Suggestieve vragen: goed of fout?
Een suggestieve vraag: wat is dat? Wat betekent dat? Is een suggestieve vraag goed of fout? Daarover gaat dit artikel.
Wat is een suggestieve vraag?
Als ik het in één zin mag zeggen: wanneer je een suggestieve vraag stelt, dan doe je al een suggestie voor een antwoord. Er zit een soort van vooringenomenheid in. In het ergste geval mis je daarmee de boot nogal. Bovendien druk je heel erg naar een ja of een nee. Daarmee verdwijnt de openheid uit het gesprek. Je zou het een vraag kunnen noemen waar al een gewenst antwoord in doorklinkt of waar het beeld van de vragensteller in doorklinkt.
Doe de communicatietest!
Bij De Steven kun je een communicatietest doen om inzicht te krijgen in jouw sterke punten en valkuilen, wanneer het over communicatie gaat.
Zo krijg je inzicht in jouw communicatie-ontwikkeldoelen!
Communicatietraining
Wil je een training volgen om jouw communicatievaardigheden te ontwikkelen?
- individuele communicatietraining
- teamtraining communicatie verbeteren
Voorbeelden
Ik zal wat voorbeelden noemen van suggestieve vragen.
- Jij drinkt zeker geen alcohol hè?
- O ja natuurlijk, jij mag je vanuit jouw geloof niet laten vaccineren, dat klopt toch?
- Als ik jou zo zie, dan sta jij niet snel in vuur en vlam hè?
Zie je wat er gebeurt? De vraag is gekleurd, vooringenomen en de perceptie van de vragensteller zie je al in de vraag terugkomen!
Wat is er fout aan?
Er is wat fout aan, toch? Dat is ook suggestief. Maar als er wat fout aan is, dan is dat wat mij betreft dat je de ander een beeld aanpraat, een antwoord opdringt wat de openheid van het gesprek niet ten goede komt. Waardoor je ook vaak niet zult horen, wat je had kunnen horen wanneer je open vragen had gesteld.
Onbevooroordeeld is een kracht
Onbevooroordeeld vragen stellen is een kracht. Dat kun je leren. Je had ook kunnen vragen (om maar in dat voorbeeld te blijven): ‘hoe kijken ze vanuit jouw geloof tegen vaccinatie aan?’. Dan krijg je een heel ander antwoord waarschijnlijk. En dan hoor je ook nog eens wat nieuws.
Wat is er goed aan?
Er is ook een sterke kant aan suggestieve vragen. Maar dan is het niet bedoeld om de ander een antwoord aan te smeren, maar om een ander op gang te helpen een antwoord te vinden. Wanneer ik met een managementteam aan tafel zit en ik stel hele open vragen, dan gebeurt het weleens dat het gesprek niet op gang komt. Ik stel bijvoorbeeld de vraag: ‘waar zou je over drie jaar willen staan met je bedrijf?’. Dat is ook een hele grote open vraag. Dan komt soms het gesprek slecht op gang.
Een suggestieve vraag wil helpen. Bijvoorbeeld: ‘jullie willen waarschijnlijk niet heel groot worden als bedrijf hè?’. Ik kan er ook een controlerende vraag van maken: ‘zoals ik naar jullie kijk, dan zijn jullie niet de ondernemers die een heel groot bedrijf ambiëren, klopt dat?’. En soms krijg je zo sneller reactie. Nee, daar klopt niks van, of ja, dat zie je goed.
Samengevat
Ik heb problemen met suggestieve vragen. Ze helpen niet. Ik heb geen problemen om af en toe een suggestie voor een antwoord te doen. Mits je maar blijft luisteren. Wat je kunt leren is om andere vraagtechnieken te gebruiken.
Training communicatie en gesprekstechnieken
Wil je een training communicatie en gesprekstechnieken volgen?
- boek snel effect door onze training communicatie en gesprekstechnieken die zelfs individueel te volgen is
- bekijk de training effectief beïnvloeden
- wij hebben een training communicatie voor leidinggevenden voor het hoger en middenkader ontwikkeld
- bekijk de training communicatie voor technici
Testen, webinars en E-book
Bekijk onze webshop waar je tal van aanbiedingen treft zoals:
- Webinar over persoonlijke communicatie
- E-book over authentiek communiceren (in PDF)
- Communicatietest
Auteur
Dit artikel is geschreven door Jan Stevens.