Afwijkende mening hebben: is dat lastig?
Heb jij vaak een afwijkende mening? Sta je anders in veel zaken dan mensen om jou heen? Denk je vaak anders? Zie je de dingen vaak anders? Dat is niet altijd eenvoudig, vind je wel? In dit artikel ga ik verder in op:
- wat is een afwijkende mening?
- waarom moeilijk?
- ben je kritisch?
Mening
Een mening is een opvatting, gedachte over of zienswijze op bepaalde situaties, gebeurtenissen, toestanden of personen. Het is jouw beoordeling of waardeoordeel inzake een situatie of voorval.
Jouw mening komt tot stand door jouw ervaring, maar ook door kennis waarover je beschikt, normen en waarden die je hebt, overtuigingen die je bij je draagt. Jouw mening kan tot stand komen door het geloof dat je aanhangt, de politieke kleur maar ook door zaken die je vanuit jouw opvoeding hebt meegekregen.
Wanneer is een mening afwijkend?
Een afwijkende mening is een mening die dus anders is dan die van de mensen in jouw omgeving. Als ik zeg dat er een nuanceverschil is, dan druk ik het te zacht uit. Een afwijkende mening is er wanneer je fundamenteel:
- Verschilt van inzicht
- Anders kijkt dan anderen
- Andere overtuigingen hebt dan anderen
- Anders denkt dan anderen
Doe de communicatietest!
Bij De Steven kun je een communicatietest doen om inzicht te krijgen in jouw sterke punten en valkuilen, wanneer het over communicatie gaat.
Zo krijg je inzicht in jouw communicatie-ontwikkeldoelen!
Communicatietraining
Wil je een training volgen om jouw communicatievaardigheden te ontwikkelen?
- individuele communicatietraining
- teamtraining communicatie verbeteren
Belangrijk en nuttig
Een afwijkende mening is nuttig en heeft een belangrijke plaats in de wereld. Door een afwijkende mening te laten horen, toon je aan dat er ook nog andere gezichtspunten mogelijk zijn. Daardoor voorkom je dat mensen zich blind staren op de algemeen gedeelde mening, waardoor die wellicht tot een soort geaccepteerde waarheid wordt verheven.
Waarom moeilijk?
Toch is het niet altijd gemakkelijk om een andere mening te hebben. De reden waarom dat moeilijk is, kan verschillen. Wellicht vind je het moeilijk om kleur te bekennen en je heel kwetsbaar op te stellen. Of misschien is de verdraagzaamheid in jouw omgeving niet al te groot en weet je gewoon dat jouw mening niet gepruimd wordt. Wellicht ben je bang voor negatieve reacties, uitsluiting en afwijzing. Misschien voel je angst om genegeerd te worden en niet meer bij de anderen te horen.
Ben je kritisch?
Word je vaak als kritisch ervaren? Of als soms te kritisch? Vinden mensen het vervelend wanneer jij een afwijkende mening hebt? Reageren ze op de manier van: ‘daar komt hij/zij ook weer aan’ of ‘ja hoor, we zijn het weer oneens’? Dat voelt onveilig hè? Kritisch is een kwaliteit. Dat betekent dat je niet klakkeloos alles wat een ander zegt, voor zoete koek slikt. Overmatig kritisch is vervelend, belerend, betweterig, bedillerig en niet constructief. Dus kijk er een beetje mee uit, in de zin van: niet doorslaan.
Eerlijk gezegd
Ik zal eerlijk toegeven dat ik vaak een andere mening heb. Hoe dat komt? Omdat ik veel meningen regelmatig oppervlakkig vind, ongenuanceerd, van 1 kant bekeken, veroordelend of snel oordelend.
Ik hou van de nuance, van meerdere gezichtspunten, van diepte. Maar dan is het belangrijk dat je ook mensen hebt bij wie je dat kwijt kunt, en aansluiting hebt.
Dit is belangrijk!
Wanneer je regelmatig een afwijkende mening hebt, is een aantal zaken van belang.
- Vraag jezelf eens af of jij wel voldoende aangevoeld wordt en of je wel met de juiste mensen omgaat. Misschien mis je de aansluiting bij anderen te veel, waardoor je altijd een standpunt van de minderheid moet vertolken.
- Probeer jouw mening constructief weer te geven, ga staan voor wat jij ervan vindt, dring jouw mening niet op maar zeg wel hoe jij ernaar kijkt.
- Laat je niet aan de kant zetten en laat je niet overrulen door anderen.
- Zeg jouw mening maar doe niet net of jij de waarheid in pacht hebt.
Overtuigingskracht
Weet je wat overtuigingskracht is? Dat begint met overtuigd zijn. Als jij niet overtuigd bent, er zelf maar half in gelooft, dan kom je niet over. Maar wanneer je teveel overtuigd bent van jouw zienswijze dan kom je ook niet over. Overtuigen komt uit de scheepvaart en als een schip overtuigd is, zit er te veel zeil op. Dan krijg je averij.
Staan voor wat je zegt is mooi. Dan ben je iemand met karakter, die staat voor wat hij/zij zegt. Dan laat je je niet ontmoedigen door anderen. Dan durf je kleur te bekennen. Maar dat gezegd hebbend………. Daarna mag je loslaten. Het is goed om jouw mening en overtuiging te geven, maar laat ieder er mee doen wat hij/zij zelf wil.
Training communicatie en gesprekstechnieken
Wil je een training communicatie en gesprekstechnieken volgen?
- boek snel effect door onze training communicatie en gesprekstechnieken die zelfs individueel te volgen is
- bekijk de training effectief beïnvloeden
- wij hebben een training communicatie voor leidinggevenden voor het hoger en middenkader ontwikkeld
- bekijk de training communicatie voor technici
Testen, webinars en E-book
Bekijk onze webshop waar je tal van aanbiedingen treft zoals:
- Webinar over persoonlijke communicatie
- E-book over authentiek communiceren (in PDF)
- Communicatietest
Auteur
Dit artikel is geschreven door Jan Stevens.