Je afzetten tegen
Zet jij je vaak af tegen……. IETS of tegen iemand? Heb je daar last van? Dan is dit artikel voor jou geschreven. Ik ga in op de vraag: wat is afzetten tegen? Waarom doe je dat? Waarom heb jij dat nodig? Wat zit erachter?
Wat is dat: je afzetten tegen iets?
Je afzetten tegen is in verweer komen of in verzet komen tegen iets dan denk ik aan je afzetten tegen:
- Een bepaalde zienswijze of denkwijze
- Een visie
- Maatregelen die opgelegd worden
- Regelgeving die wordt ingevoerd
- Beleid dat wordt gehanteerd
Dat kan gebeuren omdat je het ergens niet mee eens bent. Je merkt dat jij er anders in staat dan andere mensen. Wellicht heb je een afwijkende mening. Er is iets wat jij niet wilt omdat:
- Je er anders over denkt
- Je andere waarden hebt op dit punt
- Je andere normen hebt als het hierover gaat
- Het niet strookt met jouw levensovertuiging
Lees ook: de rol van aanklager
Is daar wat mis mee?
Vooropgesteld: voel je vrij om te denken wat jij wilt en pak de ruimte om een eigen mening te hebben. Dus nee, er is niks mis mee. Het heeft zelfs een functie. Het heeft nut en zin wanneer je je stem laat horen wanneer je ergens een andere mening over hebt. Weerstand is goed. Anders zou het management of de overheid klakkeloos van alles kunnen beslissen. Een tegengeluid helpt!
Je afzetten tegen iemand: wat betekent dat?
Je kunt je ook afzetten tegen een persoon. Iemand waar je geen connectie of klik mee ervaart. Of sterker nog: iemand die je zelfs hekelt. Waar je beslist niet achter staat en met wie je geen gedeelde waarden of normen hebt. Ook hier geldt: is daar wat mis mee? In eerste instantie zeg ik: nee, niks mis mee. Je voelt al aan dat er iets achteraankomt. Want ik nuanceer het meteen. Het zegt namelijk ook iets over jou wanneer jij je afzet tegen een bepaald persoon. Het vertelt iets over jouw normen en waarden, wellicht over wie je bent, jouw identiteit en hoe jij in het leven staat.
Doorgeslagen variant
Onlangs ontmoette ik de doorgeslagen variant van ‘je afzetten tegen’. Ik pak twee voorbeelden van gefingeerde verhalen.
De eerste gaat over Laura. Laura vertelde me: ‘ik ben helemaal klaar met mijn vader. Hij zoekt het maar uit’. Ik vroeg wat er aan de hand was. Laura vertelde dat haar vader erg dominant was. Als kind heeft haar dat gevormd en nog heeft ze er last van. Laura zei: ‘bij ons thuis was vaders wil wet. Het ging precies zoals hij vond dat het moest gaan. En dat is nu precies wat ik niet meer wil’. Lees ook: de band met je ouders verbreken.
Ik vroeg een voorbeeld. Ze zei: ‘als hij jarig is, verwacht hij dat ik met mijn man en kinderen in de middag kom, blijf eten en dan ook nog de hele avond blijf zitten bij de verjaardagsvisite’. Ze zei: ‘en dat ga ik dus echt niet meer doen’.
Laura had bedacht dat ze precies het tegenovergestelde ging doen. Waarom? Omdat ze vooral niet wilde voldoen aan vaders wil. ‘Wat er ook gebeurt: mijn vader gaat zijn zin niet nog een keer krijgen’.
Mijn tweede voorbeeld betreft Robert. Robert is het zo oneens met de maatregelen die het bedrijf waar hij werkt heeft getroffen rond bepaalde kwesties dat hij bijna ontploft zodra het gesprek die kant opgaat. Ik wou zeggen: de stoom komt hem bijna uit de oren. Zo verontwaardigd, zo boos, zo fel tegen en zo anti……….. Mag dat dan niet? Ja dat mag wel. Maar nu ga ik naar de clou van mijn verhaal.
Je afzetten tegen kan ontaarden in ‘je laten leiden door’
Er zit een belangrijke les in dit hele gebeuren. Hoe meer je je afzet tegen, hoe meer je je laat leiden door………. Waardoor? Door wat je niet wilt of door wat je niet meer wilt.
Eerst ga ik naar Laura. Vroeger domineerde haar vader en drukte een stempel op wat zij moest doen. En door zich ertegen af te zetten meent Laura dat ze daar nu vrij van is. Maar ze is er niet vrij van. Haar vader bepaalt nog steeds haar gedrag. Als vader zegt: ‘drink een kop koffie’, dan neemt ze thee omdat hij koffie zegt. Als vader zegt: ‘drink een kop thee’, dan neemt ze koffie omdat hij thee zegt.
Het tweede voorbeeld over Robert zit in dezelfde richting. Laat jij je leiden door je behoeften, door jouw idealen, door jouw dromen en wensen? Of laat jij je leiden door ‘waar je het niet mee eens bent’? Laat jij je leiden door mensen die jou inspireren of laat jij je leiden door mensen waar je niks mee hebt? Laat jij je leiden door wat je graag wilt of laat jij je leiden door mensen en maatregelen die je niet wilt?
Je afzetten tegen kan vermijden zijn
Wanneer je elke dag bezig bent met wat je niet wilt, wat je niet meer wilt, waar je op tegen bent, waar je niks van moet hebben dan ben je niet bezig met wat je wel wilt, wat je nodig hebt, waar jouw voorkeur naar uitgaat, wat jouw ideaal is, waar je warm van wordt, waar je van in vuur en vlam raakt.
Wanneer je je afzet tegen alle zaken waar je het oneens mee bent, die niet bij jou passen, waar je boos van wordt, wat je als onrecht ervaart dan kan dat jouw leven gaan beheersen. Sterker nog: het kan je volledig in beslag nemen.
Waarom doe je dat? Een reden kan zijn om jouw werkelijke pijn niet te willen voelen, om de leegte of het verdriet niet onder ogen te willen zien.
In de hoek waar de klappen vallen
Iemand zei eens tegen mij: ‘ik zit ook vaak in de hoek waar de klappen vallen’. Mijn antwoord was: ‘je zou kunnen overwegen om in een andere hoek te gaan zitten’. Maanden later kreeg ik een e-mail. Hij schreef: ‘eerst was ik zo boos dat je dat tegen mij zei, maar nu is het kwartje gevallen. Ik ben inderdaad in een andere hoek gaan zitten. Ik was dagen bezig met mensen die me frustreerden, die me ergerden. Maar elk nieuwtje wat ik over hen hoorde wond me ook weer op. Waarom? Omdat ik het zelf toestond’.
Loslaten
Herken jij je in dit verhaal? Het leerdoel is relativeren en loslaten. En regie pakken over jouw leven, je laten leiden door jouw behoeften en wensen. Wil je daar mee aan de slag? Ik adviseer een individueel traject gericht op persoonlijk leiderschap en autonomie.
Stress en burn-out
Wil je meer weten over coaching gericht op vermindering van stress of begeleiding bij burn-out?
Auteur
Dit artikel is geschreven door Jan Stevens.