Ochtenstress voor werktijd?
Ochtendstress kan de toon zetten voor de rest van de werkdag. Je voelt je het fijnst wanneer je rustig kunt beginnen met je ochtendroutine: douchen, aankleden, je spullen pakken, zonder dat je gestrest raakt door de tijd of anderen die druk op je leggen.
Het liefst sta je zo vroeg mogelijk op, zodat je de badkamer voor jezelf hebt en niemand je hoeft te haasten. Maar soms gaat het anders.
Gezeur en ergernis: vervelend he?
Soms ben je te laat uit bed en hoor je je familieleden al kibbelen over de badkamer. Je hoort ze allerlei verwijten naar elkaar roepen zoals ‘schiet nou eens op, ben je nu nog niet klaar, je staat al uren in de badkamer, door jou kom ik te laat op school’ en zo kun je nog wel een even doorgaan.
Je vindt dit verschrikkelijk. De sfeer is om te snijden en iedereen kan op zulke momenten weinig van elkaar verdragen. Het liefst blijf je net zolang in je bed liggen totdat iedereen de deur uit is.
Spanning in de buik
Je ziet er dan ook vreselijk tegenop op om naar de gang te gaan en te zeggen dat jij ook van de badkamer gebruik wilt maken. Je hoort ze nu al op je mopperen. Gekker nog, je voelt het zelfs. Je voelt de spanning in je buik. Je krijgt er buikpijn van en je voelt zo ontzettend ongemakkelijk en slecht.
Je vraagt je telkens weer af waarom kunnen ze niet normaal doen, waarom kunnen ze niet aardig tegen elkaar zijn, waarom heb ik hier alleen last van, ben ik dan zo vreemd en raar? Ze noemen me niet voor niets een watje.
Oorzaken van ochtendstress
- Te laat uit bed: Als je te laat opstaat, begint de dag al in stress. Je voelt de druk om alles snel te doen, wat leidt tot irritaties van jezelf of anderen.
- Gezinsleden of collega’s die ook druk zijn: Als anderen ook haast hebben en je voelt dat je ze in de weg zit, kan dit zorgen voor extra spanning. Dit gebeurt vaak wanneer mensen ‘s ochtends in dezelfde ruimte moeten zijn, zoals de badkamer of de keuken.
- Te veel te doen in de ochtend: Van het inpakken van je tas tot het plannen van je dag, als er teveel moet gebeuren voordat je vertrekt, verhoogt dit de stress.
- Lichamelijke ongemakken: Stress kan zich uiten in fysieke klachten zoals hoofdpijn, een gespannen nek of maagpijn, die alleen maar erger worden naarmate de tijd dringt.
- Vervelende gedachten: Je kunt je al gestrest voelen over de werkdag, zoals het wachten op een belangrijke vergadering of het voorbereiden op een lastige taak.
Wat kun je doen?
- Sta vroeger op: Door een buffer in je ochtend in te bouwen, geef je jezelf de ruimte om rustig te starten zonder gehaast te worden.
- Zorg voor een rustige werkplek: Het kan helpen om een serene werkplek voor jezelf te creëren, waar je ongestoord kunt werken. Dit geldt zowel thuis als op kantoor.
- Bepaal je prioriteiten: Begin de dag met het aanpakken van de belangrijkste taken, zodat je niet overweldigd raakt door het aantal dingen dat je moet doen.
- Oefen ontspanningstechnieken: Korte ademhalingsoefeningen of meditatie kunnen helpen om de spanning in je lichaam te verlichten en je mentaal voor te bereiden op de dag.
- Zorg voor een goede nachtrust: Voldoende slaap is cruciaal om de dag ontspannen te beginnen. Een goed slaapritme helpt om je beter te concentreren en minder gestrest te voelen in de ochtend.
Ben je hooggevoelig?
Herken je dit? Misschien ben je hooggevoelig, wat kan bijdragen aan de verhoogde gevoeligheid voor stress in de ochtend. Ongeveer 20% van de mensen is hooggevoelig, en dat betekent dat je sterker reageert op omgevingsfactoren, zoals geluiden, drukte en zelfs de sfeer in de ochtend.
Het goede nieuws is dat je niet alleen bent. Door te begrijpen waarom je op deze manier reageert, krijg je meer inzicht in jezelf. Dit kan je helpen om de ochtendstress beter aan te pakken en jezelf te beschermen tegen negatieve invloeden. Gebruik je kwaliteiten, want je hebt er zeker veel!
Ochtendstress hoeft niet je werkdag te bepalen. Met de juiste voorbereiding en technieken kun je de dag kalm beginnen, zelfs als de druk hoog is.
Werkdruk en werkstress
Dit artikel is geschreven in de serie over werkdruk en werkstress in organisaties.
Gezondheidsmanagement
Duurzame inzetbaarheid is onderdeel van ons programma gezondheidsmanagement.
Auteur
Dit artikel is geschreven door: Peter Weustink