Loading ...

Direct informatie? 0528 23 60 30

Of mail naar planning@desteven.nl

Behoefte aan afzondering

Jezelf even afzonderen is een behoefte  die vaak aanwezig is bij HSP-ers en hoogbegaafden. Jezelf even terugtrekken uit de drukte van alledag, even de stilte opzoeken, even tot jezelf komen.  Wat betekent dit en hoe ontstaat het?

Geen zin om te spelen

Het begint al vroeg op school Een jong kind dat na schooltijd geen zin heeft om nog met andere kinderen te spelen. Of een kind dat alleen in een hoekje van het schoolplein staat. Vaak wordt dit als zielig gezien. Of als niet voldoende sociaal. Vooroordelen zijn er genoeg. Bijvoorbeeld over hoogbegaafden die sociaal onhandig zouden zijn in hun gedrag. Of het wordt gelabeld met verlegen, geremd, introvert en teruggetrokken.

Bij de ontwikkeling naar het volwassen worden kan dit steeds duidelijker zichtbaar worden. Zeker als een kind opgroeit in een omgeving waar de hoogsensitiviteit niet herkend of erkend wordt. Juist die kinderen kunnen in hun latere leven veel last hebben van hun hoogsensitiviteit. Zij hebben nooit geleerd hoe er met deze eigenschap om moet worden gegaan. Voor hen is die hoogsensitiviteit een last zonder dat zij beseffen dat zij in het bezit zijn van deze, overigens heel gewone, eigenschap. Je voelt al aan dat zo’n kind anders is dan andere kinderen.

Behoefte aan afzondering

Coaching en training: voor HSP-ers

Wij bieden coaching & training specifiek voor hoogsensitieve personen.

Meer informatie? Bel meteen!

Coaching voor HSP-ers

Doe de HSP-test!

Wil je meer inzicht in jouw kwaliteiten en valkuilen als hoogsensitief persoon? Doe dan online onze test.

Aan te schaffen via de webshop!

Meer informatie

Hoogsensitief: label of labiel

Bestel het e-book <pdf> met als titel: hoogsensitief, label of labiel.  Benut je kracht als hoogsensitief persoon. Meer info via de webshop.

Meer informatie

Afzonderen en rust zoeken

Een hoogsensitief persoon, kortweg HSP, heeft vaak de behoefte zich even af te zonderen. Op zo´n moment zit het hoofd zo vol met informatie dat er letterlijk niets meer bij kan. Dit wordt overprikkeling genoemd. Om zichzelf te beschermen zoekt de HSP-er een rustig plekje om even de overprikkeling te laten zakken. Een kind doet dat intuïtief door zich af te scheiden van de drukte. Een hele dag op school zitten met alle prikkels van dien, kan voor een kind meer dan genoeg zijn. De behoefte om dan na schooltijd nog met andere kinderen te spelen is er dan ook niet. Nee dat kind is niet asociaal, niet sociaal onhandig, geen stuudje, niet verlegen of teruggetrokken. Dat kind verwerkt de indrukken van de dag. Laat het gaan!

Diepergaande verwerking

Diepergaande verwerking is een kenmerk wat bij hoogsensitiviteit hoort. Dan praat ik over verwerking van feiten, indrukken en waarnemingen. Maar ook van ervaringen, emoties en gevoelens of sociale interacties.
Dit heeft gevolgen voor de factor tijdsbesteding. Je hebt periodiek momenten van rust en afzondering nodig om de accu op te laden. Wanneer je hier te weinig rekening mee houdt kan er uitputting ontstaan of oververmoeidheid.

Training gericht op timemanagement kan jou helpen om de agenda erop in te richten!

Timemanagement (specifiek voor HSP-ers)

Even terugtrekken

Ook op latere leeftijd kan de behoefte aan afzondering bij anderen soms een rare indruk wekken. De borrel na werktijd laat je immers liever aan je voorbijgaan. Je bent al blij dat je de dag goed bent doorgekomen. Of een feestje, dat wil iedereen toch wel? Nou jij liever niet. Althans: niet altijd. En niet zomaar of maar zo. Al dat lawaai van muziek, pratende mensen: het is jou gewoon een teveel aan indrukken. Bovendien heb je een hekel aan verplichtingen.

Als je niet weet dat je hoogsensitief bent, dan heb je al gauw een mening over jezelf. Waarom vind ik dat niet leuk? Je vergelijkt jezelf met anderen: die kunnen dat toch ook? En vaak wordt geprobeerd om je er overheen te zetten. Maar de overprikkeling wordt hier alleen maar erger van. Je krijgt hoofdpijn, je wordt moe en ook heel erg herkenbaar voor HSP: je raakt enorm gestrest. Niet voor niks zijn hoogevoelige mensen vatbaar voor een burn-out.

Op de werkvloer

Hoogsensitiviteit begint een beetje uit de taboesfeer te komen. Er komt langzaam maar zeker meer aandacht voor deze eigenschap. Hoogsensitiviteit zat een beetje in de alternatieve hoek, maar begint steeds meer terrein te winnen vanuit de wetenschap. Het is zeer belangrijk om de hoogsensitieve kenmerken zo vroeg mogelijk te herkennen. Maar zeker op het terrein van hoogsensitiviteit en de werkvloer is nog veel te winnen. Maar al te vaak belanden HSP-ers in de WIA, omdat ze zelf ook niet weten dat ze HSP-er zijn. Vanuit de werkgever kan er veel gedaan worden om de talenten van de HSP-er op een goede manier in te zetten. We moeten af van het stigma dat HSP-ers watjes zijn of een speciale behandeling vereisen. Dat hoeft helemaal niet. Hooguit wat aanpassingen, maar dat is het dan wel. Veel vooroordelen komen voort uit de valkuil OVERGEVOELIGHEID, maar dat is iets heel anders dan hoogsensitiviteit. Deze begrippen worden nogal eens door elkaar gehaald. Ook dat komt voort uit te weinig kennis van hoogsensitiviteit.

Als HSP-er ben je niet raar, maar je hebt wel een iets andere gebruiksaanwijzing.

Coaching en training: voor HSP-ers

Wij bieden coaching & training specifiek voor hoogsensitieve personen.

Coaching voor HSP-ers

Auteur

Dit artikel is geschreven door Jan Stevens.

Jan Stevens


Jezelf kwijtraken en jezelf hervinden

Bestel dit e-book (PDF) via de webshop! Titel: Jezelf kwijtraken & jezelf hervinden.

Ebook jezelf kwijtraken

Meer informatie

Webinar over burn-out op vrijdag 12 april aanstaande!

Webinar burn-out

Schrijf je in voor de webinar over burn-out op vrijdag 12 april aanstaand!

Meer informatie

Authentiek communiceren: dat kun je leren!

ebook communicatie

Je zendt wie je bent. Dat is authentiek communiceren. Dat betekent dat je communiceert zoals je van origine bent. Originaliteit dus en geen kopie of imitatie van anderen. Niet zoals de wereld om je heen verwacht dat het zou moeten. Maar gewoon: zoals jij bent!

Meer informatie

Onze nieuwsbrief

Ben jij leer- en nieuwsgierig? Meld je dan aan voor onze nieuwsbrief!
Met jouw aanmelding ga je akkoord met onze privacyverklaring en het ontvangen van onze nieuwsbrief. Je kunt je natuurlijk op elk moment weer afmelden.

Telefonisch contact? Heb je vragen? Bel ons op 0528 23 60 30 en vraag naar Monique van Nuil.