Loading ...

Direct informatie? 0528 23 60 30

Of mail naar planning@desteven.nl

Eigenaarschap bevorderen

Eigenaarschap bevorderen binnen jouw team of binnen jouw organisatie: wat houdt dat precies in? Of is het weer zo’n loze nietszeggende kreet waar niemand wat mee kan en wat vanzelf weer overwaait? In dit artikel gaan we verder in op wat eigenaarschap inhoudt.

Ownership

Eigenaarschap of ownership betekent dat je eigenaar bent. Ja waarvan eigenlijk? Van jouw werkzaamheden, taken, functie en verantwoordelijkheden. Je bent de gelukkige bezitter of eigenaar van jouw taak- en functiepakket met de daarbij behorende verantwoordelijkheden en bevoegdheden. Dat heeft verregaande consequenties. Wat eigenaarschap veronderstelt is dat je zo ook met jouw werk omgaat.

Je voelt je verantwoordelijk voor jouw werk, taken en bevoegdheden zowel in goede als kwade dagen. Je gaat met jouw functie- en takenpakket om op een verantwoorde wijze waarbij je de zorg ook inderdaad overneemt hiervoor.

Eigenaarschap bevorderen binnen het team

Team- en organisatieontwikkeling

Bekijk onze interventies en trainingen voor teamontwikkeling en organisatieontwikkeling.

Team en organisatie

Training teamontwikkeling voor leidinggevenden

Wil je de training teamontwikkeling voor leidinggevenden starten? Wij verzorgen deze ook individueel.

Teamontwikkeling

Ontfermen over

Weer zo’n mooi woord wat bij eigenaarschap hoort. Je moet je ontfermen over. Wat bedoelt men daar nu weer mee? Eigenaars bezitten eigendommen en eigendommen of bezittingen worden beschermd, verzekerd of op een veilige plek in bewaring gesteld door de bezitter. Zo zou een medewerker zich moeten ontfermen over zijn taken.

Waarom is er behoefte aan?

Natuurlijk is de behoefte aan eigenaarschap ontstaan wegens gebrek aan motivatie bij medewerkers. Of anders geformuleerd:

 • Medewerkers hoefden niet na te denken: dat deed de leidinggevende voor ze
 • Medewerkers hoefden niet met initiatief te komen als daarom niet gevraagd werd
 • Medewerkers deden wat van hen gevraagd werd en daarna was het basta
 • Hoe het werk er ook bij lag: rond sluitingstijd vertrok de medewerker en ging hij/zij naar huis
 • Medewerkers hoefden zichzelf niet te motiveren: dat deed de leidinggevende voor ze

In feite komt de behoefte dus ook voort uit een gebrek aan verantwoordelijkheidsgevoel. We hebben in deze tijd behoefte aan de ontwikkeling van volwassen leiderschap en ook aan de ontwikkeling van volwassen medewerkerschap.

Gedragskenmerken

Bij eigenaarschap horen medewerkers, teams en organisaties die:

 • Zich verantwoordelijk voelen, verantwoordelijkheid nemen, aanspreekbaar zijn op hun verantwoordelijkheden
 • Duidelijke afspraken maken en nakomen
 • Flexibel zijn
 • Niet afhankelijk zijn van de leidinggevende maar zelf initiatief nemen, vooruitkijken, anticiperen, proactief zijn, signaleren etc.

Hoe bereik je dat?

Eén druk op de knop, drie meetings en twee individuele gesprekken: hebben we dan de term eigenaarschap geïmplementeerd in de organisatie? Nou dat kun je rustig vergeten. Eigenaarschap begint bij de persoonlijke ontwikkeling van jouw medewerkers. In hoeverre durven ze een stuk persoonlijk leiderschap op zich te nemen? In feite is eigenaarschap ook een vorm van autonomie. En de eerlijkheid gebiedt te zeggen dat niet iedereen hier geschikt voor is. Lees ook de valkuilen van modern leiderschap.

Valkuilen modern leiderschap

Voorwaarden

Voorwaarden voor eigenaarschap zijn:

 • Jouw medewerker moet het willen en kunnen
 • Iedereen moet weten wie de eigenaar is
 • Je hebt als leidinggevende vertrouwen in jouw medewerkers. Vertrouwen is een cruciaal onderwerp en wat anders dan ‘je moet er toch op aan kunnen dat’ of ‘we kijken wel hoe ’t gaat’. Dat noemen we liever naïviteit. Vertrouwen is: je hebt vastgesteld dat jouw medewerker competent is voor de functie en taken en je hebt heldere afspraken gemaakt.
 • De medewerker heeft invloed. Dat wil zeggen: hij voelt zich verantwoordelijk voor zijn eigendom maar hij is ook bevoegd om die maatregelen te nemen die daarbij horen. Kortom: invloed is van belang.
 • Inzicht en overzicht is van belang: transparantie over de voortgang.

Teamontwikkeling

Dit artikel is geschreven in de serie over teamontwikkeling (gezamenlijk willen, kunnen en zijn).

Teamontwikkeling

Team- en organisatieontwikkeling

Bekijk onze interventies en trainingen voor teamontwikkeling en organisatieontwikkeling.

Team en organisatie

Auteur

Dit artikel is geschreven door Jan Stevens.

Jan Stevens


Jezelf kwijtraken en jezelf hervinden

Bestel dit e-book (PDF) via de webshop! Titel: Jezelf kwijtraken & jezelf hervinden.

Ebook jezelf kwijtraken

Meer informatie

Online training autonomie en persoonlijk leiderschap!

Online training autonomie

De online training Autonomie en Persoonlijk Leiderschap helpt jou bij jouw persoonlijke groei. De 8 modules bieden diepgaande inzichten en praktische tools. Het werkboek, met 22 opdrachten, bevordert zelfreflectie en bevraagt je behoeften, gevoelens, en keuzes. Jan Stevens, de trainer, presenteert de video's, waarin hij de essentie van autonomie en leiderschap belicht. Het e-book en de video's bieden een holistische benadering, van zelfreflectie tot effectieve communicatie. Deze training, inclusief praktische informatie en de mogelijkheid tot downloaden van het werkboek en e-book, is een must voor wie streeft naar persoonlijke ontwikkeling. Een investering in jezelf die de moeite waard is.

Meer informatie

Authentiek communiceren: dat kun je leren!

ebook communicatie

Je zendt wie je bent. Dat is authentiek communiceren. Dat betekent dat je communiceert zoals je van origine bent. Originaliteit dus en geen kopie of imitatie van anderen. Niet zoals de wereld om je heen verwacht dat het zou moeten. Maar gewoon: zoals jij bent!

Meer informatie

Onze nieuwsbrief

Ben jij leer- en nieuwsgierig? Meld je dan aan voor onze nieuwsbrief!
Met jouw aanmelding ga je akkoord met onze privacyverklaring en het ontvangen van onze nieuwsbrief. Je kunt je natuurlijk op elk moment weer afmelden.

Telefonisch contact? Heb je vragen? Bel ons op 0528 23 60 30 en vraag naar Monique van Nuil.