Loading ...

Direct informatie? 0528 23 60 30

Of mail naar planning@desteven.nl

Paniek, overstuur en radeloos

Paniek en radeloosheid ontstaan vaak in situaties waarbij je de GRIP helemaal bent kwijtgeraakt. Je kunt het gevoel hebben dat je de controle op de situatie geheel en al kwijt bent en dat jouw gevoelens alle kanten opgaan zonder dat je er iets aan kunt doen.

Definitie

Wat is de definitie van paniek, overstuur en radeloosheid?

  • Paniek formuleer ik als een heftige onrust of angst die zeer plotseling kan ontstaan wanneer je de controle kwijt raakt over een bepaalde situatie. Het is een schrikreactie of de zwaardere vorm van machteloosheid waarbij je zelfs verward of ontredderd kunt raken omdat je de invloed op de situatie geheel kwijt bent. Met name de controle en regie kwijtraken is wat bij paniek hoort.
  • Daarom heb ik het woord overstuur in één adem met paniek genoemd.  Dat wil zeggen: het stuur kwijtraken of ‘over het stuur varen of rijden’. Overstuur raken is uit je gewone doen zijn of van streek zijn.
  • Radeloosheid omschrijf ik als geen raad meer weten, ten einde raad zijn, geen hoop meer hebben, niet meer weten wat je moet doen of wie je moet inschakelen. Je bent zodanig van jouw stuk gebracht, uit het veld geslagen of ontdaan dat je niet meer weet wat je met de situatie aan moet.  

Paniek of radeloos

Ik ervaar paniek als een intense angst die je totaal overrompelt in een acuut bedreigende situatie waartegen je je niet opgewassen voelt. In paniek zit veel beweging; lijdzaam ondergaan is geen optie, je wilt wegrennen en je zoekt een uitweg maar die kun je niet vinden. Paniek is gericht op je eigen onmiddellijke redding – je angst is enorm en jouw behoud gaat vóór alles, dus alles wat je in de weg staat zul je platwalsen, indien mogelijk. Vandaar dat er bij paniek in een mensenmassa zelfs mensen worden doodgedrukt. Paniek is onredelijk en slechts op één ding gericht: jouw eigen overleving in een acuut onveilige situatie ten koste van alles en iedereen. Hoe je dat wilt gaan bereiken maakt niet uit en is onvoorspelbaar; zoals het gezegde luidt: een kat in nood maakt rare sprongen.

Als je je radeloos voelt, dan is de acute fase al voorbij. Maar je hebt nog steeds geen uitweg gevonden. De bereidheid om desnoods te vechten voor je behoud, heeft plaats gemaakt voor handenwringen en ijsberen. Je ziet nog steeds geen oplossing en je verliest meer en meer de hoop dat je die zult vinden. Maar daar leg je je nog niet bij neer. Op het moment dat je accepteert dat je geen uitweg hebt en geen invloed hebt op wat je overkomt, wanneer je de hoop op een goede afloop hebt opgegeven, loop je een groot risico om te vervallen in aangeleerde hulpeloosheid.

Gevoelens

Dit artikel schreef ik in de serie over: voelen en gevoelens. Wat voel jij en welke gevoelens heb je?

Voelen en gevoelens

Persoonlijk ontwikkeltraject

Wil je aan de slag met jouw leerdoelen? Volg een persoonlijk ontwikkeltraject. Meer informatie? Bel ons!

Persoonlijk ontwikkeltraject

De regie en controle kwijt

Paniek ontstaat vaak wanneer we de regie of de controle kwijt zijn in een bepaalde situatie of dat we het gevoel hebben dat we de regie kwijt zijn. Radeloosheid en paniek kunnen in tal van situaties ontstaan zoals:

  • wanneer je de financiën maar niet op orde krijgt en de kosten maar doorlopen
  • bij ontslag of langdurige werkloosheid
  • bij ziekte
  • wanneer je niet weet waar je aan toe bent
  • wanneer jouw bedrijf op het randje van de afgrond loopt
  • wanneer er een uitzichtloos conflict is ontstaan

Verwachtingen en behoeften

Gevoelens. behoeften en verwachtingen zijn nauw met elkaar verbonden. Paniek of radeloosheid heeft vaak ook te maken met jouw verwachtingspatroon. Je had andere verwachtingen en nu deze niet uitkomen, ervaar je onmacht in de overtreffende trap. Je moet dus jouw verwachtingen bijstellen of leren loslaten. Paniek en alle andere negatieve gevoelens hebben doorgaans te maken met een bedreiging in jouw behoeften. Dit kan gebeuren als jouw behoefte aan invloed en zelfsturing bedreigd wordt of doorbroken. Ook kan er een relatie liggen in de verstoring van de behoefte aan zekerheid en duidelijkheid. Wellicht ben je te gericht op controle en wil je teveel GRIP op de situatie krijgen terwijl je amper of geen invloed op de situatie hebt.

Persoonlijk ontwikkeltraject

Wil je aan de slag met jouw leerdoelen? Volg een persoonlijk ontwikkeltraject. Meer informatie? Bel ons!

Persoonlijk ontwikkeltraject

Gevoelens

Dit artikel schreef ik in de serie over: voelen en gevoelens. Wat voel jij en welke gevoelens heb je?

Voelen en gevoelens

Auteur

Dit artikel is geschreven door Jan Stevens.

Jan Stevens


Jezelf kwijtraken en jezelf hervinden

Bestel dit e-book (PDF) via de webshop! Titel: Jezelf kwijtraken & jezelf hervinden.

Ebook jezelf kwijtraken

Meer informatie

Bekijk alle e-books

  • Willen is minder moeten
  • Authentiek communiceren
  • Word assertief: doorbreek de vicieuze cirkel!
  • Conflicthantering
  • Delegeren en loslaten
  • Jezelf kwijtraken en jezelf hervinden
  • Hoogsensitief: label of labiel?
  • Talenten en kwaliteiten: jouw houvast en zekerheid!
  • Hoogbegaafd: probleemgeval of gave?
  • Luister en zie mij: het diagnostisch gesprek met hoogbegaafde kinderen!
  • Analysevaardigheden
  • Hoe ga je met je tijd om?
  • De kwaliteitenbibliotheek: 163 kwaliteiten uitgebreid beschreven
  • Zelfdoding: van heilige huisjes naar veilige huisjes?
  • Zelfvertrouwen: mag ik er twee kilo bij?

Bekijk alle e-books

Podcastserie 'reis of bestemming'

Je kunt in het kader van ons jubileum gratis onze podcastserie volgen in de serie van 'reis of bestemming'.

Podcastserie

Authentiek communiceren: dat kun je leren!

ebook communicatie

Je zendt wie je bent. Dat is authentiek communiceren. Dat betekent dat je communiceert zoals je van origine bent. Originaliteit dus en geen kopie of imitatie van anderen. Niet zoals de wereld om je heen verwacht dat het zou moeten. Maar gewoon: zoals jij bent!

Meer informatie

Onze nieuwsbrief

Ben jij leer- en nieuwsgierig? Meld je dan aan voor onze nieuwsbrief!
Met jouw aanmelding ga je akkoord met onze privacyverklaring en het ontvangen van onze nieuwsbrief. Je kunt je natuurlijk op elk moment weer afmelden.

Telefonisch contact? Heb je vragen? Bel ons op 0528 23 60 30 en vraag naar Monique van Nuil.