Loading ...

Direct informatie? 0528 23 60 30

Of mail naar planning@desteven.nl

Trots: bent u wel eens trots op uzelf?

Bent u wel eens trots op uzelf, op wat u bereikt hebt of op wat u gepresteerd en verworven hebt? In dit  artikel gaan we in op de gevoelens van trots en alles wat daarmee samenhangt.

Trots: gevoelens

Wat is trots?

Trots is een gevoel wat u kunt hebben. Wie trots is op zichzelf blaakt van zelfvertrouwen en zelfverzekerdheid. U kunt trots zijn omdat u blij bent wat u hebt bereikt in uw leven, om prestaties die u leverde of om bezittingen die u hebt verworven. U kunt trots zijn op de woning die u bezit of vol trots uw auto tonen aan de buurman.  Kortom: trots heeft een hoog ‘zie mij eens gehalte’.

Ja zegt u maar je kunt toch ook trots zijn op je partner of bijvoorbeeld op je kinderen? Dat kan ook maar vaak is dat een taalverwarring. We zeggen  ‘ik ben trots op mijn zoon’ en we bedoelen ‘ik bewonder mijn zoon’. Gevoelens van trots gaan over uzelf doorgaans.

Is er wat mis mee?

Trots sterkt je in jouw identiteit. Het versterkt uw ik. Daar is niks mis mee. Het is wel een ander gevoel dan bijvoorbeeld ‘dankbaar zijn’ of ‘tevreden zijn’. Trots heeft een hogere mate van weerspiegeling op wat uzelf hebt gedaan of wat uzelf hebt verworven. Het kan dus snel doorslaan. Trots is meteen een valkuil of kan dat worden.

Trots vertelt iets over uw behoeften

Trots is een gevoel en vertelt iets over uw behoeften. Vaak ligt er de link met de behoefte aan waardering. We duiden dit met een voorbeeld:

 • Een creatieve maker is trots op wat hij/zij gemaakt heeft. Op het moment dat dit wordt opgemerkt door anderen voelt hij zich gewaardeerd.
 • Een behulpzaam persoon is trots als zijn hulp wordt gevraagd. Hij/zij voelt zich dan zinvol en dus ligt er een relatie met behoefte aan waardering en zingeving.

Trots kan u dus de weg wijzen naar uw behoeften en naar uw kwaliteiten. Kunt u aangeven waar u trots op bent?

Bent u wel eens trots op uzelf?

Bent u wel eens trots op uzelf? Dat zegt dus iets over uw kwaliteiten en over uw behoeften. Maar wie nooit trots is op zichzelf, waardeert zichzelf waarschijnlijk te weinig, heeft een negatief zelfbeeld of een beperkt zelfvertrouwen. Wilt u ontdekken waar uw kwaliteiten liggen of wilt u ontdekken wat uw behoeften zijn? Daar kunnen wij u bij helpen middels gerichte training en coaching.

Wat zijn uw kernkwaliteiten?

Gekrenkte trots

Gekrenkte trots kan ontstaan bij tegenslagen en gaat vaak samen met een mengeling van andere gevoelens zoals teleurstelling, boosheid. Ten diepste heeft gekrenkte trots te maken met een krenking van uw eergevoel. Dat betekent dat  u zich in uw eer aangetast voelt of dat u zich beledigd voelt. Ziet u de relatie weer met uw behoeften? Aangetast in uw eer heeft een relatie met uw behoeften. Uw behoefte aan waardering wordt aangetast of bedreigd of u heeft het gevoel dat dit gebeurt. Gekrenkte trots kan u overigens behoorlijk dwarszitten bijvoorbeeld in de relatie met andere mensen. Maar ook kunt u er zelf heel veel last van krijgen. Belangrijk is in dit geval om:

 • te leren incasseren en om te gaan met tegenslagen
 • leren relativeren
 • leren loslaten en begrenzen: o.a. leren aanvaarden of toegeven aan
 • leren erkennen dat u fout was of de situatie verkeerd hebt ingeschat

Wanneer is het negatief?

Wanneer trots doorslaat ontstaat er een overmatig ‘zie mij eens gehalte’. Dat heeft een tweetal ontsporingen namelijk:

 • Hoogmoed of arrogantie (uzelf overschatten)
 • Hautain of verwaand (op een ander neerkijken)

Hoogmoed is dus de negatieve vorm van trots. Van oorsprong is het één van de zeven hoofdzonden. Het gevoel van trots slaat dan door naar een ongezonde vorm:

 • Aantrekkelijker willen zijn dan anderen
 • Beter willen zijn dan de ander
 • Meer willen weten dan de ander
 • Meer willen bereiken dan de ander
 • Een succesvollere carrière willen hebben dan anderen

Hardnekkig

Trots in de doorgeslagen variant is ook hardnekkig en kan u ook behoorlijk in de weg zitten. Iemand die trots is kan iedere realiteitszin verliezen en zichzelf in de waan aanbidden menend dat hij/zij de juiste kijk op de zaak heeft of menend dat zijn/haar zienswijze er alleen maar toe doet. Het contact met anderen mist. Zelfreflectie is ondenkbaar. En wie te trots is om eerlijk in de spiegel te kijken kan bedrogen uitkomen. Kortom: ook een vorm van zelfbedrog.

Gevoelens en emoties

Dit artikel is geschreven in de serie gevoelens en emoties. Bekijk onze persoonlijke leerdoelen voor training en coaching.

Gevoelens en emoties

Training en coaching

Bekijk alle trainingen gericht op persoonlijke ontwikkeling! Wij bieden training en coaching  opmaat waarbij uw vraag en uw situatie centraal staat!

Training autonomie

Auteur

Dit artikel is geschreven door Jan Stevens.

Coach Jan Stevens


Nieuw in de webshop

Bestel dit Ebook via de webshop! Titel: Jezelf kwijtraken & jezelf hervinden

Ebook jezelf kwijtraken

Meer informatie

Webinar terugkijken: ontdek jouw kwaliteiten en talenten

Wil je de webinar terugkijken over het ontdekken van jouw kwaliteiten en talenten? Onderwerpen:

 • Wat is talent?
 • Wat zijn kernkwaliteiten?
 • Indeling van kwaliteiten
 • Zelfvertrouwen en kwaliteiten
 • Kwaliteiten in de koelkast
 • Jouw kwaliteiten ontdekken

Schrijf je meteen in en na betaling van € 12,50 krijg je meteen toegang.

Webinar kwaliteiten

Meer informatie

Authentiek communiceren

Wil je werken aan jouw communicatie? E-book authentiek communiceren is te bestellen via de webshop!

ebook communicatie

Meer informatie

Onze nieuwsbrief

Ben jij leer- en nieuwsgierig? Meld je dan aan voor onze nieuwsbrief!
Met jouw aanmelding ga je akkoord met onze privacyverklaring en het ontvangen van onze nieuwsbrief. Je kunt je natuurlijk op elk moment weer afmelden.

Wil je onze nieuwsbrief ontvangen?

Op de hoogte blijven van onze nieuwste workshops, webinars of artikelen die wij plaatsen? Abonneer je op onze (gratis) nieuwsbrief!

Telefonisch contact? Heb je vragen? Bel ons op 0528 23 60 30 en vraag naar Monique van Nuil.