Intellectueel: is dat een kernwaarde?
Intellectueel als kernwaarde. Ik kreeg de vraag deze week van iemand via de email. Eigenlijk vond ik de vraag zo mooi, dat ik er maar een artikel over ben gaan schrijven. Eerst ga ik in op de vraag wat intellectueel is en of er verschillende soorten van intelligentie zijn.
Intelligent of intellectueel: wat betekent dat?
Het woord "intelligent" is afgeleid van het Latijnse woord "intelligere", wat "begrijpen" of "inzien" betekent. Het verwijst dus naar het vermogen om te leren, te begrijpen, te redeneren, te plannen, te denken maar ook om te leren. Over het algemeen verwijst intellectueel naar denken, analyseren, reflecteren, weten of kennis vergaren. Vaak maak ik de indeling tussen hoofd, hart en handen. Intellectueel vermogen wijst dan vooral op het hoofd.
Persoonlijk vind ik dat te kort door de bocht en ik weet dat de uitleg altijd subjectief is en dat je er tal van interpretaties aan kunt geven. Ik denk bijvoorbeeld dat er ook muzikale intelligentie is. Dat is meer dan begrijpen of redeneren. Het is ook het herkennen van muzikale patronen, ritme en toonhoogte (horen en luisteren). En het is ook een muzikaal gevoel wat je ergens bij hebt waardoor je een muziekstuk kunt componeren of uitvoeren.
Zo zijn er natuurlijk tal van soorten intelligentie. Zelf gebruik ik wel het woord van sociale intelligentie of interpersoonlijke intelligentie. Dat is het vermogen om effectief te communiceren, verbinding te maken, relaties op te bouwen etc. En ik gebruik ook graag het woord emotionele intelligentie. Dat heeft te maken met intuïtie, gevoelens herkennen, begrijpen, verstaan maar ook waarnemen. Ik denk dat een hoogsensitief persoon emotioneel intelligent is. Maar je kunt ook tal van combinaties van intelligentie hebben.
Intelligentie is dus niet alleen maar kennis en weten. Het is ook het vermogen om deze kennis toe te passen, te interpreteren, verbanden te zien etc. Pragmatisch vind ik ook een vorm van intelligentie. Laat ik het woord maar introduceren: pragmatische intelligentie.
Doe de leiderschapstest!
Wil je weten waar jouw individuele leiderschapskwaliteiten liggen? Wil je ontdekken wat jouw natuurlijke leiderschapsstijl is? Doe dan de gratis online test!
Cultuurscan
Wil je de online cultuurscan starten? Het helpt je om inzicht te krijgen in de kracht van jouw organisatie. Doe de gratis cultuurscan!
Training en coaching gericht op leiderschap
Wij verzorgen training & coaching voor leidinggevenden, managers en ondernemers. Zowel voor het middenkader als het hoger kader, voor de startende leidinggevende als de ervaren manager.
Wijsheid
Ik ga nog een stap verder. Intellect wordt vaak uitgelegd op de wijze van wat ik academische intelligentie noem. Maar ik ken ook hele eenvoudige mensen die bijzonder wijs waren. Ik vind wijsheid ook een vorm van intelligentie. Dat gaat zoveel verder dan redeneren, analyseren of kennis verzamelen. Wijsheid is voor mij bijvoorbeeld ook dat je de tijdgeest kunt verstaan en duiden. Of dat je ingewikkelde zaken naar de eenvoud terugbrengt. Wijsheid is dat je jouw medemens verstaat en ontvangt in zijn/haar eigenheid. Lees ook mijn artikel over levenswijsheid.
Intellectueel: kernwaarde ja of nee?
Nu ga ik naar de vraag terug: is intellectueel een kernwaarde? Of kan dat een kernwaarde zijn? Mijn antwoord: ja, dat kan. Maar het vraagt wel uitleg. Wanneer intellectueel een kernwaarde is voor jouw organisatie dan:
- Is intellectuele ontwikkeling belangrijk.
- Wordt het vergaren van kennis gestimuleerd.
- Worden opleidingen, cursussen, trainingen gefaciliteerd.
- Is waarheidsvinding een belangrijk issue maar ook een uitdaging.
- Is het vergaren van kennis belangrijk.
- Is intellectuele uitdaging en intellectuele nieuwsgierigheid belangrijk.
Kun je er ook in doorslaan?
De vraagsteller vroeg: kun je er ook in doorslaan? Mijn antwoord: je kunt overal in doorslaan. Johann Sebastian Bach zei al: ‘Je moet wel maat houden’. Dat geldt als je wijn drinkt, als je sport, als je wetenschap bedrijft etc. Anders ben je grenzeloos en mateloos.
Kernwaarden van jouw organisatie
Dit artikel is geschreven in de serie: kernwaarden van jouw organisatie.
Auteur
Dit artikel is geschreven door Jan Stevens.