Loading ...

Direct informatie? 0528 23 60 30

Of mail naar planning@desteven.nl

Maakbaar: is jouw leven maakbaar?

Is jouw leven maakbaar of is de wereld waarin we leven maakbaar? Soms lijkt het erop alsof dat zo is. De maakbaarheid lijkt een overtuiging die zijn intrede heeft gedaan in de welvaartstaat. Eigenlijk is het een vorm van controle. Controle houden of willen houden op situaties is een mens eigen. Controle geeft ons zekerheid of we menen dat we er zekerheid aan kunnen ontlenen. Controle is een manier om de toestand in bedwang te houden en te beheersen.

Controle alom

Onze rationele benadering heeft ervoor gezorgd dat we alles onder controle hebben. Overal is een NL-alert voor, een pilletje, een kengetal, een tool of een hulpmiddel. De NS wordt nog een keer aansprakelijk gesteld omdat het sneeuwt en buienradar omdat de weervoorspellingen niet kloppen. Mensen hebben blijkbaar behoefte aan beheersbaarheid. En ze doen weinig anders dan zich inleven hoe de toekomst er uit zou kunnen zien en een strategie ontwikkelen om deze toekomst zo in te richten als zij zich hebben ingedacht. Een zekere mate van controle is ook niet onbelangrijk. Dat is grip hebben op jouw bedrijf, de organisatie en voor zover het kan op jouw leven. Een paar instrumenten om controle te houden zijn:

  • rationeel denken: alles beredeneren vanuit ons hoofd, kengetallen, KPI's, targets en begrotingen
  • scenario's en voorspellingen
  • effectiviteit met slogans als 'meten is weten'.
  • geld
  • onderzoeken: alles willen aantonen door onderzoek

Maakbaar of maakbaarheid

Dit artikel is geschreven in de serie over: behoefte aan zekerheid.

Behoefte aan zekerheid

Training en coaching

Bekijk onze trainingen gericht op:

Training autonomie

Leerdoelen autonomie

Wat zijn de leerdoelen gericht op autonomie of persoonlijk leiderschap?

Bekijk ze hier!

Leerdoelen autonomie

Voorspellen en voorspelbaarheid

We voorspellen de toekomst met economische modellen en we meten consumentenvertrouwen, klanttevredenheid etc. We drukken het uit in cijfers en zo zetten we de toekomstige economische verwachtingen neer in prachtige rekenmodellen.

We voorspellen het weer, we kijken op buienradar. We zien dat het gaat stormen, sneeuwen of ijzelen en we drukken het uit in code oranje of rood.

Controledrift en controlefreak

Eigenlijk is de mens van nature een controlefreak. Immers die mooie wereld blijkt ook onvolmaakt, bedreigend en angstaanjagend te zijn. En omgaan met verlies, verlieservaringen, pijn, verdriet of rouw vinden we erg moeilijk. Controle is erop gericht om verlies uit te sluiten. Echter: alles onder controle krijgen, gaat ons niet lukken. Het leven is niet altijd voorspelbaar maar soms zelfs onvoorstelbaar.

leerdoel soms ben ik een controlefreak

Hulpmiddelen

Voor ieder ongemak hebben we een hulpmiddel. Elk gevoel van onbehagen, onrust, onvrede drukken we weg met een breed scala aan ongemak-verdrijvers variërend van een pilletje of medicatie tot een therapeut of coach.

Gemak

We hebben alles in de buurt. Een auto (als het kan een stuk of twee), station, metro, trein of bus, de afstandsbediening voor de TV, de telefoon, een app om de verwarming in te stellen. Gemak dient de mens. Alles binnen handbereik. De huisarts, apotheek, de kroket uit de muur. Bij de wereld van maakbaarheid hoort ‘dat er alles moet zijn en dat alles in de buurt moet zijn’. Voor onze basisbehoeften hoeft niemand moeite te doen. We gaan ervan uit dat het er is: werk, eten, drinken en wonen. En de klachten zijn niet van de lucht wanneer de schappen in de supermarkt een keer niet voldoende bevoorraad zijn.

Controlespiralen zetten ons in actie

Controle willen houden op alles heeft te maken met behoefte aan zekerheid. We ontlenen er vertrouwen aan. Als het gaat zoals we denken dat het gaat dan krijgen we vertrouwen. Maar vaak heeft de behoefte aan controle juist te maken met gebrek aan vertrouwen. Want op de keper beschouwd: waar heeft een mens nu daadwerkelijk controle op? Voornamelijk op zichzelf. Vandaag kun je naar het strand gaan, een vakantie boeken, ontslag nemen maar je kunt ook gaan werken. Kortom: je hebt keuzes. Controle is een diepe drijfveer vaak voortkomend uit angst die ons mobilseert, in beweging zet en motiveert. Op dat moment worden we gedreven door onze tekorten, door wat er ontbreekt, door ontevredenheid. Niet door onze behoeften overigens. Dat is een groot verschil. Controleverlies geeft negatieve gevoelens. We voelen ons opeens machteloos, onmachtig, we raken in paniek of overstuur. Het geeft ons stress.

Gevoelens en behoeften

In de wereld van de maakbaarheid zijn mensen dusdanig verwend dat ze verleerd zijn om moeite te doen om in hun basisbehoeften te voorzien. Er is onbalans tussen inspanning en ontspanning (zowel geestelijk als fysiek).

Training en coaching

Bekijk onze trainingen gericht op autonomie of bestel het e-book: persoonlijke ontwikkeling dat doe jezelf!

Persoonlijke ontwikkeling ebook

Bekijk e-book

Bestel de online training: autonomie en persoonlijk leiderschap!

In onze webshop kun je de training autonomie en persoonlijk leiderschap aanschaffen!

Online training autonomie

Meer informatie

Auteur

Dit artikel is geschreven door Jan Stevens.

Jan Stevens


Jezelf kwijtraken en jezelf hervinden

Bestel dit e-book (PDF) via de webshop! Titel: Jezelf kwijtraken & jezelf hervinden.

Ebook jezelf kwijtraken

Meer informatie

Online training autonomie en persoonlijk leiderschap!

Online training autonomie

De online training Autonomie en Persoonlijk Leiderschap helpt jou bij jouw persoonlijke groei. De 8 modules bieden diepgaande inzichten en praktische tools. Het werkboek, met 22 opdrachten, bevordert zelfreflectie en bevraagt je behoeften, gevoelens, en keuzes. Jan Stevens, de trainer, presenteert de video's, waarin hij de essentie van autonomie en leiderschap belicht. Het e-book en de video's bieden een holistische benadering, van zelfreflectie tot effectieve communicatie. Deze training, inclusief praktische informatie en de mogelijkheid tot downloaden van het werkboek en e-book, is een must voor wie streeft naar persoonlijke ontwikkeling. Een investering in jezelf die de moeite waard is.

Meer informatie

Authentiek communiceren: dat kun je leren!

ebook communicatie

Je zendt wie je bent. Dat is authentiek communiceren. Dat betekent dat je communiceert zoals je van origine bent. Originaliteit dus en geen kopie of imitatie van anderen. Niet zoals de wereld om je heen verwacht dat het zou moeten. Maar gewoon: zoals jij bent!

Meer informatie

Onze nieuwsbrief

Ben jij leer- en nieuwsgierig? Meld je dan aan voor onze nieuwsbrief!
Met jouw aanmelding ga je akkoord met onze privacyverklaring en het ontvangen van onze nieuwsbrief. Je kunt je natuurlijk op elk moment weer afmelden.

Telefonisch contact? Heb je vragen? Bel ons op 0528 23 60 30 en vraag naar Monique van Nuil.