Schoolkeuzes: waarom zo lastig? Waar moet je op letten?
Schoolkeuzes of keuze voor een opleiding of studie zijn belangrijk. Als jongere bepaal jij al op heel jonge leeftijd hoe jouw toekomst eruit zal gaan zien. Je moet al op een jonge leeftijd beslissen welke studierichting je op wilt gaan en welke vakken je wilt gaan volgen. Er wordt iets van je gevraagd waartoe je eigenlijk nog helemaal niet in staat zijn. Natuurlijk weet je welke vakken je leuk vindt en voor welke vakken je goede cijfers haalt. Dit zijn dan ook vaak de vakken die graag wilt behouden.
Studierichting
Je studierichting bepaal je op basis van gevoelens en omliggende factoren. Waar gaan mijn vrienden naar toe? Voor welke vakken haal ik slechte cijfers?
Met welke docent kan ik niet door één deur en heb ik een hekel aan? Wie van de docenten geeft saaie lessen en leer je weinig? Gevoelens van onbehagen nemen de overhand en voeren de boventoon bij het nemen van besluiten.
Hulp bij keuze opleiding
Je ouders, mentor of misschien je studiebegeleider zullen je helpen met het bepalen van je studiekeus op basis van hun eigen kennis en ervaringen maar hoe weet jij of dit de juiste keus voor jou is?
Waarom moeilijk?
Het puberbrein, jouw brein is nog helemaal niet in staat om beslissingen te nemen op de lange termijn. Je hersenen zijn nog niet volgroeid. Het volgroeien en het uitontwikkeld zijn van je hersenen is pas rond je 25e levensjaar.
Rond je 12e levensjaar tot ongeveer je 18e levensjaar staan je hersenen zelfs helemaal op de kop. Er heerst één grote chaos.
Het beloningssysteem in je hersenen is in deze fase van je leven zeer dominant en extra actief. Ze is ingesteld op het krijgen van beloningen, complimenten, veilig voelen, erbij horen. Terwijl het gedeelte van je hersenen dat de controle heeft over het beheersen van impulsen en emoties zich pas later gaat ontwikkelen. Er is dus geen evenwicht tussen je goed gevoel en het overzien van de gevolgen.
Hoe kom je erachter welke studierichting wel bij jou past?
Wie ben jij en wat is jouw eigen persoonlijkheid? Wat zijn jouw talenten? Waar liggen jouw krachten en kansen en hoe kun je deze ontwikkelen?
- Onderzoek wat je talent is, waar je goed in bent en wat je graag doet en waar jij bereid bent om energie en tijd in te steken, je al moeite voor moet doen en inspanning moet leveren.
- Onderzoek dan waar jij geen belang aan hecht en waar je geen talent voor hebt.
De antwoorden en ontdekkingen die je hebt gedaan bij het onderzoeken van je talent liggen je kansen en mogelijkheden om een studierichting te kiezen die bij je past.
Jongerencoaching
In contact komen met een coach voor jongeren of studenten? Heb je hulp nodig?
Auteur
Dit artikel is geschreven door Annita Smit.