Loading ...

Direct informatie? 0528 23 60 30

Of mail naar planning@desteven.nl

Waarom is loslaten moeilijk voor leidinggevenden?

Loslaten is voor veel leidinggevenden niet eenvoudig. Of ze houden alle taken in eigen hand of ze gooien ze zomaar over de schutting.  Het ene uiterste is dat ze de medewerker alle ruimte en vrijheid geven en het andere uiterste is dat ze overal controle op willen houden.  De training delegeren en loslaten kan je helpen om te werken aan inzicht waarom delegeren voor jou als leidinggevende of manager zo moeilijk is. Pas dan kun je er wat aan doen!

Delegeren is niet alleen een vaardigheid

Delegeren is voor veel leidinggevenden vooral moeilijk omdat het een proces is dat zich enerzijds tussen eigen oren afspeelt, maar dat ook anderzijds zich afspeelt tussen de oren van jouw medewerkers. Het gaat verder dan alleen maar vaardigheden.

Vandaar dat de tweedaagse training waar het onderwerp delegeren behandeld wordt wel helpt om inzicht te krijgen, maar onvoldoende is om jou daadwerkelijk te helpen jouw taken te delegeren.

Loslaten moeilijk voor leidinggevenden

Doe de leiderschapstest

Wil je inzicht in jouw natuurlijke stijl van leidinggeven (online test)? Wil je weten waar jouw individuele leiderschapskwaliteiten liggen?

Wil je jouw persoonlijke ontwikkeldoelen leren kennen?

Meer informatie

Training delegeren

Bekijk de training delegeren en loslaten voor leidinggevenden en managers. Zowel individueel aanbod als groepstraining wanneer meerdere leidinggevenden uit jouw organisatie deze training willen volgen.

Training delegeren en loslaten

Oorzaken

Waarom kunnen leidinggevenden vaak zo moeilijk loslaten? Ik noem een paar mogelijke oorzaken:

 • De leidinggevende heeft een aantal medewerkers om zich heen verzameld die (nog) niet in staat zijn om de taken uit te voeren zoals verwacht mag worden dat taken uitgevoerd worden
 • Medewerkers zijn incompetent (zullen die taken nooit kunnen leren)
 • Medewerkers zijn wel competent maar hebben begeleiding nodig om taken te leren
 • Medewerkers zijn niet gemotiveerd om bepaalde taken over te nemen
 • Medewerkers lijken niet gemotiveerd om bepaalde taken over te nemen
 • De leidinggevende is de beste van het team en weet van de hoed en de rand wat belemmerend werkt om taken te delegeren
 • De leidinggevende zegt wel dat hij/zij bepaalde taken wil delegeren maar in de praktijk blijkt dat hij/zij deze taken maar al te graag zelf doet
 • De leidinggevende beschikt over onvoldoende vaardigheden om te delegeren (voor delegeren zijn bijbehorende competenties als ontwikkelen van medewerkers, instrueren, overleggen en motiveren noodzakelijk evenals de durf en moed om los te laten)

Wat heeft de leidinggevende nodig om te kunnen delegeren?

Als leidinggevende heb je een aantal zaken nodig om te kunnen delegeren:

 • Het vermogen en inzicht om vast te stellen welke onderdelen gedelegeerd kunnen worden
 • Het vermogen en inzicht om vast te stellen aan wie bepaalde onderdelen gedelegeerd kunnen worden (d.w.z. kunnen inschatten op welk ontwikkelingsniveau de medewerker zich bevindt en de potentie van de medewerker kunnen zien, en daarnaast kunnen beoordelen of deze taak op dit moment geschikt is voor deze bepaalde medewerker. Best ingewikkeld, en het vereist ook mensenkennis.)
 • Vaardigheden als: motiveren van medewerkers, ontwikkelen van medewerkers, communiceren, instrueren
 • De durf en moed om los te laten

Delegeren en loslaten

Training delegeren en loslaten!

Training delegeren en loslaten

Leerdoelen delegeren

Bekijk de leerdoelen inzake delegeren.

Leerdoelen delegeren

Auteur

Dit artikel is geschreven door Jan Stevens.

Jan Stevens


Jezelf kwijtraken en jezelf hervinden

Bestel dit e-book (PDF) via de webshop! Titel: Jezelf kwijtraken & jezelf hervinden.

Ebook jezelf kwijtraken

Meer informatie

Online training autonomie en persoonlijk leiderschap!

Online training autonomie

De online training Autonomie en Persoonlijk Leiderschap helpt jou bij jouw persoonlijke groei. De 8 modules bieden diepgaande inzichten en praktische tools. Het werkboek, met 22 opdrachten, bevordert zelfreflectie en bevraagt je behoeften, gevoelens, en keuzes. Jan Stevens, de trainer, presenteert de video's, waarin hij de essentie van autonomie en leiderschap belicht. Het e-book en de video's bieden een holistische benadering, van zelfreflectie tot effectieve communicatie. Deze training, inclusief praktische informatie en de mogelijkheid tot downloaden van het werkboek en e-book, is een must voor wie streeft naar persoonlijke ontwikkeling. Een investering in jezelf die de moeite waard is.

Meer informatie

Authentiek communiceren: dat kun je leren!

ebook communicatie

Je zendt wie je bent. Dat is authentiek communiceren. Dat betekent dat je communiceert zoals je van origine bent. Originaliteit dus en geen kopie of imitatie van anderen. Niet zoals de wereld om je heen verwacht dat het zou moeten. Maar gewoon: zoals jij bent!

Meer informatie

Onze nieuwsbrief

Ben jij leer- en nieuwsgierig? Meld je dan aan voor onze nieuwsbrief!
Met jouw aanmelding ga je akkoord met onze privacyverklaring en het ontvangen van onze nieuwsbrief. Je kunt je natuurlijk op elk moment weer afmelden.

Telefonisch contact? Heb je vragen? Bel ons op 0528 23 60 30 en vraag naar Monique van Nuil.