Loading ...

Direct informatie? 0528 23 60 30

Of mail naar planning@desteven.nl

De band met je ouders verbreken

De band met je ouders verbreken, is een beladen onderwerp. In mijn coachingspraktijk komt het nogal eens voor dat deelnemers van een traject vertellen dat ze geen contact meer met hun ouders wensen. En ik weet hoe heftig dat kan zijn. Als kind om zo'n keuze te willen maken. Maar trouwens ook als ouder wanneer je een kind hebt die geen contact meer met je wenst.

'Ik ben er helemaal klaar mee en wil mijn vader nooit weer zien'

Een deelnemer vertelde dat hij de band met zijn vader had doorgesneden. 'Ik ben er helemaal klaar mee en wil geen enkel contact meer'. Toen ik vroeg waarom dat zo was gebeurd begonnen zijn ogen te flikkeren en te fonkelen: 'hij heeft mijn hele leven verknald en verprutst', zei hij. 'En daarom heb ik de keuze voor mezelf gemaakt en wil ik er niks meer mee te maken hebben'.

'Waarom word je zo emotioneel terwijl je zegt dat je er klaar mee bent?'

De volgende vraag heb ik voorzichtig gesteld: als je er dan helemaal klaar mee bent, waarom reageer je dan zo emotioneel? Da’s toch niet nodig. Je hebt het boek toch afgesloten? Stilte aan de overkant. En een ongelovige blik! 'Zeg het maar', zei hij.

Band met je ouders verbreken

Het verhaal

Maar ik zei niks. Hij vertelde. Een verhaal aan één stuk. Nooit is mijn vader er voor mij geweest. Als kind heeft hij geen enkele interesse in mij getoond. Nooit heb ik waardering gekregen. Nooit ging hij een keer kijken bij een voetbalwedstrijd waar ik moest spelen. Altijd was zijn wil wet. Altijd was hij negatief over mij. Maar nee, mijn broer was alles. Die had het gemaakt. Maar in zijn ogen deugde ik nergens voor. En als ik ’s avonds huilde en op mijn bed lag dan hoorde ik ze in de verte praten. Maar niemand kwam eens bij om te vragen hoe het met mij ging. Tot op de dag dat ik gekozen heb voor mezelf en gezegd heb: 'en nu hoepel je op uit mijn leven'.

Eigenlijk heb je dus nooit een vader gehad?

Ik vroeg: 'eigenlijk heb je dus nooit een vader gehad? Nooit iemand die naar jou luisterde of die zei dat hij vertrouwen in jou had? Ben je daarom zo boos?'. Daar kwamen de waterlanders aan. Tissues te weinig bij De Steven. 'Dat is het verhaal', zei hij. En nu ben je 28 en nu heb je een andere strategie bedacht: je hebt je vader uit jouw systeem gegooid. Maar zie je ook dat je vader nog invloed op jou heeft? Nog bepaalt hij wat jij doet of nalaat. Alleen nu op een andere manier. Nog beheerst hij jouw emoties.

Wat er achter zit?

Mensen die vertellen dat ze de band met hun ouders verbroken hebben, zitten vaak in een ingewikkeld verwerkingsproces. In dit verhaal heeft het te maken met: 'mijn vader heeft niet voor mij betekend wat ik zo graag had gewild'. Het verdriet of de teleurstelling wordt vervolgens omgezet in een: afzetten tegen. Da’s een logische menselijke reactie.

Maar helaas wordt er zo vaak verkeerd op gereageerd ook door de omgeving en ook door de vaders (of moeders) zelf.

  • Als jij je zo wilt opstellen dan……………………….
  • Je kunt toch zo niet reageren………….. het zijn toch je ouders
  • Wees blij dat je nog ouders hebt
  • Straks is hij er niet meer en dan……………

Het gevolg van dit soort reacties (welgemeend en goedbedoeld) is dat de persoon in kwestie zich nog meer onbegrepen voelt.

Wat is de eigenlijke boodschap?

De boodschap is niet: en nu hoepel je op uit mijn leven vader! De boodschap is ten diepste: 'vader, ik heb jou gemist en ik wil zo graag met jou een goede band opbouwen. Ik wil ook een vader die naar mij luistert, met mij meedenkt, die mij serieus neemt'.

Life coaching

Wil je werken aan jouw persoonlijke ontwikkeling? Loop je aan tegen bepaalde situaties in jouw leven waar je hulp bij nodig hebt?

Aarzel niet langer maar neem contact met ons op! Graag zetten wij met jou de mogelijkheden op de rij!

Life coaching

Auteur

Dit artikel is geschreven door Jan Stevens.

Jan Stevens


Jezelf kwijtraken en jezelf hervinden

Bestel dit e-book (PDF) via de webshop! Titel: Jezelf kwijtraken & jezelf hervinden.

Ebook jezelf kwijtraken

Meer informatie

Online training autonomie en persoonlijk leiderschap!

Online training autonomie

De online training Autonomie en Persoonlijk Leiderschap helpt jou bij jouw persoonlijke groei. De 8 modules bieden diepgaande inzichten en praktische tools. Het werkboek, met 22 opdrachten, bevordert zelfreflectie en bevraagt je behoeften, gevoelens, en keuzes. Jan Stevens, de trainer, presenteert de video's, waarin hij de essentie van autonomie en leiderschap belicht. Het e-book en de video's bieden een holistische benadering, van zelfreflectie tot effectieve communicatie. Deze training, inclusief praktische informatie en de mogelijkheid tot downloaden van het werkboek en e-book, is een must voor wie streeft naar persoonlijke ontwikkeling. Een investering in jezelf die de moeite waard is.

Meer informatie

Authentiek communiceren: dat kun je leren!

ebook communicatie

Je zendt wie je bent. Dat is authentiek communiceren. Dat betekent dat je communiceert zoals je van origine bent. Originaliteit dus en geen kopie of imitatie van anderen. Niet zoals de wereld om je heen verwacht dat het zou moeten. Maar gewoon: zoals jij bent!

Meer informatie

Onze nieuwsbrief

Ben jij leer- en nieuwsgierig? Meld je dan aan voor onze nieuwsbrief!
Met jouw aanmelding ga je akkoord met onze privacyverklaring en het ontvangen van onze nieuwsbrief. Je kunt je natuurlijk op elk moment weer afmelden.

Telefonisch contact? Heb je vragen? Bel ons op 0528 23 60 30 en vraag naar Monique van Nuil.