Gemak dient de mens: gemakzucht niet!
Het gemak dient de mens. Zo luidt een spreekwoord of gezegde. Eigenlijk is het ook een overtuiging. En als ik het goed vertaal dan betekent het dat het fijn is wanneer je iets bereikt of kunt doen zonder al te veel inspanning of moeite. Ik vroeg me zo af of dat wel helemaal klopt. Is de mens per definitie gediend wanneer het allemaal gemakshalve gaat? Is gemak dienstbaar aan jou en mij?
Doe de test!
Bij De Steven kun je een uitgebreide analyse doen om inzicht te krijgen in jouw kwaliteiten, eigenschappen, persoonskenmerken en valkuilen.
Zo krijg je inzicht in jouw ontwikkeldoelen.
Training en coaching
Wil je een training volgen om te leren hoe jij je valkuilen kunt vermijden? Dat kan! Bekijk de mogelijkheden:
- individuele training: spelen vanuit jouw kwaliteiten
- teamtraining kernkwaliteiten
Genuanceerd verhaal
Laat ik beginnen om de voordelen van gemak op te noemen. Mijn opa is geboren in 1889 en mijn oma in 1892. Ik heb ze allebei gekend. Ik dacht dat ik 15 was toen mijn oma overleed. Mijn opa was al eerder overleden.
Het verhaal uit die tijd is: hard werken, lange dagen en weinig geld. Opa en oma hadden 3 koeien. Die werden eerst gemolken. Daarna een lange fietstocht om ergens voor een boer zwaar werk te verrichten. En ’s avonds weer terug. Bij thuiskomst werden de koeien weer gemolken.
Als ik dit op me laat inwerken dan denk ik dat het allemaal stukken gemakkelijker is geworden. Een oom van mij kreeg verkering met mijn tante (anders was hij ook geen oom geworden) en iedere keer werd de afstand Enschede-Hoogeveen op de fiets afgelegd. Tegenwoordig is 15 kilometer op de elektrische fiets al een eind voor veel mensen.
Dus ja het is gemakkelijk:
- Wanneer je de schakelaar omzet en je hebt licht
- Wanneer je je etenswaren in de koelkast kunt doen
- Wanneer je vanuit de stoel de TV kunt aanzetten
- Wanneer je met je telefoon de betalingen kunt doen
Keerzijde
Voor mij is er ook een keerzijde. Ik denk dat de balans tussen inspanning en ontspanning is verstoord. Als mens heb je inspanning nodig. Fysieke inspanning en mentale inspanning. Je bent er niet op gemaakt om te weinig te doen. Dat draagt niet bij aan je gezondheid.
Dus ja gemak kan de mens dienen. Maar één ding staat bij mij wel vast: gemakzucht dient de mens niet. En er kan een zucht zijn naar zoveel mogelijk gemak. En dan wordt het ongezond of zelfs een vorm van luiheid.
Inspanning dient de mens
Ik zal niet zeggen: ongemak dient de mens. Maar inspanning dient de mens wel. Inspanning draagt bij aan voldoening. Wanneer je vijf meter hardloopt krijg je geen voldoening. Wanneer je 1 kilometer fietst ook niet. Tenminste onder normale omstandigheden. Wanneer je in een revalidatie zit, kan dat ook voldoening geven.
Mentale inspanning geeft ook voldoening. Wanneer je een probleem hebt opgelost bijvoorbeeld. Daar word je blij van. Daarna is het fijn om te relaxen.
Balans
Zie je het evenwicht tussen: gemak en inspanning dienen de mens? En weet je dat ergens moeite voor doen ook heel leuk kan zijn?
Training kwaliteiten en valkuilen
Wil je een training volgen om te leren hoe jij je valkuilen vermijd? Dat kan! Bekijk de mogelijkheden:
- individuele training: spelen vanuit jouw kwaliteiten
- teamtraining kernkwaliteiten
Auteur
Dit artikel is geschreven door Jan Stevens.