Loading ...

Direct informatie? 0528 23 60 30

Of mail naar planning@desteven.nl

HSP in een leidinggevende functie: kan dat?

Hooggevoelig of hoogsensitief (HSP) in een leidinggevende functie: kan dat wel? Kan een HSP-er een managementfunctie wel aan? Of moet je vaststellen dat hoogsensitieve personen daar per definitie ongeschikt voor zijn?

HSP-er in leidinggevende functie of managementfunctie

Coaching en training: voor HSP-ers

Wij bieden coaching & training specifiek voor hoogsensitieve personen.

Meer informatie? Bel meteen!

Coaching voor HSP-ers

Doe de HSP-test!

Wil je meer inzicht in jouw kwaliteiten en valkuilen als hoogsensitief persoon? Doe dan online onze test.

Aan te schaffen via de webshop!

Meer informatie

Hoogsensitief: label of labiel

Bestel het e-book <pdf> met als titel: hoogsensitief, label of labiel.  Benut je kracht als hoogsensitief persoon. Meer info via de webshop.

Meer informatie

Misverstand

Ik bespeur nogal eens wat misverstand over HSP o.a. over de vraag of een leidinggevende functie geschikt is voor hoogsensitieve personen. Immers zo luidt dan het oordeel: 'HSP-ers zouden te soft en niet zakelijk genoeg zijn voor een managementfunctie'. Graag neem ik dit misverstand weg. Per definitie of op voorhand is niet vast te stellen of een HSP-er geschikt of ongeschikt is voor een leidinggevende functie. Dat geldt trouwens ook voor niet-HSP-ers. HSP-ers kunnen net zo goed terecht komen in managementfuncties als niet-HSP-ers.

Waar hangt het van af?

Ook voor hoogsensitieve personen geldt dat geschiktheid voor een managementfunctie afhangt van het feit of je over leiderschapskwaliteiten beschikt. In zijn algemeenheid kun je niet zeggen dat HSP-ers over leiderschapskwaliteiten of leiderschapsvaardigheden beschikken maar ook niet dat dit niet het geval zou zijn. In die zin is er geen verschil met niet-HSP-ers.

Zelfkennis en bewustwording is nodig, ook voor HSP-ers. Waar liggen de kwaliteiten en waar liggen de valkuilen? Een onderzoek of een leidinggevende functie bij jou past kan daarbij helpen. En stel dat het antwoord positief is: waar en in welke setting pas je dan als leidinggevende?

Past een leidinggevende functie bij mij?

Benut de leiderschapskwaliteiten van de HSP-er

Kijken naar wat een hoogsensitief persoon niet heeft, is niet zo moeilijk. Ontdekken of hij/zij leidinggevende talenten heeft, is een betere route. Het is ook zo dat wanneer HSP-ers wel over leiderschapscapaciteiten beschikken er ook zaken zijn waar de HSP-er zich juist positief onderscheidt.

Ik noem als voorbeeld dat de HSP-er (afhankelijk van andere competenties en intelligentie) als geen ander het onderbuikgevoel in de organisatie aanvoelt maar ook weet te benoemen. Dus: leidinggeven aan de onderstroom binnen de organisatie is typisch een onderwerp wat een hooggevoelig persoon soms beter kan dan andere personen.

  • HSP-ers hebben een sterk inlevingsvermogen. Ze kunnen de peilstok diep in de organisatie neerzetten.
  • Ze zijn gericht op sfeer, kunnen werkplezier en werksfeer goed bevorderen
  • Ze zijn intuïtief sterk en ze voelen vaak precies aan waar het wringt.
  • Daarnaast denken HSP-ers vaak out of the box. Ze doorzien verbanden, kunnen snel schakelen, zijn creatief, zijn visionair ingesteld.
  • HSP-ers komen graag tot de essentie, zijn niet gericht op regels en procedures maar zoeken liever de essentie waarom er regels zijn.
  • Ze kunnen doorgaans goed sparren met collega’s
  • Waar ze zelf een hekel aan hebben is macht, hiërarchische verhoudingen, verborgen agenda’s en diplomatieke spelletjes. Onder leiding van een HSP-er zal er geen ruimte zijn voor dit soort praktijken waardoor er een sfeer van openheid kan ontstaan.

Onderbuikgevoelens binnen de organisatie

Vermijd de valkuil

Kwaliteiten inzetten in een leidinggevende functie betekent tevens valkuilen vermijden. HSP-ers hebben ook specifieke valkuilen. Belangrijk is dat emotionele verstrengeling wordt voorkomen. Er dient de nodige distantie van collega’s te zijn om goed te functioneren anders kan de HSP-er te inlevend, te empathisch of te begrijpend worden hetgeen de besluitvaardigheid in de weg staat. HSP-ers in hun kracht zijn inlevend en empathisch maar kennen de grens. Ze voelen zich betrokken maar raken niet overbetrokken, verantwoordelijk maar niet over-verantwoordelijk. Bewustwording en zelfbewustzijn zijn dus belangrijk. Dat geldt voor iedereen maar vooral ook voor HSP-ers.

Coaching en training: voor HSP-ers

Wij bieden coaching & training specifiek voor hoogsensitieve personen.

Coaching voor HSP-ers

Auteur

Dit artikel is geschreven door Jan Stevens.

Jan Stevens


Jezelf kwijtraken en jezelf hervinden

Bestel dit e-book (PDF) via de webshop! Titel: Jezelf kwijtraken & jezelf hervinden.

Ebook jezelf kwijtraken

Meer informatie

Bekijk alle e-books

  • Willen is minder moeten
  • Authentiek communiceren
  • Word assertief: doorbreek de vicieuze cirkel!
  • Conflicthantering
  • Delegeren en loslaten
  • Jezelf kwijtraken en jezelf hervinden
  • Hoogsensitief: label of labiel?
  • Talenten en kwaliteiten: jouw houvast en zekerheid!
  • Hoogbegaafd: probleemgeval of gave?
  • Luister en zie mij: het diagnostisch gesprek met hoogbegaafde kinderen!
  • Analysevaardigheden
  • Hoe ga je met je tijd om?
  • De kwaliteitenbibliotheek: 163 kwaliteiten uitgebreid beschreven
  • Verbeterplan bij disfunctioneren
  • Zelfvertrouwen: mag ik er twee kilo bij?

Bekijk alle e-books

Authentiek communiceren: dat kun je leren!

ebook communicatie

Je zendt wie je bent. Dat is authentiek communiceren. Dat betekent dat je communiceert zoals je van origine bent. Originaliteit dus en geen kopie of imitatie van anderen. Niet zoals de wereld om je heen verwacht dat het zou moeten. Maar gewoon: zoals jij bent!

Meer informatie

Onze nieuwsbrief

Ben jij leer- en nieuwsgierig? Meld je dan aan voor onze nieuwsbrief!
Met jouw aanmelding ga je akkoord met onze privacyverklaring en het ontvangen van onze nieuwsbrief. Je kunt je natuurlijk op elk moment weer afmelden.

Telefonisch contact? Heb je vragen? Bel ons op 0528 23 60 30 en vraag naar Monique van Nuil.