Loading ...

Direct informatie? 0528 23 60 30

Of mail naar planning@desteven.nl

Ongeduldig: ben jij dat?

Ben jij vaak ongeduldig? Sta jij regelmatig te popelen van ongeduld? Gun je jezelf geen tijd om bepaalde taken uit te voeren?

Heb je weinig geduld met treuzelaars en kun jij niet wachten totdat je het resultaat hebt bereikt wat je voor ogen had?

In dit artikel vertel ik wat de valkuil ongeduld betekent en wat dat voor gevolgen heeft voor jouw communicatie.

Ongeduldig is een valkuil

Doe de test!

Bij De Steven kun je een uitgebreide analyse doen om inzicht te krijgen in jouw kwaliteiten, eigenschappen,  persoonskenmerken en valkuilen.

Zo krijg je inzicht in jouw ontwikkeldoelen.

Meer informatie

Training en coaching

Wil je een training volgen om te leren hoe jij je valkuilen kunt vermijden? Dat kan! Bekijk de mogelijkheden: 

  • individuele training: spelen vanuit jouw kwaliteiten
  • teamtraining kernkwaliteiten

Training kwaliteiten ontdekken

Betekenis: wat is ongeduldig?

Wat is ongeduld eigenlijk? En wanneer ben je ongeduldig? Ik formuleer het weleens zo: ongeduld is het verschil tussen hoe het gaat en hoe jij denkt dat het zou moeten gaan. En dat veroorzaakt een gevoel van spanning in jouw onderbuik. Je wordt er ongedurig en onrustig van. Of je voelt je gejaagd en haastig. Kortom: je kunt niet langer wachten. De spanning stijgt in jouw lijf want het gaat jou lang niet snel genoeg.

Wanneer je ongeduldig bent, steigert de adrenaline door jouw lijf. Je voelt irritatie opkomen en je ergert je groen en blauw omdat het allemaal maar niet opschiet. Er is iets of iemand die je irriteert, waarschijnlijk door het trage tempo wat de persoon hanteert en wat jou niet bevalt.

Ongeduldigheid is een valkuil

Ik troost je alvast door te zeggen dat ongeduld een valkuil is. Dat betekent dat er een kernkwaliteit aan ten grondslag ligt. Blijkbaar past de kwaliteit opschieten bij jou. Je houdt van aanpakken, doorpakken, niet talmen of zeuren. Andere kwaliteiten die erbij kunnen horen zijn:

  • daadkracht
  • slagvaardigheid
  • doortastend

Dat zijn prachtige kwaliteiten mits jij ze op de juiste wijze inzet. Zodra deze kwaliteiten vervormen tot ongeduldigheid gaat er iets mis. In ieder geval gaat er iets mis in de communicatie en waarschijnlijk ook in de relatie met de ander.

Oorzaken ongeduldigheid

Ik noem een paar oorzaken van ongeduldigheid:

  • je bent veeleisend en legt de lat te hoog
  • de snelheid van schakelen of werken waarover jezelf beschikt leg je op aan jouw omgeving of je verwacht dat anderen over dezelfde snelheid beschikken
  • je houdt te weinig rekening met het feit dat andere mensen soms meer tijd nodig hebben om bepaalde zaken te verwerken of om bepaalde veranderingen een plek te geven

Ineffectiviteit van ongeduld

Ongeduldigheid is bijzonder ineffectief. Het is een zeer primaire reactie vaak bedoeld om het proces te versnellen. Maar in de praktijk bereik je er weinig mee. Hooguit dat mensen zullen denken (misschien niet zeggen, ze passen wel op!): daar heb je hem/haar ook weer. En mochten ze voor het oog wat harder gaan lopen, van binnen keren ze zich af en denken al snel 'laat maar'. Ongeduldigheid is ineffectief.

Communicatie

Ongeduld heeft gevolgen voor de communicatie. Waarom? Wanneer je communiceert deel je woorden, maar je deelt ook het non-verbale, lichaamstaal en jouw gevoelens. Kortom: je draagt jouw onrust over op anderen. Jouw ongedurigheid zend je de wereld in. Een manier om dat te doen is: drammerigheid. Je gaat de ander dan als het ware pushen. Je drukt hem/haar een bepaalde kant op.

Hoe kan je geduldiger worden?

Nou Jantje ongeduld, want zo zullen ze jou weleens noemen. Ik hoop niet dat dit artikel jou te lang heeft geduurd of teveel tijd heeft gekost. Wil jij werken aan jouw valkuil ongeduldigheid? Dan moet je balans vinden tussen opschieten en geduld. Je zult terrein winnen wanneer je meer de tijd neemt om de ander mee te nemen, erbij te betrekken in wat je wilt bereiken of verwezenlijken. Je mag best een doel stellen of een gewenst resultaat formuleren maar je zult de controle moeten loslaten of wie, wat, waar en wanneer. Verwachtingen maak je immers zelf? Wellicht is het tijd om deze bij te stellen.

Training kwaliteiten en valkuilen

Wil je een training volgen om te leren hoe jij je valkuilen vermijd? Dat kan! Bekijk de mogelijkheden: 

  • individuele training: spelen vanuit jouw kwaliteiten
  • teamtraining kernkwaliteiten

Training kwaliteiten ontdekken

Auteur

Dit artikel is geschreven door Jan Stevens.

Jan Stevens


Jezelf kwijtraken en jezelf hervinden

Bestel dit e-book (PDF) via de webshop! Titel: Jezelf kwijtraken & jezelf hervinden.

Ebook jezelf kwijtraken

Meer informatie

Online training autonomie en persoonlijk leiderschap!

Online training autonomie

De online training Autonomie en Persoonlijk Leiderschap helpt jou bij jouw persoonlijke groei. De 8 modules bieden diepgaande inzichten en praktische tools. Het werkboek, met 22 opdrachten, bevordert zelfreflectie en bevraagt je behoeften, gevoelens, en keuzes. Jan Stevens, de trainer, presenteert de video's, waarin hij de essentie van autonomie en leiderschap belicht. Het e-book en de video's bieden een holistische benadering, van zelfreflectie tot effectieve communicatie. Deze training, inclusief praktische informatie en de mogelijkheid tot downloaden van het werkboek en e-book, is een must voor wie streeft naar persoonlijke ontwikkeling. Een investering in jezelf die de moeite waard is.

Meer informatie

Authentiek communiceren: dat kun je leren!

ebook communicatie

Je zendt wie je bent. Dat is authentiek communiceren. Dat betekent dat je communiceert zoals je van origine bent. Originaliteit dus en geen kopie of imitatie van anderen. Niet zoals de wereld om je heen verwacht dat het zou moeten. Maar gewoon: zoals jij bent!

Meer informatie

Onze nieuwsbrief

Ben jij leer- en nieuwsgierig? Meld je dan aan voor onze nieuwsbrief!
Met jouw aanmelding ga je akkoord met onze privacyverklaring en het ontvangen van onze nieuwsbrief. Je kunt je natuurlijk op elk moment weer afmelden.

Telefonisch contact? Heb je vragen? Bel ons op 0528 23 60 30 en vraag naar Monique van Nuil.