Valse bescheidenheid is dubbele hoogmoed
Het gezegde of spreekwoord is bekend: valse bescheidenheid is dubbele hoogmoed. Maar wat is nu valse bescheidenheid? En wat is nu dubbele hoogmoed? Gerrit Komrij wist er wel raad mee. In Humeuren en temperamenten schrijft hij: ‘De ware bescheidenheid bestaat alleen daar waar ze niet bestaat. Zodra ze haar kop opsteekt heeft ze zichzelf al omgebracht’. Mooi gezegd. Zoals hij het kon zeggen.
Wat is valse bescheidenheid?
Valse bescheidenheid is geen bescheidenheid. Het is doen alsof je bescheiden bent. Je zegt: ‘Ik ben het maar’, maar o wee als je gepasseerd zou worden. Je zegt: ‘Ik hoef niet op de voorgrond te staan’, maar je stikt in afgunst wanneer je jouw collega dat wel ziet doen. Dat is valse bescheidenheid. Je zegt iets anders dan wat je bedoelt. Het is je anders voordoen dan je bent. Je zegt: ‘We zijn maar gewone mensen’, maar o wee als een ander tegen jou zou zeggen dat jij maar zo gewoon bent, dan ben je gepikeerd tot in je ziel. Ik citeer nog even de onverbeterlijke Gerrit Komrij. Hij zegt: ‘Het zijn dezelfde mensen die thuis urenlang voor de spiegel staan en over niemand anders kunnen praten dan over zichzelf. Ze cijferen zich voor de buitenwacht weg, vlakken zich uit, maken zich klein en houden het allemachtig simpel, ze hebben een afkeer van gebaren, van verspilling, van trots, maar intussen dissen ze - kosteloos - geen verhaal op of het draait om henzelf’.
Lees ook: hoogmoedswaanzin
Doe de test!
Bij De Steven kun je een uitgebreide analyse doen om inzicht te krijgen in jouw kwaliteiten, eigenschappen, persoonskenmerken en valkuilen.
Zo krijg je inzicht in jouw ontwikkeldoelen.
Training en coaching
Wil je een training volgen om te leren hoe jij je valkuilen kunt vermijden? Dat kan! Bekijk de mogelijkheden:
- individuele training: spelen vanuit jouw kwaliteiten
- teamtraining kernkwaliteiten
Wat is dubbele hoogmoed?
Ik schreef al een artikel over hautain en hoogmoed. Maar wat is dan dubbele hoogmoed? Ik leg het uit als een dubbele boodschap. Je doet je nederig en bescheiden voor, maar je zoekt wat anders. Het is een boodschap met een dubbele lading. Voel je wat ik bedoel? Je zegt: ‘Ga jij maar voor, het is voor mij niet erg’ en even later vertel je dat zij altijd op de eerste plek moet staan.
Je zegt: ‘Wij zijn het maar’, maar dat ‘maar’ kun je wel schrappen. Want wat heb jij een lange tenen. Poeh, iemand staat zo op jou tenen.
Daarom dubbel: spreken met twee tongen. Je bedoelt iets anders dan wat je zegt.
Wat is bescheidenheid?
Komrij heeft wel een punt. Een bescheiden mens laat zich niet voorstaan op zijn bescheidenheid. Daarom die diepe woorden: ‘De ware bescheidenheid bestaat alleen daar waar ze niet bestaat’. Maar als ik het mag zeggen: bescheidenheid is wat anders dan jezelf onderschatten, tekort doen, wegcijferen of onderuithalen. Bescheidenheid is een kwaliteit of zelfs een kernwaarde die wijst op jouw plek innemen. Zoals jij bent, zoals jij in het leven staat, zoals jij het leven ervaart en aangaat. Zo dus! Niet jezelf veronachtzamen. Maar ook niet de medemens verstikken met jouw idee en zienswijze.
Training kwaliteiten en valkuilen
Wil je een training volgen om te leren hoe jij je valkuilen vermijd? Dat kan! Bekijk de mogelijkheden:
- individuele training: spelen vanuit jouw kwaliteiten
- teamtraining kernkwaliteiten
Auteur
Dit artikel is geschreven door Jan Stevens.