Loading ...

Direct informatie? 0528 23 60 30

Of mail naar planning@desteven.nl

Wat stelt jou gerust?

Gerustgesteld is een gevoel. Voel jij je gerustgesteld? Of: voel jij je gerust? In dit artikel ga ik in op het onderwerp geruststelling. Wat is dat en hoe krijg je dat?

Wat is geruststelling?

Wanneer je je gerustgesteld voelt, heb je rust gevonden of stilte. Je hebt je verenigd met de situatie die zich voordoet. Je ervaart vrede en vredigheid. Je kunt aanvaarden dat het is zoals het is. Of je voelde bemoediging of steun. Misschien zag je nieuwe feiten wat jou geruststelde.
Geruststelling heeft te maken met het zoeken of vinden van zekerheid. Gebrek aan zekerheid geeft namelijk onrust en ongerustheid. Dat is de grote tegenhanger van gerustgesteld.

Geruststelling

Gevoelens

Dit artikel schreef ik in de serie over: voelen en gevoelens. Wat voel jij en welke gevoelens heb je?

Voelen en gevoelens

Persoonlijk ontwikkeltraject

Wil je aan de slag met jouw leerdoelen? Volg een persoonlijk ontwikkeltraject. Meer informatie? Bel ons!

Persoonlijk ontwikkeltraject

Leven met onzekerheden

Weet je dat we iedere dag leven met onzekerheden? Elke dag! Als er één ding zeker is dan is het dat er geen zekerheid is. Vandaag of morgen kan alles anders zijn en kan jouw of mijn leven er totaal anders uitzien. Daar heb je geen controle op. Ik ook niet. En dat is nu al een punt. Zodra wij controle hebben, voelen we zekerheden en zijn we gerustgesteld. Er zijn echter veel factoren in het leven waar we geen controle op hebben. Ik kan het beter omdraaien: er zijn maar weinig factoren in het leven waar je controle op hebt.

De waan van schijnzekerheid

We hebben daarom de waan van schijnzekerheid gecreëerd. We bedenken scenario’s en we doen aan scenariobeheer. We maken prognoses en begrotingen. We maken plannen en beleid. We doen wat aan riskmanagement. We verzekeren onze risico’s. Nu zal ik de laatste zijn die zegt dat je daarmee moet stoppen. Het is goed om dat te doen. Maar de kwetsbaarheid is wel dat dit schijnzekerheden zijn. We hebben ze namelijk zelf bedacht.
In de coronatijd is menig plan en prognose zo de papiervernietiger ingegaan. In de oorlog Rusland-Oekraïne stond de wereld in één dag op zijn kop. Hoe het zou aflopen? Weet je wie dat weet? Niemand!

Vanwaar die onrust?

Onrust ontstaat als je overweldigd wordt door wat er gebeurt. Als je doorkrijgt dat jij er geen invloed op hebt en wanneer je bang bent voor de toekomst. Als je overstuur raakt en in paniek van al die nieuwsberichten. Als je houvast zoekt en het is er niet.

Buiten of binnen

De vraag is of je geruststelling vindt buiten jezelf. Word je gerust als je de AEX volgt of de nieuwsberichten over dood en verderf? Ik niet!
Je kunt ook geruststelling zoeken in religie en spiritualiteit. Ik denk dat je ook dan ten diepste aanvaarding zoekt van wat er is, van wat zich voordoet.
Misschien zoeken we het te ver van huis. Misschien vind je van binnenuit serene rust. Geruststelling is ook: controle houden, ritme en regelmaat, tradities, rituelen. Of steun ervaren, bemoediging, troost. Ervaren dat je de onrust niet alleen draagt.

Persoonlijk ontwikkeltraject

Wil je aan de slag met jouw leerdoelen? Volg een persoonlijk ontwikkeltraject. Meer informatie? Bel ons!

Persoonlijk ontwikkeltraject

Gevoelens

Dit artikel schreef ik in de serie over: voelen en gevoelens. Wat voel jij en welke gevoelens heb je?

Voelen en gevoelens

Auteur

Dit artikel is geschreven door Jan Stevens.

Jan Stevens


Jezelf kwijtraken en jezelf hervinden

Bestel dit e-book (PDF) via de webshop! Titel: Jezelf kwijtraken & jezelf hervinden.

Ebook jezelf kwijtraken

Meer informatie

Webinar over burn-out op vrijdag 12 april aanstaande!

Webinar burn-out

Schrijf je in voor de webinar over burn-out op vrijdag 12 april aanstaand!

Meer informatie

Authentiek communiceren: dat kun je leren!

ebook communicatie

Je zendt wie je bent. Dat is authentiek communiceren. Dat betekent dat je communiceert zoals je van origine bent. Originaliteit dus en geen kopie of imitatie van anderen. Niet zoals de wereld om je heen verwacht dat het zou moeten. Maar gewoon: zoals jij bent!

Meer informatie

Onze nieuwsbrief

Ben jij leer- en nieuwsgierig? Meld je dan aan voor onze nieuwsbrief!
Met jouw aanmelding ga je akkoord met onze privacyverklaring en het ontvangen van onze nieuwsbrief. Je kunt je natuurlijk op elk moment weer afmelden.

Telefonisch contact? Heb je vragen? Bel ons op 0528 23 60 30 en vraag naar Monique van Nuil.