Loading ...

Direct informatie? 0528 23 60 30

Of mail naar planning@desteven.nl

Hoogsensitief: ben jij iemand van uitersten?

Herken jij ook de uitersten van jouw eigen persoonlijkheid? De ene keer ervaar je een sterke drang naar orde en structuur, terwijl je op andere momenten in een staat van chaos lijkt te verkeren. Soms voel je je hyperactief en wil je alles direct en efficiënt afhandelen, maar dan zijn er weer van die dagen waarop er niets lijkt te lukken en je productiviteit tot stilstand komt. Je hebt het vermogen om met gemak verschillende taken aan te pakken en te presteren, maar soms vind je jezelf in een toestand van passiviteit, waarbij je energie en motivatie lijken te verdwijnen. Het kan zijn dat je de neiging hebt om dingen intens te voelen en te ervaren. Misschien merk je dat je emoties diep en sterk binnenkomen, of dat je sterk reageert op prikkels in je omgeving, zoals harde geluiden, fel licht of sterke geuren. Als dit klinkt als jouw ervaring, dan zou het goed kunnen dat je een Hoog Sensitief Persoon (HSP) bent. HSP's hebben vaak een verhoogde gevoeligheid voor prikkels en een diepgaande manier van verwerken, wat kan leiden tot uitersten in reacties en emoties.

Hoe kan dat?

Hoogsensitieve personen ervaren soms uitersten in hun gemoedstoestand. Wanneer je in de flow zit, lijkt alles mogelijk te zijn! Je creativiteit stroomt moeiteloos, en je bent onstuitbaar. Telefoontjes, sociale interacties, schrijven, e-mails; het gaat allemaal als vanzelf. Jouw brein lijkt een straaljager te zijn, voortrazend door het luchtruim. Ideeën vliegen binnen en nog voordat het ene idee is geland, dient het volgende zich al aan.

Maar dan zijn er ook momenten waarop je in een low terechtkomt. Jouw geest lijkt zo traag als een slak, en niets lijkt uit je vingers te komen. Een telefoontje uitvoeren kan een halve dag duren voordat je jezelf ertoe kunt zetten. Het artikel dat je moet schrijven, lijkt nooit af te komen. Zelfs het versturen van een e-mail voelt als een enorme opgave. Op deze momenten is jouw geest niet langer een straaljager, maar eerder een gedoofde vuurpijl.

Deze wisselende gemoedstoestanden zijn typisch voor veel hoogsensitieve personen. Het is belangrijk om te beseffen dat dit een normaal onderdeel is van jouw unieke manier van zijn. Het kan soms een uitdaging zijn om met deze uitersten om te gaan, maar het erkennen van jouw hoogsensitiviteit en het begrijpen van jouw eigen behoeften kan je helpen om beter in balans te blijven en jezelf te accepteren zoals je bent.

HSP hyper de pieper

Coaching en training: voor HSP-ers

Wij bieden coaching & training specifiek voor hoogsensitieve personen.

Meer informatie? Bel meteen!

Coaching voor HSP-ers

Doe de HSP-test!

Wil je meer inzicht in jouw kwaliteiten en valkuilen als hoogsensitief persoon? Doe dan online onze test.

Aan te schaffen via de webshop!

Meer informatie

Hoogsensitief: label of labiel

Bestel het e-book <pdf> met als titel: hoogsensitief, label of labiel.  Benut je kracht als hoogsensitief persoon. Meer info via de webshop.

Meer informatie

Herken je het nog steeds?

Herken je dit nog steeds? Dan heet ik je opnieuw van harte welkom in de club van hoogsensitieve personen. Een club waar je trouwens geen ledengeld hoeft te betalen. Weet je, wat ik hier beschrijf is een HSP-kenmerk. Als je goed in je energie zit, lijkt alles te lukken! Maar als je laag in jouw energie zit, lijkt niets te lukken.

Voor de buitenwereld kom je over als iemand van uitersten, ofwel alles voor elkaar krijgend, ofwel niets voor elkaar krijgend. Onbegrip van anderen kan soms voorkomen. Maar wees moedig, want als jij het begrijpt, kun je het misschien aan anderen uitleggen. En als jij het niet begrijpt, hoef je niet te verwachten dat anderen jou vanzelf zullen begrijpen!

Overdrive en overprikkeling

Elke dag komen er talloze prikkels binnen: indrukken, informatie en ook gedachten en ideeën. Jouw geest functioneert soms als een vlinder, springend van de ene bloem naar de andere, wat ik associatief denken noem. Maar jouw waarneming gaat ook dieper. Indrukken komen bij jou intenser binnen dan bij anderen. En zodra je overprikkeld raakt, is er een kans dat er te veel op je afkomt. Prikkels komen in volle sterkte op jou af, van boven, van onderen, van rechts en links. Dit kan ervoor zorgen dat je in een toestand van laag energieniveau belandt, oftewel de LOW.. Lees ook: Hsp en overprikkeling.

Wat is er aan de hand?

Weet je, er is niets aan de hand! Jouw gevoelsleven is nu eenmaal intenser dan bij anderen, en dat brengt kwaliteiten met zich mee die jij bezit: intensiteit en levendigheid. Jij bent niet zoals een grijze muis, waar alles op afroep en in structuur verloopt. Jouw innerlijke wereld bruist in alle richtingen! En inderdaad, dat kost energie, reken maar! Maar het hoort gewoon bij wie je bent. Je BENT zo, en dat is iets om te omarmen en te koesteren.

Wat kun je er wel aan doen?

Nog een ander punt: alleen maar zeggen dat je gewoon zo bent, is net iets te beperkt. Het is wel een basis. Zelfaanvaarding is beter dan vechten tegen dit verschijnsel. Maar wat je er aan kunt doen is zorgen dat je energiepeil op orde is. Zorg dat je fit en vitaal bent. Geef ruimte aan balans tussen inspanning en ontspanning. En je zult zien dat jij je beter voelt. Graag helpen we je daar bij.

Coaching en training: voor HSP-ers

Wij bieden coaching & training specifiek voor hoogsensitieve personen.

Coaching voor HSP-ers

Auteur

Dit artikel is geschreven door Jan Stevens.

Jan Stevens


Jezelf kwijtraken en jezelf hervinden

Bestel dit e-book (PDF) via de webshop! Titel: Jezelf kwijtraken & jezelf hervinden.

Ebook jezelf kwijtraken

Meer informatie

Online training autonomie en persoonlijk leiderschap!

Online training autonomie

De online training Autonomie en Persoonlijk Leiderschap helpt jou bij jouw persoonlijke groei. De 8 modules bieden diepgaande inzichten en praktische tools. Het werkboek, met 22 opdrachten, bevordert zelfreflectie en bevraagt je behoeften, gevoelens, en keuzes. Jan Stevens, de trainer, presenteert de video's, waarin hij de essentie van autonomie en leiderschap belicht. Het e-book en de video's bieden een holistische benadering, van zelfreflectie tot effectieve communicatie. Deze training, inclusief praktische informatie en de mogelijkheid tot downloaden van het werkboek en e-book, is een must voor wie streeft naar persoonlijke ontwikkeling. Een investering in jezelf die de moeite waard is.

Meer informatie

Authentiek communiceren: dat kun je leren!

ebook communicatie

Je zendt wie je bent. Dat is authentiek communiceren. Dat betekent dat je communiceert zoals je van origine bent. Originaliteit dus en geen kopie of imitatie van anderen. Niet zoals de wereld om je heen verwacht dat het zou moeten. Maar gewoon: zoals jij bent!

Meer informatie

Onze nieuwsbrief

Ben jij leer- en nieuwsgierig? Meld je dan aan voor onze nieuwsbrief!
Met jouw aanmelding ga je akkoord met onze privacyverklaring en het ontvangen van onze nieuwsbrief. Je kunt je natuurlijk op elk moment weer afmelden.

Telefonisch contact? Heb je vragen? Bel ons op 0528 23 60 30 en vraag naar Monique van Nuil.