Loading ...

Direct informatie? 0528 23 60 30

Of mail naar planning@desteven.nl

De ander ontzien

De ander ontzien noem ik een valkuil. Dat kan althans! Maar wat is het precies? Daarover gaat dit artikel!

Betekenis

Wanneer je je medemens wilt ontzien dan:

  • wil je het wat gemakkelijker maken voor die persoon
  • wil je de persoon in kwestie minder belasten
  • wil je iemand moeilijkheden besparen
  • wil je de ander ongemoeid laten
  • wil je iemand verschonen van problemen
  • wil je voorzichtig met iemand omgaan

Iemand ontzien

Doe de test!

Bij De Steven kun je een uitgebreide analyse doen om inzicht te krijgen in jouw kwaliteiten, eigenschappen,  persoonskenmerken en valkuilen.

Zo krijg je inzicht in jouw ontwikkeldoelen.

Meer informatie

Training en coaching

Wil je een training volgen om te leren hoe jij je valkuilen kunt vermijden? Dat kan! Bekijk de mogelijkheden: 

  • individuele training: spelen vanuit jouw kwaliteiten
  • teamtraining kernkwaliteiten

Training kwaliteiten ontdekken

Soms is het nodig

Laat ik vooropstellen: soms is het nodig om iemand te ontzien. Stel je partner is burn-out. Dan wil je het hem of haar zo gemakkelijk mogelijk maken zodat hij/zij kan herstellen.

Of zoals Marloes onlangs vertelde over haar man die een ongeluk had gehad. Eerst moest hij geopereerd worden en toen volgde nog een maandenlange revalidatie. Dat was reden dat ze als gezin hebben afgesproken om hem te ontzien.
Onlangs deed ik een traject bij een productiebedrijf. Ze vertelden over Hans. Hans is ploegchef binnen het bedrijf. Maar omdat zijn partner overleden is, hebben ze afgesproken om hem voorlopig te ontzien. Wat dat betekende? Dat hij voor the time being ontheven werd van een aantal leidinggevende taken.

Valkuil

Iemand ontzien kan ook een valkuil zijn. En daar wil ik eigenlijk naar toe schrijven. Want dit artikel gaat met name over situaties waarbij je de ander ontziet, terwijl het niet nodig is.

Leendert vertelde: ‘ik wil proberen om een ander geen pijn te doen en dat maakt dat ik in mijn communicatie omzichtig ben’. Dat is een sprekend voorbeeld vind ik. Je draait dan als het ware zo om de hete brij heen dat jouw boodschap niet meer duidelijk is. Waarom? Je bent bang dat de ander geraakt is of dat je de ander pijn doet.

Echter: jij kunt de ander niet bewaren voor pijn. Soms ontkom je niet aan een negatieve boodschap. Of soms moet je afscheid van iemand nemen omdat het nu eenmaal niet langer gaat. Dat kan in jouw relatie zijn maar ook op de werkvloer.

Ik denk ook aan Lisanne. Zij liet mij zien dat ze heel erg gericht is op harmonie. Toen ik daarop doorvroeg, kreeg ik de reactie dat ze zichzelf ook afvroeg of dat wel klopte. Ze zei: ‘ik probeer vaak de lieve vrede te bewaren’. Maar mijn antwoord was: ‘lieve vrede bestaat niet’. Dat is schijnharmonie. Lisanne vertelde hoe het zo gekomen is. Dat ze al heel jong haar oudste zus verloren heeft en dat ze toen als kind een overlevingsmechaniek heeft ontwikkeld om haar ouders te ontzien. Want ze wou als kind niet dat haar vader en moeder verdriet hadden. Inmiddels is ze 39 jaar. En komt ze erachter dat ze in haar communicatie nog vaak mensen ontziet. In feite past ze haar overlevingsmechanisme van vroeger dus nog toe. Terwijl dit ten koste gaat van duidelijkheid.

Wanneer is het onnodig?

Iemand ontzien kan dus zinvol zijn bij ziekte of bijzondere omstandigheden. Maar wanneer die er niet zijn moet je iemand niet ontzien omdat je dan niet eerlijk met de persoon omgaat. Hij/zij heeft recht op een eerlijke boodschap van jou en jij bent er niet verantwoordelijk voor hoe de ander dat verwerkt. Bovendien neem je de ander niet helemaal serieus. Alsof hij/zij niet in staat is om met tegenslag of met een tegenvallende boodschap om te gaan.

Kwaliteit

Merk je dat je vaak iemand ontziet? En dat dit ten koste gaat van jezelf? Dat kan dus ontstaan zijn in jouw jeugd zoals bij Lisanne. Maar het kan ook dat deze valkuil wijst naar jouw kwaliteit zorgzaamheid of naar de kernkwaliteit harmonieus.

Allergie

Wie zit er dan in jouw allergie? Ik denk die mensen die nooit rekening met een ander houden en die zich laten leiden door hun eigen gezwollen ego.

Training kwaliteiten en valkuilen

Wil je een training volgen om te leren hoe jij je valkuilen vermijd? Dat kan! Bekijk de mogelijkheden: 

  • individuele training: spelen vanuit jouw kwaliteiten
  • teamtraining kernkwaliteiten

Training kwaliteiten ontdekken

Auteur

Dit artikel is geschreven door Jan Stevens.

Jan Stevens


Jezelf kwijtraken en jezelf hervinden

Bestel dit e-book (PDF) via de webshop! Titel: Jezelf kwijtraken & jezelf hervinden.

Ebook jezelf kwijtraken

Meer informatie

Online training autonomie en persoonlijk leiderschap!

Online training autonomie

De online training Autonomie en Persoonlijk Leiderschap helpt jou bij jouw persoonlijke groei. De 8 modules bieden diepgaande inzichten en praktische tools. Het werkboek, met 22 opdrachten, bevordert zelfreflectie en bevraagt je behoeften, gevoelens, en keuzes. Jan Stevens, de trainer, presenteert de video's, waarin hij de essentie van autonomie en leiderschap belicht. Het e-book en de video's bieden een holistische benadering, van zelfreflectie tot effectieve communicatie. Deze training, inclusief praktische informatie en de mogelijkheid tot downloaden van het werkboek en e-book, is een must voor wie streeft naar persoonlijke ontwikkeling. Een investering in jezelf die de moeite waard is.

Meer informatie

Authentiek communiceren: dat kun je leren!

ebook communicatie

Je zendt wie je bent. Dat is authentiek communiceren. Dat betekent dat je communiceert zoals je van origine bent. Originaliteit dus en geen kopie of imitatie van anderen. Niet zoals de wereld om je heen verwacht dat het zou moeten. Maar gewoon: zoals jij bent!

Meer informatie

Onze nieuwsbrief

Ben jij leer- en nieuwsgierig? Meld je dan aan voor onze nieuwsbrief!
Met jouw aanmelding ga je akkoord met onze privacyverklaring en het ontvangen van onze nieuwsbrief. Je kunt je natuurlijk op elk moment weer afmelden.

Telefonisch contact? Heb je vragen? Bel ons op 0528 23 60 30 en vraag naar Monique van Nuil.