Stoorzenders en verstoringen op het werk
Stoorzenders en verstoringen kunnen jouw agenda behoorlijk doorkruisen en zijn tijdvreters eerste klas. Ze verstoren jouw concentratievermogen en aandacht. De focus verdwijnt en het kost je veel energie. Kortom: het zijn energielekken en energievreters.
In dit artikel ga ik in op de vraag wat stoorzenders en verstoringen zijn. Misschien heb je nog wat aanvullingen zelfs. Dat kan via het formulier aan het eind van deze pagina.
Tijdverspillers en tijdverslinders
Stoorzenders en verstoringen op het werk noem ik een tijdverslinder of tijdverspiller. Lees ook andere artikelen over tijdverspillers.
Voorbeelden
Voorbeelden van verstoringen:
-
Jouw collega’s of leidinggevende
Schrik niet: managers of leidinggevenden zijn vaak de grootste stoorzenders in jouw werk. Dat zou zo niet moeten zijn maar iedere keer blijkt weer dat het wel zo is. Ze kunnen blijkbaar niet zonder jou. Voortdurend hebben ze jou nodig. Ze doorkruisen afspraken, planningen en jagen deadlines na. Of ze werken zelf ad hoc en slepen jou daarin mee! Wat ik vaak zie is dat het management aangestuurd wordt door Harrie & Warrie, die te pas en te onpas een beroep doen op medewerkers. Ze hebben een managementmodule gehaald (vaak cum laude) en die heet: ‘klussen over de schutting gooien bij anderen’. En daarna lopen ze snel weer weg. Ze hebben een abonnement op ‘de waan van de dag’ en daar leven ze bij.
Tuurlijk chargeer ik dit allemaal. Hoewel…. ook niet helemaal hoor. Toch is het van belang dat jij duidelijk bent over wat er wel en niet kan. Over grenzen en mogelijkheden. Belangrijk is dat er structuur wordt aangebracht. -
Digistress
Verstoringen door de digitale wereld doen het goed. Of het nu de telefoon betreft, e-mails die voortdurend bij je binnenkomen en die je in beeld ziet verschijnen, seintjes voor mail, sms, twitter-berichten, facebook, Messenger. Je zou er een digi-tik van krijgen. Sta jij ook altijd aan? Abonnement op ping pong? En zodra je ping hoort is de concentratie weer weg? Zou het ook anders kunnen? Lees mijn artikel over digistress.
-
Multitasking
Een andere verstoring is multitasking. Dat zijn verstoringen wanneer je verschillende taken hebt op het werk: zowel front office-taken als backoffice-taken. Bijvoorbeeld als je bij de balie zit en ook nog je gewone werk moet doen.
Ben je een multitasker? Dat kan thuis ook hè? Televisie aan, boek op de schoot en praten met je partner. Weet je dat je kunt leren om focus te ontwikkelen?
- De bel die gaat
- Pakketjes die je in ontvangst moet nemen
- Collega’s die bij jou hun social talk even komen ophalen
-
Werkplekken
Ook de werkplek kan een verstoring zijn. Denk aan de grote kantoortuinen of aan flexplekken! Wow! Dat werd geïmporteerd in dit land alsof het buskruit opnieuw uitgevonden was. Ik heb vaak de keerzijde gezien. Mensen die vastliepen in hun werk op deze massale werkplekken. Die afgeleid werden door geroezemoes van gesprekken, pingpongertjes van telefoons. Of mensen die overprikkeld werden wegens emotionele besmetting. Je moet maar in een kantoor werken waar een negatieve sfeer heerst.
Altijd een andere kantooromgeving is ook niet bevorderlijk voor de concentratie. Nooit een eigen plek, geen eigen spullen etc. En dan de inrichting van werkplekken: rust is van belang. -
Jij zelf!
Jij kunt zelf ook een veroorzaker zijn van de eigen verstoringen.
- Geen paal en perk stellen aan mensen die maar blijven plakken met hun weekendverhalen
- Snel afgeleid zijn en gebrek aan zelfdiscipline
- Te veel werk naar jezelf toetrekken
- Afgeleid worden door privézaken
- Chaotisch en de zaken te laat voor elkaar maken: zoeken in papieren, dossiers en bestanden
- Reactief ingesteld
-
De interne roddelpers
Ook de interne roddelpers kan een stoorzender zijn. Bijvoorbeeld als collega's verhalen over elkaar vertellen die niet of half kloppen of collega's in een kwaad daglicht stellen. Het zijn praktijken die veel tijd kosten en niets opleveren.
Gestoord worden heeft negatieve resultaten op jouw productiviteit. De kans op fouten neemt toe en per dag kost het gewoon teveel tijd.
Regeer jij of regeert de waan van de dag?
De vraag is: wie is er nu baas over jouw tijd? Regeert de waan van de dag: de rinkelende telefoon, e-mailtjes die maar binnen blijven stromen, collega’s en leidinggevende? Of regeer jij?
Training timemanagement
Wij bieden coaching & training gericht op timemanagement voor iedereen die effectiever met zijn tijd wil omgaan.
Auteur
Dit artikel is geschreven door Jan Stevens.
Welke stoorzenders herken jij
Velden met een * zijn verplicht.