Loading ...

Direct informatie? 0528 23 60 30

Of mail naar planning@desteven.nl

Communicatie training voor hoogbegaafden

Communicatietraining hoogbegaafden

Hoogbegaafd en communicatie. Zijn er ook speciale aandachtspunten te benoemen voor HB-ers wanneer het om communicatie en gesprekstechnieken gaat? In dit artikel gaan we in op een aantal communicatieve aspecten die een aandachtspunt bij HB-ers kunnen zijn.

Communicatieve vaardigheden en HB

Misschien zoekt u een communicatietraining voor HB-ers. U kunt te kust en te keur lijkt zo. De training communicatieve vaardigen en gesprekstechnieken wordt overal aangeboden immers? Qua inhoud lijkt het ook wel op elkaar. Toch is communicatie voor hoogbegaafden iets anders dan voor andere mensen. Daarom bieden wij uitsluitend maatwerktraining aan door individuele coaching en training.

Misverstand

Allereerst willen we een misverstand uit de weg ruimen. Een groot misverstand over HB-ers is dat ze sociaal onhandig zijn, niet sociaal vaardig of dat ze een sociaal emotionele achterstand hebben.  Labeltjes die snel worden geplakt uit onbegrip wat een HB-er vaak treft.

Kenmerken

Om hoogbegaafdheid te begrijpen moeten we eerst naar een aantal kenmerken. Wie is hoogbegaafd? Uiteraard zijn er tal van modellen voor om dat uit te leggen. Maar toch gaat het altijd over een combinatie van een hoog IQ, creatief denkvermogen (scheppingsgericht en snel), hoge motivatie (gedreven en nieuwsgierig) maar ook een rijk geschakeerd gevoelsleven. Dat maakt het leven van een hoogbegaafd intens en complex. Het innerlijke leven van een hoogbegaafd mens is intens en complex maar ook als dit gedeeld wordt met de buitenwacht leidt dat tot de nodige vraagstukken.

Afwezig? Of juist niet?

Klaas volgde op de basisschool vol interesse de geschiedenisles. Hij genoot hoe meester vertelde over de veldtocht van Napoleon naar Rusland. Prachtig wat kon de meester toch mooi vertellen. Als Klaas thuis kwam, keek hij  op internet of er nog meer informatie over te vinden was. Hij verlangde al naar de volgende les. In gedachten ging hij al sneller dan de meester kon vertellen. Hij maakte het verhaal al een beetje af. Tot meester hem een vraag stelde. Zeg Klaas: ‘wat zei ik zojuist?’. Klaas schrok, hij bloosde. Hij was zo in gedachten verzonken dat hij de meester niet meer volgde. Was Klaas afwezig? Nee! Als iemand in de klas interesse had in het verhaal van de meester dan was dat Klaas wel. Maar soms haakte hij even af. Ziet u wat voor gevolgen dit voor communicatie heeft?

Communicatieaspecten en HB

We noemen een aantal communicatieaspecten uit de praktijk van alledag die typerend zijn voor HB-ers.

 • Denken in opties

  We noemen het voorbeeld van Erik. Erik is hoogbegaafd en hij volgde een training bij ons. Erik zei: ‘voor mij is iets nooit helemaal waar. Als mij een gevraagd gesteld wordt zie ik altijd meerdere invalshoeken en opties’. We maakten samen enkele oefeningen door Erik een vraag te stellen waarop hij in korte tijd een aantal invalshoeken mocht bedenken. Weet u wat opviel? Zelden was het een 100 procent ja of een 100 procent nee.

  Gevolgen voor de omgeving? Men heeft het gevoel dat men geen duidelijk antwoord krijgt, men vindt dat Erik meer tot de kern moet komen etc.

 • Stappen overslaan

  Een ander voorbeeld waar Erik tegen aan loopt is dat hij stappen overslaat in zijn communicatie.  Erik is soms al bij stap vijf terwijl de ander nog bij stap drie is. Hoe dat komt? Erik denkt snel en vindt zaken zo logisch dat hij bepaalde zaken vergeet te benoemen. Anderen kunnen hem daarom soms niet goed volgen.

 • Aansluiting missen

  Soms mist een HB-er ook gewoon de aansluiting met zijn omgeving. Andere belevingswereld, gevoel niet begrepen te worden, gevoel zich altijd te moeten verdedigen of zich te moeten verantwoorden. Bij de één slaat het naar binnen en hij heeft weinig behoefte in gesprekken met anderen terwijl het bij de ander leidt tot soms een te directieve communicatie.

 • De tijd vooruit zijn

  Een directeur van een groot bedrijf (HB) volgde bij ons een training. Zijn managementteam vond dat hij te direct was in zijn communicatie. Wat was er aan de hand? Deze directeur is zijn tijd ver vooruit, denkt snel, is creatief en out of de box. Alleen hij strooide zijn ideeën en gedachtengoed ineens over het managementteam heen waardoor men hem niet goed kon volgen. Hij had het gevoel dat hij weinig respons kreeg op  zijn vaak geniale ideeën terwijl zij het gevoel hadden dat ze een richting op gestuurd werden die ze niet wilden. In ieder geval hadden ze weinig feedback en weinig weerwoord op wat hij inbracht. De communicatiemuur kwam tussen hen in te staan en werd allengs groter.

Waarom maatwerk?

Ziet u waarom maatwerktraining geboden is? Bent u hoogbegaafd en worstelt u soms met dit soort vraagstukken? Neemt u gerust contact met ons op.

Hoogbegaafd

Bekijk ons aanbod voor training, loopbaanbegeleiding en coaching van hoogbegaafden.

Coaching hoogbegaafden

Talentontwikkeling

Bekijk onze trainingen voor talentontwikkeling of ons aanbod voor hoogsensitieve personen.

Persoonlijke ontwikkeling

 

Auteur

Dit artikel is geschreven door Jan Stevens.

Jan Stevens


Nieuw in de webshop

Bestel dit Ebook via de webshop! Titel: Jezelf kwijtraken & jezelf hervinden

Ebook jezelf kwijtraken

Meer informatie

Webinar terugkijken: ontdek jouw kwaliteiten en talenten

Wil je de webinar terugkijken over het ontdekken van jouw kwaliteiten en talenten? Onderwerpen:

 • Wat is talent?
 • Wat zijn kernkwaliteiten?
 • Indeling van kwaliteiten
 • Zelfvertrouwen en kwaliteiten
 • Kwaliteiten in de koelkast
 • Jouw kwaliteiten ontdekken

Schrijf je meteen in en na betaling van € 12,50 krijg je meteen toegang.

Webinar kwaliteiten

Meer informatie

Authentiek communiceren

Wil je werken aan jouw communicatie? E-book authentiek communiceren is te bestellen via de webshop!

ebook communicatie

Meer informatie

Onze nieuwsbrief

Ben jij leer- en nieuwsgierig? Meld je dan aan voor onze nieuwsbrief!
Met jouw aanmelding ga je akkoord met onze privacyverklaring en het ontvangen van onze nieuwsbrief. Je kunt je natuurlijk op elk moment weer afmelden.

Wil je onze nieuwsbrief ontvangen?

Op de hoogte blijven van onze nieuwste workshops, webinars of artikelen die wij plaatsen? Abonneer je op onze (gratis) nieuwsbrief!

Telefonisch contact? Heb je vragen? Bel ons op 0528 23 60 30 en vraag naar Monique van Nuil.