Ongeduldig: ben jij dat?
Ben jij vaak ongeduldig? Sta jij regelmatig te popelen van ongeduld? Gun je jezelf geen tijd om bepaalde taken uit te voeren?
Heb je weinig geduld met treuzelaars en kun jij niet wachten totdat je het resultaat hebt bereikt wat je voor ogen had?
In dit artikel vertel ik wat de valkuil ongeduld betekent en wat dat voor gevolgen heeft voor jouw communicatie.
Doe de test!
Bij De Steven kun je een uitgebreide analyse doen om inzicht te krijgen in jouw kwaliteiten, eigenschappen, persoonskenmerken en valkuilen.
Zo krijg je inzicht in jouw ontwikkeldoelen.
Training en coaching
Wil je een training volgen om te leren hoe jij je valkuilen kunt vermijden? Dat kan! Bekijk de mogelijkheden:
- individuele training: spelen vanuit jouw kwaliteiten
- teamtraining kernkwaliteiten
Betekenis: wat is ongeduldig?
Wat is ongeduld eigenlijk? En wanneer ben je ongeduldig? Ik formuleer het weleens zo: ongeduld is het verschil tussen hoe het gaat en hoe jij denkt dat het zou moeten gaan. En dat veroorzaakt een gevoel van spanning in jouw onderbuik. Je wordt er ongedurig en onrustig van. Of je voelt je gejaagd en haastig. Kortom: je kunt niet langer wachten. De spanning stijgt in jouw lijf want het gaat jou lang niet snel genoeg.
Wanneer je ongeduldig bent, steigert de adrenaline door jouw lijf. Je voelt irritatie opkomen en je ergert je groen en blauw omdat het allemaal maar niet opschiet. Er is iets of iemand die je irriteert, waarschijnlijk door het trage tempo wat de persoon hanteert en wat jou niet bevalt.
Ongeduldigheid is een valkuil
Ik troost je alvast door te zeggen dat ongeduld een valkuil is. Dat betekent dat er een kernkwaliteit aan ten grondslag ligt. Blijkbaar past de kwaliteit opschieten bij jou. Je houdt van aanpakken, doorpakken, niet talmen of zeuren. Andere kwaliteiten die erbij kunnen horen zijn:
- daadkracht
- slagvaardigheid
- doortastend
Dat zijn prachtige kwaliteiten mits jij ze op de juiste wijze inzet. Zodra deze kwaliteiten vervormen tot ongeduldigheid gaat er iets mis. In ieder geval gaat er iets mis in de communicatie en waarschijnlijk ook in de relatie met de ander.
Oorzaken ongeduldigheid
Ik noem een paar oorzaken van ongeduldigheid:
- je bent veeleisend en legt de lat te hoog
- de snelheid van schakelen of werken waarover jezelf beschikt leg je op aan jouw omgeving of je verwacht dat anderen over dezelfde snelheid beschikken
- je houdt te weinig rekening met het feit dat andere mensen soms meer tijd nodig hebben om bepaalde zaken te verwerken of om bepaalde veranderingen een plek te geven
Ineffectiviteit van ongeduld
Ongeduldigheid is bijzonder ineffectief. Het is een zeer primaire reactie vaak bedoeld om het proces te versnellen. Maar in de praktijk bereik je er weinig mee. Hooguit dat mensen zullen denken (misschien niet zeggen, ze passen wel op!): daar heb je hem/haar ook weer. En mochten ze voor het oog wat harder gaan lopen, van binnen keren ze zich af en denken al snel 'laat maar'. Ongeduldigheid is ineffectief.
Communicatie
Ongeduld heeft gevolgen voor de communicatie. Waarom? Wanneer je communiceert deel je woorden, maar je deelt ook het non-verbale, lichaamstaal en jouw gevoelens. Kortom: je draagt jouw onrust over op anderen. Jouw ongedurigheid zend je de wereld in. Een manier om dat te doen is: drammerigheid. Je gaat de ander dan als het ware pushen. Je drukt hem/haar een bepaalde kant op.
Hoe kan je geduldiger worden?
Nou Jantje ongeduld, want zo zullen ze jou weleens noemen. Ik hoop niet dat dit artikel jou te lang heeft geduurd of teveel tijd heeft gekost. Wil jij werken aan jouw valkuil ongeduldigheid? Dan moet je balans vinden tussen opschieten en geduld. Je zult terrein winnen wanneer je meer de tijd neemt om de ander mee te nemen, erbij te betrekken in wat je wilt bereiken of verwezenlijken. Je mag best een doel stellen of een gewenst resultaat formuleren maar je zult de controle moeten loslaten of wie, wat, waar en wanneer. Verwachtingen maak je immers zelf? Wellicht is het tijd om deze bij te stellen.
Training kwaliteiten en valkuilen
Wil je een training volgen om te leren hoe jij je valkuilen vermijd? Dat kan! Bekijk de mogelijkheden:
- individuele training: spelen vanuit jouw kwaliteiten
- teamtraining kernkwaliteiten
Auteur
Dit artikel is geschreven door Jan Stevens.