Bazen: we hebben er een hekel aan!
In Nederland hebben we een hekel aan bazen. Stellig gezegd maar punt uit! Zo is ‘t. Een baas is een dictator, een dominant type die alles en van alles oplegt en beslist over ons leven.
Ver-baazing ten top
Soms ben ik verbaasd. Vooral wanneer ik met Duitse of Belgische bazen praat die in Nederland hun werk doen. Het cultuurverschil is er. In Nederland praten we liever en discussiëren we graag. In andere landen wordt sneller opvolging gegeven aan wat de baas wil. Kortom: in onze cultuur zijn we minder meegaand, minder hiërarchiegevoelig, kritischer. In Duitsland maar zeker ook België wordt een instructie sneller opgevolgd. Wat is dan het beste? Er is wat mij betreft niet een beste. Het is de bewustwording dat aan beide een schaduwzijde zit. In andere culturen is men wellicht weleens te meegaand en neemt men klakkeloos dingen aan. In onze cultuur zijn we soms wellicht te kritisch en is het leerdoel om ook maar eens gewoon leiding te aanvaarden.
Team- en organisatieontwikkeling
Bekijk onze interventies en trainingen voor teamontwikkeling en organisatieontwikkeling.
Training teamontwikkeling voor leidinggevenden
Wil je de training teamontwikkeling voor leidinggevenden starten? Wij verzorgen deze ook individueel.
Hiërarchisch model is op zijn retour
Wat meespeelt, is dat leiderschap ook aan innovatie toe is. Het hiërarchische model van leiderschap (of baasschap) is op zijn retour. Dat is duidelijk. Een hond heeft een baas. Maar wij niet. Vooropgesteld: als de strategie vooral gericht is op het handhaven van traditionele werkwijzen en invloed verwerven, dan is een baas nodig. Als het gaat om vergroten van omzet dan kan de manager zorgen voor grotere concurrentiekracht door optimale efficiëntie in het werkproces in te voeren of door middels fusie en overname de concurrenten op te kopen. Wat is dan op zijn retour? Een baas:
- die beslist en verwacht dat ieder doet wat gevraagd wordt
- die aanstuurt en corrigeert op basis van zijn/haar hiërarchische positie
- die gaat over systemen, protocollen, regels en afspraken
- die communiceert middels mededeling
- die besluit en richtlijnen oplegt
Toekomstgericht leiderschap: ontwikkeling en vernieuwing
Als het gaat om vernieuwing en innovatie dan is leiderschap nodig gericht op verbinding en samenwerking waarbij medewerkers medezeggenschap krijgen en autonomie. In een ander artikel leg ik uit wat leiderschapskwaliteiten zijn. Maar het gaat over de leider:
- die individuele doelen en belangen weet af te stemmen op organisatiebelangen
- die het team helpt besluiten te nemen i.p.v. dat de leiding zelf het besluit neemt
- die faciliteert
- die consensus zoekt
Leiderschap en zelfsturende teams
Nieuwe tijden vragen om nieuwe vormen van organiseren en leiden tot andere taken en werkwijzen voor leidinggevenden. Om als leidinggevende te blijven functioneren, moet je jouw meerwaarde aantonen in een zelfsturende organisatie en wellicht jezelf ontwikkelen tot een leidinggevende 2.0. Ben je er al klaar voor? Lees ook: leiderschap en zelfsturende teams!
Teamontwikkeling
Dit artikel is geschreven in de serie over teamontwikkeling (gezamenlijk willen, kunnen en zijn).
Team- en organisatieontwikkeling
Bekijk onze interventies en trainingen voor teamontwikkeling en organisatieontwikkeling.
Auteur
Dit artikel is geschreven door Jan Stevens.