijk zijn of gelijkwaardig zijn, is nog belangrijker in de communicatie.

Wat is het tegenovergestelde van koppig?

Het tegenovergestelde van koppig is dat je zo plooibaar bent, dat je als het ware met alle winden meewaait. Of dat je iedereen maar gelijk geeft of met iedereen meepraat. Het tegenovergestelde is ook dat je meningloos bent.

Training kwaliteiten en valkuilen

Wil je een training volgen om te leren hoe jij je valkuilen vermijd? Dat kan! Bekijk de mogelijkheden: 

 • individuele training: spelen vanuit jouw kwaliteiten
 • teamtraining kernkwaliteiten

Training kwaliteiten ontdekken

Auteur

Dit artikel is geschreven door Jan Stevens.

Jan Stevens


Jezelf kwijtraken en jezelf hervinden

Bestel dit e-book (PDF) via de webshop! Titel: Jezelf kwijtraken & jezelf hervinden.

Ebook jezelf kwijtraken

Meer informatie

Online training autonomie en persoonlijk leiderschap!

Online training autonomie

De online training Autonomie en Persoonlijk Leiderschap helpt jou bij jouw persoonlijke groei. De 8 modules bieden diepgaande inzichten en praktische tools. Het werkboek, met 22 opdrachten, bevordert zelfreflectie en bevraagt je behoeften, gevoelens, en keuzes. Jan Stevens, de trainer, presenteert de video's, waarin hij de essentie van autonomie en leiderschap belicht. Het e-book en de video's bieden een holistische benadering, van zelfreflectie tot effectieve communicatie. Deze training, inclusief praktische informatie en de mogelijkheid tot downloaden van het werkboek en e-book, is een must voor wie streeft naar persoonlijke ontwikkeling. Een investering in jezelf die de moeite waard is.

Meer informatie

Authentiek communiceren: dat kun je leren!

ebook communicatie

Je zendt wie je bent. Dat is authentiek communiceren. Dat betekent dat je communiceert zoals je van origine bent. Originaliteit dus en geen kopie of imitatie van anderen. Niet zoals de wereld om je heen verwacht dat het zou moeten. Maar gewoon: zoals jij bent!

Meer informatie

Onze nieuwsbrief

Ben jij leer- en nieuwsgierig? Meld je dan aan voor onze nieuwsbrief!
Met jouw aanmelding ga je akkoord met onze privacyverklaring en het ontvangen van onze nieuwsbrief. Je kunt je natuurlijk op elk moment weer afmelden.

Telefonisch contact? Heb je vragen? Bel ons op 0528 23 60 30 en vraag naar Monique van Nuil.