Loading ...

Direct informatie? 0528 23 60 30

Of mail naar planning@desteven.nl

Persoonlijke doelstellingen

Persoonlijke doelen: wil je leren om persoonlijke doelen te stellen of om jouw persoonlijke doelstellingen te halen? In dit artikel ga ik in op een tweetal onderwerpen:

  • Het stellen van persoonlijke doelen
  • Het halen van persoonlijke doelen

Stellen van persoonlijke doelen

De eerste vraag is: moet je nu ook al persoonlijke doelen stellen? Wellicht dat ze op jouw werk ook al praten over bedrijfsmatige doelen of over individuele doelen per medewerker. En nu word je privé ook nog geconfronteerd met doelstellingen?  Moet dat nu per se? Het antwoord is eenvoudig: je moet niks. Er is geen wet waarin staat dat doelstellingen verplicht zijn. Er is maar één reden wellicht om het toch te doen.  Doelstellingen helpen je om jouw dromen te verwezenlijken.

Heb je dromen die je graag wilt realiseren? Dan helpen doelstellingen je om deze dromen tot werkelijkheid te maken. In feite noem ik een doelstelling het landingsgestel voor jouw dromen. Doelstellingen zorgen ervoor dat jouw dromen niet in het luchtledige blijven hangen. Bovendien leer je om doelgericht aan jouw dromen te werken en stap voor stap jouw einddoel te realiseren.

Persoonlijke doelstelling

Doe de test!

Bij De Steven kun je een uitgebreide analyse doen om inzicht te krijgen in jouw kwaliteiten, eigenschappen, persoonskenmerken en valkuilen.

Zo krijg je inzicht in jouw ontwikkeldoelen.

Meer informatie

Training en coaching

Wil je een training volgen om te ontdekken waar jouw kwaliteiten liggen? Dat kan! Bekijk de mogelijkheden: 

  • individuele training: spelen vanuit jouw kwaliteiten
  • teamtraining kernkwaliteiten

Training Persoonlijke Effectiviteit

Levensdoel

Er is nog een diepere vraag namelijk: wat is jouw levensdoel? Wat voor doel heeft jouw leven eigenlijk? Dat is zo maar een vraag, die mij werd gesteld. Weet je dat dit een heel andere vraag is dan: ‘wat voor doelen heb jij in jouw leven?’. Het gaat nu over welk doel jouw leven heeft. Lees mijn artikel over: levensdoel.

Waar moet je aan denken?

Wanneer je doelen vaststelt, is er een aantal voorwaarden:

  • Je moet doelen stellen die aansluiten bij jouw behoeften. Wanneer een doel niet aansluit bij jouw persoonlijke behoeften dan ontbreekt de intrinsieke motivatie om ervoor te gaan.
  • Je moet formuleren wat het einddoel is dat je wilt bereiken en daarna in stapjes uitwerken hoe je tot het einddoel komt.
  • Doelstellingen moeten afgestemd zijn op jouw behoeften en/of drijfveren. Maar er dient een samenhang te zijn met jouw kunnen. Indien er een ontsporing komt tussen jouw mogelijkheden en jouw uitdagende doelen dan vraag je teveel van jezelf en leg je de lat te hoog. De andere kant is net zo waar: wanneer je doelen stelt waarbij je te weinig van jezelf vraagt dan word je niet uitgedaagd. Eerder ga je je vervelen of krijg je eentonig werk.
  • Je moet formuleren wat je wel wilt en je moet niet formuleren wat je niet wilt. Anders gezegd: formuleer wat je wilt bereiken en formuleer niet wat je wilt afleren. Een doel is dus niet om te stoppen met roken. Kortom: Een doel moet altijd gaan over wat je wél wilt en niet over wat je niet (meer) wilt.
    • Je moet niet willen stoppen met roken maar je wilt gezonder leven of je op  een andere wijze leren ontspannen.
    • Je wilt niet van je schulden af maar je behoefte aan vrijheid van handelen terug verwerven
    • Je wilt niet minder gaan eten of afvallen maar je wilt gezond en krachtig leven

Uitdagende doelen stellen voor jezelf

Challenge jezelf

Neem verantwoordelijkheid en challenge jezelf! Laat het niet afhangen van de leidinggevende.

Jezelf challengen!

Voorbeeld

De vraag is: wat daagt je dan precies uit? Oftewel: wat zijn jouw ambities? Word je uitgedaagd door een hogere functie? Wil je hogerop komen in de organisatie? Wil je meer geld verdienen? Wil je carrière maken? In feite gaat het daar niet om. Ik neem een klein voorbeeld uit mijn praktijk. Soms ontmoet ik ondernemers die ondernemer willen worden met als doelstelling: veel geld verdienen. Daar heb je een voorbeeld van de verkeerde volgorde. Als dat het primaire doel is, gaan ze het doel niet halen. Ondernemers die als doel hebben om invulling te geven aan wat ze goed kunnen en die hun innerlijke drijfveren volgen, halen het doel wel. En wat gebeurt er: geld komt er vanzelf achteraan. Gepassioneerdheid wordt beloond, vakbekwaamheid ook.

Vaak verstaan mensen onder doelstellingen inderdaad: hogerop komen, doorgroeien etc. Maar naar onze mening is er meer. Een doelstelling kan ook zijn:

Dromen en doelen

Doelstellingen hebben als het goed is verwantschap met jouw dromen. Of met jouw levensmissie zo jij wilt. Zie je de verbinding met bedoelen en bedoeling? Doelen helpen je om vorm te geven aan jouw dromen.

Wat zijn jouw dromen?

Smart doelen

Heel vaak is het goed om doelstellingen SMART te maken. Wat is dat? Dat leg ik uit in een ander artikel.

SMART doelen

Doelen realiseren: hoe gaat dat? 

Hoe realiseer je jouw persoonlijke doelen? Dat gaat alleen lukken als je de doelen zo geformuleerd hebt dat ze aan de voorwaarden voldoen zoals hiervoor beschreven.  Is dat niet het geval dan kun je het onder de schoen schrijven.

  • In kleine stapjes uitgewerkt

    Het einddoel dat je wilt bereiken moet helder en duidelijk zijn. Daarna kun je in kleine stapjes uitwerken hoe je er komt. Per dag, per week, per maand moet je weten welke stappen je moet ondernemen om het doel te bereiken dat je voor ogen hebt.

  • Focus

    Focus op de doelstelling is van belang. Focus is scherpstellen op het doel. Echter je kunt alleen scherpstellen op datgene wat binnen jouw gezichtsveld is. Een camera is niet scherp te stellen op objecten die niet in beeld zijn. Focus ontwikkelen lukt dus alleen op het hier en nu, op vandaag. De topsporter kan geen focus ontwikkelen op de wedstrijd van volgende week. Wie dat toch probeert zal stress gaan ervaren en kramp ondervinden hetgeen zal afleiden van het te bereiken einddoel.

  • Variatie van inspanning en ontspanning

    Doelen bereik je in een gezonde combinatie van inspanning en ontspanning. Je wordt niet fitter door de hele dag naar de sportschool te gaan. Gerichte training en gerichte inspanning zal je helpen wanneer je het afwisselt door jouw spieren de mogelijkheid en tijd te geven om te herstellen. Ook al ligt jouw einddoel op de top van de berg. Probeer onderweg wel te genieten.

Persoonlijke effectiviteit

Wil je een training Persoonlijke Effectiviteit volgen?

Dat kan! Bekijk de mogelijkheden: 

  • individuele training
  • 2- daagse teamtraining

Training Persoonlijke Effectiviteit

Doe de test!

Bij De Steven kun je een uitgebreide analyse doen om inzicht te krijgen in jouw kwaliteiten, eigenschappen, persoonskenmerken en valkuilen.

Zo krijg je inzicht in jouw ontwikkeldoelen.

Meer informatie

Auteur

Dit artikel is geschreven door Jan Stevens.

Jan Stevens


Jezelf kwijtraken en jezelf hervinden

Bestel dit e-book (PDF) via de webshop! Titel: Jezelf kwijtraken & jezelf hervinden.

Ebook jezelf kwijtraken

Meer informatie

Webinar over burn-out op vrijdag 12 april aanstaande!

Webinar burn-out

Schrijf je in voor de webinar over burn-out op vrijdag 12 april aanstaand!

Meer informatie

Authentiek communiceren: dat kun je leren!

ebook communicatie

Je zendt wie je bent. Dat is authentiek communiceren. Dat betekent dat je communiceert zoals je van origine bent. Originaliteit dus en geen kopie of imitatie van anderen. Niet zoals de wereld om je heen verwacht dat het zou moeten. Maar gewoon: zoals jij bent!

Meer informatie

Onze nieuwsbrief

Ben jij leer- en nieuwsgierig? Meld je dan aan voor onze nieuwsbrief!
Met jouw aanmelding ga je akkoord met onze privacyverklaring en het ontvangen van onze nieuwsbrief. Je kunt je natuurlijk op elk moment weer afmelden.

Telefonisch contact? Heb je vragen? Bel ons op 0528 23 60 30 en vraag naar Monique van Nuil.