Loading ...

Direct informatie? 0528 23 60 30

Of mail naar planning@desteven.nl

HSP in een leidinggevende functie: kan dat?

Hooggevoelig of hoogsensitief (HSP) in een leidinggevende functie: kan dat wel? Kan een HSP-er een managementfunctie wel aan? Of zouden we kunnen vaststellen dat hoogsensitieve personen daar per definitie ongeschikt voor zijn?

HSP-er in leidinggevende functie of managementfunctie

Misverstand

We bespeuren nogal eens wat misverstand over HSP o.a. over het feit of leidinggevende functie geschikt is voor hoogsensitieve personen. Immers zo luidt dan het oordeel: 'HSP-ers zouden te soft en niet zakelijk genoeg zijn voor een managementfunctie'. Graag nemen we dit misverstand weg. Per definitie of op voorhand is niet vast te stellen of een HSP-er geschikt of ongeschikt is voor een leidinggevende functie. Dat geldt trouwens ook voor niet HSP-ers. HSP-ers kunnen net zo goed terecht komen in managementfuncties dan niet HSP-ers.

Waar hangt het van af?

Ook voor hoogsensitieve personen geldt dat geschiktheid voor een managementfunctie afhangt van het feit of u over leiderschapskwaliteiten beschikt. In zijn algemeenheid kun je niet zeggen dat HSP-ers over leiderschapskwaliteiten of leiderschapsvaardigheden beschikken maar ook niet dat dit niet het geval zou zijn. In die zin is er geen verschil met niet HSP-ers.

Zelfkennis en bewustwording is nodig, ook voor HSP-ers. Waar liggen de kwaliteiten en waar liggen de valkuilen. Onderzoek: past een leidinggevende functie bij mij kan daarbij helpen. En stel dat het antwoord positief is: waar en welke setting past u dan als leidinggevende?

Past een leidinggevende functie bij mij?

Benut de leiderschapskwaliteiten van de HSP-er

Onderbuikgevoelens binnen de organisatie

Kijken naar wat een hoogsensitief persoon niet heeft, is niet zo moeilijk. Ontdekken of hij/zij leidinggevende talenten heeft, is een betere route. Het is ook zo dat wanneer HSP-ers wel over leiderschapscapaciteiten beschikken er ook zaken zijn waar de HSP-er zich juist positief onderscheid.

We noemen als voorbeeld dat de HSP-er (afhankelijk van andere competenties en intelligentie) als geen ander het onderbuikgevoel in de organisatie aanvoelt maar ook weet te benoemen. Dus: leidinggeven aan de onderstroom binnen de organisatie is typisch een onderwerp wat een hooggevoelig persoon soms beter kan dan andere personen.

 • HSP-ers hebben een sterk inlevingsvermogen. Ze kunnen de peilstok diep in de organisatie neerzetten.
 • Ze zijn gericht op sfeer, kunnen werkplezier en werksfeer goed bevorderen
 • Ze zijn intuïtief sterk en ze voelen vaak precies aan waar het wringt.
 • Daarnaast denken HSP-ers vaak out of the box. Ze doorzien verbanden, kunnen snel schakelen, zijn creatief, zijn visionair ingesteld.
 • HSP-ers komen graag tot de essentie, zijn niet gericht op regels en procedures maar zoeken liever de essentie waarom er regels zijn.
 • Ze kunnen doorgaans goed sparren met collega’s
 • Waar ze zelf een hekel aan hebben is macht, hiërarchische verhoudingen, verborgen agenda’s en diplomatieke spelletjes. Onder leiding van een HSP-er zal er geen ruimte zijn voor dit soort praktijken waardoor er een sfeer van openheid kan ontstaan.

Vermijd de valkuil

Kwaliteiten inzetten in een leidinggevende functie betekent tevens valkuilen vermijden. HSP-ers hebben ook specifieke valkuilen. Belangrijk is dat emotionele verstrengeling wordt voorkomen. Er dient de nodige distantie van collega’s te zijn om goed te functioneren anders kan de HSP-er te inlevend, te empathisch of te begrijpend worden hetgeen de besluitvaardigheid in de weg staat. HSP-ers in hun kracht zijn inlevend en empathisch maar kennen de grens. Ze voelen zich betrokken maar raken niet overbetrokken, verantwoordelijk maar niet over-verantwoordelijk. Bewustwording en zelfbewustzijn is dus belangrijk. Dat geldt voor iedereen maar ook voor HSP-ers.

Leerdoelen voor HSP-ers

Een aantal leerdoelen voor HSP-coaching hebben we voor u uitgewerkt.

Leerdoelen voor HSP-ers

Training en coaching HSP-ers

Wij verzorgen training en coaching gericht op de persoonlijke ontwikkeling van de HSP-er.

Coaching gericht op hooggevoeligheid

Auteur

Dit artikel is geschreven door Jan Stevens.

Coach Jan Stevens


Nieuw in de webshop

Bestel dit Ebook via de webshop! Titel: Jezelf kwijtraken & jezelf hervinden

Ebook jezelf kwijtraken

Meer informatie

Webinar terugkijken: ontdek jouw kwaliteiten en talenten

Wil je de webinar terugkijken over het ontdekken van jouw kwaliteiten en talenten? Onderwerpen:

 • Wat is talent?
 • Wat zijn kernkwaliteiten?
 • Indeling van kwaliteiten
 • Zelfvertrouwen en kwaliteiten
 • Kwaliteiten in de koelkast
 • Jouw kwaliteiten ontdekken

Schrijf je meteen in en na betaling van € 12,50 krijg je meteen toegang.

Webinar kwaliteiten

Meer informatie

Authentiek communiceren

Wil je werken aan jouw communicatie? E-book authentiek communiceren is te bestellen via de webshop!

ebook communicatie

Meer informatie

Onze nieuwsbrief

Ben jij leer- en nieuwsgierig? Meld je dan aan voor onze nieuwsbrief!
Met jouw aanmelding ga je akkoord met onze privacyverklaring en het ontvangen van onze nieuwsbrief. Je kunt je natuurlijk op elk moment weer afmelden.

Wil je onze nieuwsbrief ontvangen?

Op de hoogte blijven van onze nieuwste workshops, webinars of artikelen die wij plaatsen? Abonneer je op onze (gratis) nieuwsbrief!

Telefonisch contact? Heb je vragen? Bel ons op 0528 23 60 30 en vraag naar Monique van Nuil.