Concentratie op onrecht
Concentratie op onrecht, op alles wat niet klopt, is een krachtige afleidingsmanoeuvre van de werkelijke pijn die je kunt ervaren. In dit artikel ga ik in op: je concentreren op onrecht en op alles wat niet eerlijk of oneerlijk is.
Waarover gaat het?
Ook in mijn omgeving ken ik mensen die de hele dag praten over ‘wat niet klopt’. Er is geen dag of ze zien wel iets wat niet deugt. De rijksoverheid kan iets bedacht hebben waar ze het mee oneens zijn. Er zijn maatregelen genomen waarvan ze de juistheid betwisten. Ze zijn het niet eens met de gemeente waar ze wonen. Het bedrijf waar ze werken doet het niet goed. De buurvrouw ziet het verkeerd.
Kortom: wanneer ik ze spreek, dan hoef ik maar op een knopje te drukken en de onrechtgrammofoonplaat gaat aan. Er komt een grote waslijst aan:
- Wat onrecht is
- Wat oneerlijk is of wat gemeen is
- Wat onjuist is en wat niet goed is
- Wat onecht is en wat onoprecht is
- Wat fout is en wat verkeerd is
- Waar het fout is gegaan en waar het mis dreigt te gaan
- Etc.
Herken je het?
Misschien herken jij dit ook wel in jouw omgeving. Iemand die de krant leest als een soort misstandverslaggever. Of misschien herken jij jezelf daarin.
Iemand zei pas tegen mij: ‘ik heb ook een groot rechtvaardigheidsgevoel’. En vooropgesteld: dat is een mooie eigenschap. Maar daarover gaat dit artikel niet. Want wat ik nu beschrijf neigt eerder naar een groot onrechtvaardigheidsgevoel en daarmee bedoel ik: een gevoel voor alles wat onrechtvaardig is.
Waarom doe je het?
Een kardinale vraag is: waarom mensen dit doen? Ze zijn voortdurend in de rol van de beschuldiger en zijn altijd bezig om zich af te zetten tegen. Er is altijd iets (een instantie) of iemand die het verkeerd doet of verkeerd ziet. En als dat de gemeente of de rijksoverheid niet is, dan is het tante Alma wel die het ook niet goed ziet. Of oom Willem die keuzes heeft gemaakt die echt niet goed zijn.
Ze zijn voortdurend in de rol van aanklager. Of in de rol van veroordelaar. Maar dat is nog geen antwoord op de vraag: waarom doe je het?
Ik denk dat mensen dat doen om de werkelijke aandacht van zichzelf af te leiden. Dat is een eerste reden. Je hoeft niet bezig met jouw eigen pijn, verdriet, teleurstelling en boosheid.
Een tweede reden is dat je de aandacht op jezelf vestigt in de zin van:
- Zij zien het fout maar ik zie het goed
- Zij doen het niet goed maar ik doe het wel goed
- Zij maken foute keuzes en dat zou ik nooit gedaan hebben
In dat geval zit er iets achter van ‘zie mij eens’.
Leerdoelen
Het hoeft geen betoog dat deze houding erg negatief is en je leven ook nog kan vergallen tot op zekere hoogte. Het leerdoel is: ga nu eens uit van jouw behoeften, wensen, dromen en idealen. En laat los wat niet okay is voor jou. Vaak heb je er toch geen invloed op.
Stress en burn-out
Wil je meer weten over coaching gericht op vermindering van stress of begeleiding bij burn-out?
Auteur
Dit artikel is geschreven door Jan Stevens.