Ben jij niet goed genoeg?
Ken je het gevoel dat je niet goed genoeg bent, dat je niet perfect genoeg bent, dat een ander beter is dan jij en dat een ander alles beter kan? Ben jij niet succesvol genoeg, doe jij de dingen fout, zie jij het niet goed of heb je onjuiste inzichten? O wat zit dat gevoel toch diep!
Wat mankeert er aan jou?
In de maatschappij zijn er tal van mensen die zichzelf geweldig vinden. Je kent ze vast wel die een opgeblazen ego hebben en de kost verdienen met veel blabla. Maar jij bent zo anders. Aan jou mankeert van alles.
- Jij veroordeelt jezelf
- Jij bekritiseert jezelf
- Jij schiet altijd tekort
- Jij hebt geen succes
- Jij twijfelt altijd
- Jij bent niet zo’n vlotte spreker
- Jij ligt niet goed in de groep en jij bent niet zo’n popiejopie
- Jij bent te dik of te lelijk
- Jij bent niet zo slim
- Jij moet overal moeite voor doen
- Jij vergelijkt jezelf altijd met anderen en zij hebben het veel gemakkelijker
- Jij hebt niet zo’n heldere mening en als je die al hebt kun jij dat niet zo goed verwoorden
- Jij trapt jezelf de grond in
- Jij bent zo fout als het maar kan
- Je hebt soms een hekel aan jezelf
Training assertiviteit
Wil je een training assertiviteit volgen? Aarzel niet en bel voor info!
Hoe ontstaat het?
Ik weet niet hoe het bij jou ontstaan is. Maar ik merk in mijn dagelijkse praktijk dat de oorzaken nogal uiteenlopend kunnen zijn.
-
Prestatiedruk
In ons schoolsysteem zijn we nogal prestatiegericht. Als kind moet je in het gareel lopen, je best doen, goede cijfers halen etc. Wie het goed doet, krijgt een lintje. Wie niet zo goed mee kan, heeft het moeilijk. Als je als kind gaat sporten, wordt er meestal naar de beste gekeken. Die krijgt positieve aandacht. En of je nu op muziekles gaat, tekenles, of wat je ook verzint, meestal is er veel aandacht voor de beste. Zo leer je als kind al om je eigenwaarde te halen uit wat je presteert.
-
Vergelijking met anderen
Een andere oorzaak is dat we altijd met anderen vergeleken worden. Ik denk aan Herma. Zij is een beetje teruggetrokken en introvert. En vader en moeder zeiden vaak dat haar zus José veel vlotter en gemakkelijker was in de omgang.
-
Nare gebeurtenissen
Al jong kun je nare dingen meemaken. Elke week hoor ik wel een verhaal van iemand die vroeger gepest is. Gepest om wie je was, om wie je bent. En de innerlijke schade is onmetelijk. De pijn is diep.
-
Teveel luisteren naar anderen
Misschien heb je geleerd om zelf te veel naar anderen te luisteren. Je geeft jouw zelfregie uit handen, je wringt je in alle bochten om het iedereen naar de zin te maken. Maar jouw veerkracht lever je in voor faalangst.
-
Verkeerde beeldvorming
Wellicht heb je zelf ook onjuiste beelden gemaakt. Je maakte beelden waaraan jij moest voldoen. Je dacht dat je perfect moest zijn en dat je geen fouten mocht maken. Je meende dat je volmaakt moest zijn, ongeschonden of onfeilbaar.
En zo kwam je met jezelf in de knoop. Want je legt de lat te hoog en je legt de lat op de verkeerde plek. Je hebt een beeld gecreëerd wat niet bestaat.
Jouw talenten
Belangrijk is dat je oog krijgt voor jouw talenten. Praat over je schaamte, je faalangst met iemand die naar je luistert en jou begrijpt, dan verdwijnt het ongemakkelijke gevoel en er komt ruimte voor acceptatie. Wanneer je ontdekt wie jij daadwerkelijk bent, welke talenten jij hebt, ontstaat er inzicht in jezelf en gaat er zelfacceptatie ontstaan.
Meer en meer ga je positieve emoties ervaren, die je op de korte en lange termijn verder helpen met het opbouwen van zelfvertrouwen en het geven van veerkracht. Je zult merken dat je in moeilijke situaties niet meer gehinderd wordt door schaamte en faalangst.
Inzicht in jezelf laat je doen wat echt bij je past, wat je graag doet en waar je goed in bent. Dit geeft positieve emoties wat je zelfbeeld positief gaat veranderen. Je komt in je kracht te staan. Jouw zelfwaardering stijgt!
Leerdoelen assertiviteitstraining
De Steven heeft nog andere leerdoelen ontwikkeld voor de training assertiviteit.
Ebook of webinar
Meer weten over assertiviteit?
- volg ons webinar over assertiviteit
- bestel ons ebook over assertiviteit
Of bekijk onze training assertiviteit!
Auteur
Dit artikel is geschreven door Jan Stevens.