Loading ...

Direct informatie? 0528 23 60 30

Of mail naar planning@desteven.nl

Herbergzaamheid: is dat jouw kernwaarde?

Herbergzaamheid is een beetje een ouderwets woord. Het wordt tegenwoordig vaak vervangen door gastvrijheid. Dat vind ik ook een mooi woord. Maar herbergzaamheid is een woord met heel diepe betekenis. In dit artikel ga ik in op herbergzaamheid als kernwaarde.  

Wat betekent herbergzaamheid?

Als ik denk aan herbergzaamheid dan denk ik aan de herberg. Stel, je bent onderweg in een streek die afgelegen, bar, eenzaam en kaal is. Je bent in een gebied dat onbewoonbaar is en verlaten. Het is er woest en ruig. En jij moet door dat gebied op reis. Ondoenlijk! En opeens is daar die herberg. Misschien een eenvoudige herberg. Maar je wordt met open armen ontvangen. Je krijgt warmte en gastvrijheid. Je mag je opwarmen bij de haard. Je krijgt eten en drinken. Jouw zere voeten worden verzorgd. Je mag jouw verhaal doen, zonder dat ze jou in de rede vallen! Zie je dat het leven weer bewoonbaar wordt voor jou? Je wordt gulhartig ontvangen. Je wordt hartelijk bejegend en uitgenodigd voor de maaltijd.

Herbergzaamheid is een kernwaarde

Kernwaarde

Herbergzaamheid is een woord waar mijn hart sneller van kloppen gaat. De woorden gaan nu door mijn hoofd. Herbergzaamheid is plek geven aan mensen die het leven als onbewoonbaar ervaren. Het is plek geven aan ieder die het gevoel heeft dat zijn/haar plek ontnomen is. Ontheemd noem ik dat! Zoals Liesbeth die terechtkwam in een scheiding en door haar partner werd ontheemd omdat ze niet meer in haar huis kon komen. Omdat ze niet meer bij haar bankrekening kon en alle privé-administraties waren weggedrukt. Omdat ze zonder geld een nieuwe plek moest vinden in haar leven.
Herbergzaam zijn is diegene omarmen die zich verstoten voelt. Uitgerangeerd. Aan de kant gezet! Uitgespuugd. Dat is ook een onverlaten terrein toch? Of is dat een terrein van de onverlaat?

Vreemdelingenbeleid

Bij mij ben je welkom
Ook als je vreemdeling bent in dit land
Als je een andere huidskleur hebt dan ik
Als je een andere taal spreekt
Als je een andere god hebt  
Als je uit een andere cultuur komt
Als je andere gewoonten hebt
Als je andere normen en waarden hebt.

Kom wel
Want als wij samenspreken
En we slaan een brug in taal van ver
En we gaan elkaar begrijpen
En verstaan
Dan ben jij geen vreemd’ling meer
Maar een bekende.

Kom dichtbij
We spreken nog dieper
Vertalen hoeft niet meer
Verstaan lukt nu al
Laten we nooit vervreemden van elkaar.
Jan Stevens, 22 augustus 2020

Herbergzaam voor de vreemdeling

Vreemdelingen zijn niet altijd vluchteling!

Wat mij betreft komt de vreemdeling niet altijd binnen als vluchteling uit een ander land. Soms is het zoveel dichterbij! Is er ruimte voor de ander? Is er bij jou ruimte voor diegene die vervreemd is van zichzelf? Is er ruimte voor diegene die het niet meer weet? Is er ruimte bij jou voor diegene die van het pad af is? Die de weg kwijt is? Die het leven niet op orde heeft? Dat zijn ook vreemdelingen! Maar vaak wonen ze dichterbij. Je kunt als mens vervreemd raken van jezelf. Ik schreef er een e-book over zelfs.

Herbergzaamheid is dat jij een rustpunt bent voor de medemens. Bij jou vinden anderen een plek om uit te rusten, uit te huilen, om moed te verzamelen en om zichzelf te herpakken. Bij jou is een plek om bij te slapen en bij te tanken.

Jezelf kwijtraken

Valkuil

Is er ook een valkuil? Die is er altijd! Ik noem er een paar. Een valkuil kan zijn dat jij meer geeft dan ontvangt. Dat je zo begaan bent met jouw medemens dat je erin doorslaat. Dat je jezelf wegcijfert. Dan kost het jou te veel energie en loop je leeg.

Een andere valkuil is dat je dingen geeft die de ander niet nodig heeft maar waarvan jij denkt dat de ander die nodig heeft. Je vult dan de noodzaak in voor jouw medemens terwijl hij/zij daar niet op zit te wachten. Nivea wil nog weleens helpen (Niet Invullen Voor Een Ander). Denk aan valkuilen als: over-behulpzaam, overbetrokken, over-zorgzaam of over-verantwoordelijk.

Een derde valkuil wil ik tot slot ook noemen. Misschien bind je je te veel aan de ander. Of wellicht voelt de ander zich afhankelijk van jou. Dat is niet de bedoeling. Kenmerk van de herberg is dat het geen vaste woon- en verblijfplaats is. Wanneer de ander weer op kracht is, verdwijnt hij/zij weer uit de herberg.

Het vraagt best veel!

Herbergzaamheid vraagt best veel. Ik noem het daarom ook een kernwaarde met een gouden randje. Het vraagt van jou balans, vitaliteit om de ander welkom te mogen heten. Het vraagt ook mentale vitaliteit om de kracht te ervaren en de ander te kunnen verstaan in zijn/haar diepe hulpvraag.
Maar loslaten komt erachteraan. Je moet ook weer kunnen laten gaan.

Normen

Normen zijn:

  • Je kunt toch zomaar niet iemand voor de deur laten staan als hij/zij in nood is?
  • Als je iemand kunt helpen, moet je dat altijd doen!
  • Als je voor twee personen gekookt hebt, kunnen er ook drie van eten.
  • Je wijst nooit iemand de deur.

Grenzen

In plaats van allerlei normen te bedenken, geef ik graag een grens aan. Vul herbergzaamheid in op een manier die bij jou past. De één is praktisch ingesteld en biedt praktische hulp, de ander biedt zakelijk inzicht en de derde biedt mentale steun. Zet jouw talent in op jouw manier: zo wordt het waarden-vol!

Wat zijn jouw persoonlijke waarden?

Wat zijn jouw persoonlijke waarden? Wat betekent dat voor jouw loopbaan?

Persoonlijke waarden

Carrière en werk

Training en coaching gericht op carrière en werk o.a. loopbaancoaching.

Carrière en werk

Auteur

Dit artikel is geschreven door Jan Stevens.

Jan Stevens


Bekijk alle e-books

e-books

  • Analysevaardigheden
  • Authentiek communiceren
  • Burn-out: een error in je lijf!
  • Conflicthantering
  • De kwaliteitenbibliotheek: 163 kwaliteiten uitgebreid beschreven
  • Delegeren en loslaten
  • Hoe ga je met je tijd om?
  • Hoogbegaafd: probleemgeval of gave?
  • Hoogsensitief: label of labiel?
  • Jezelf kwijtraken en jezelf hervinden
  • Leiderschap in ontwikkeling
  • Luister en zie mij: het diagnostisch gesprek met hoogbegaafde kinderen!
  • Persoonlijike ontwikkeling dat doe jezelf
  • Talenten en kwaliteiten: jouw houvast en zekerheid!
  • Verbeterplan bij disfunctioneren
  • Willen is minder moeten
  • Word assertief: doorbreek de vicieuze cirkel!
  • Zelfdoding: van heilige huisjes naar veilige huisjes
  • Zelfvertrouwen: mag ik er twee kilo bij?

Bekijk alle e-books

Jezelf kwijtraken en jezelf hervinden

Bestel dit e-book (PDF) via de webshop! Titel: Jezelf kwijtraken & jezelf hervinden.

Ebook jezelf kwijtraken

Meer informatie

Training spreken in het openbaar (aanbieding)

Op dinsdag 26 november te Hoogeveen, normale prijs € 750,- exclusief BTW. We bieden deze training aan voor de prijs van € 562,50 exclusief BTW (25% korting).

Bekijk de aanbieding

Bekijk de podcastserie 'reis of bestemming'

Podcast: groeien met de riemen die je hebt!

Vandaag publiceren wij de vierde podcast in de serie ‘Reis of bestemming’, die deze keer gaat over ‘groeien met de riemen die je hebt’. Wat voor riemen heb je? Dat zijn jouw talenten. Belangrijk is dat jij je talent kent en herkent.

Maar je moet ook op de goede plek staan anders ga je niet floreren. En wil je je talent ontwikkelen, dan is er voeding nodig. Belangrijk is om jouw sterke punten te ontwikkelen. Dat is wat anders dan een lijstje met verbeterpunten afwerken.

Deze podcast is een interactie tussen gespreksleider Corney Niemeijer en Jan Stevens. Wil je de podcast beluisteren?

Wil je deze podcast luisteren?

Onze nieuwsbrief

Ben jij leer- en nieuwsgierig? Meld je dan aan voor onze nieuwsbrief!
Met jouw aanmelding ga je akkoord met onze privacyverklaring en het ontvangen van onze nieuwsbrief. Je kunt je natuurlijk op elk moment weer afmelden.

Telefonisch contact? Heb je vragen? Bel ons op 0528 23 60 30 en vraag naar Monique van Nuil.