De tijd vooruit zijn
Ben je de tijd vooruit? Merk je dat je snel denkt en analyseert? Maar ook dat je in jouw oordeelsvorming sneller bent dan veel mensen in jouw omgeving? Dan is dit artikel van toepassing op jou!
Loop je voor de troepen uit?
Herken jij de volgende kenmerken van iemand die voor de troepen uitloopt?
- Je ziet dingen al vaak vroegtijdig aankomen
- Je voorvoelt situaties
- Je analyseert sneller dan anderen
- Anderen kunnen je vaak niet bijhouden of begrijpen je niet direct
- Je hebt meer inzicht dan andere mensen
- Oordeelsvorming vindt bij jou sneller plaats dan bij anderen
Gevolgen
Wellicht herken je de gevolgen ook. Want door jouw snelle oordeelsvorming hebben anderen het gevoel dat ze door jou overruled worden. Ze hebben geen weerwoord op wat je zegt, ze kunnen op dat moment geen tegenargument bedenken. Men kan jou als te direct ervaren of wellicht word je gelabeld als te sturend.
Kortom: het kan de relatie verstoren tussen jou en andere mensen.
Coaching en training: voor HB-ers
Wij bieden coaching & training specifiek voor hoogbegaafde personen.
Meer informatie? Bel meteen!
Doe de HB-test!
Wil je meer inzicht in jouw kwaliteiten en valkuilen als hoogbegaafd persoon? Doe dan online onze test.
Aan te schaffen via de webshop!
Hoogbegaafd: gave of probleemgeval
Bestel het e-book <pdf> met als titel: hoogbegaafd: gave of probleemgeval.
Meer info via de webshop.
Bij ons thuis was het heel gewoon!
Geralda vertelde: 'bij ons thuis waren we gewend aan pittige discussies vooral op inhoud. Ik heb drie zussen die allemaal hoogbegaafd zijn. We waren enorme kennissponzen en bij tijd en wijle waren we daarin ook wel competitief. Ook mijn vader is HB-er en voor ons was het niet bijzonder om snedig van woord te wisselen. Dat ging vaak in een hoog tempo. Echter dat realiseerde ik me pas toen ik een baan kreeg. Ik merkte dat mensen veel meer tijd nodig hadden om tot een oordeelsvorming of besluitvorming te komen. Dat irriteerde me vaak en regelmatig reageerde ik ongeduldig. Pas later ging ik begrijpen dat wat bij ons thuis heel gewoon was, helemaal niet zo gewoon was'.
Goede bedoelingen
Toch heb je goede bedoelingen. Jouw intentie is helemaal niet om een ander het woord te ontnemen. Sterker nog: je zit juist op tegenspel te wachten. Je ergert je soms omdat anderen zo meegaand zijn en jou volgen zonder enig tegenargument. Bovendien voelt dat soms ook als last omdat je daardoor de verantwoordelijkheid alleen moet dragen voor de ingeslagen weg. Kortom: het zit in jouw natuur om snel tot besluitvorming te komen. Je doet in feite gewoon wat bij jou past. Zonder kwade bedoelingen.
Wat is er dan aan de hand?
Eigenlijk is er niet zoveel aan de hand. Echter jouw communicatie is onvoldoende afgestemd op jouw omgeving. Niet iedereen is zo snel als jij en niet iedereen denkt zo snel als jou. Je moet je zoals het lijkt altijd een beetje inhouden. Toch kun je leren om hier anders mee om te gaan! Door de fasen van beeldvorming, oordeelsvorming en besluitvorming (BOB) in de tijd weg te zetten en anderen gelegenheid te geven om zich bij jou aan te sluiten.
- De eerste fase beeldvorming is een verkenningsfase of oriëntatiefase. In die fase heeft ieder gelegenheid zich een beeld te vormen over de probleemstelling of vraagstelling.
- In een tweede fase komt de oordeelsvorming pas aan bod. Het gesprek gaat oriënterend over mogelijke oplossingen. Je verkent in alle rust de voor- en nadelen en eventuele risico’s.
- Daarna komt pas de fase van besluitvorming. Je kiest samen of je neemt samen een beslissing.
BOB kan jou helpen om meer rust te brengen in jouw communicatie of om te voorkomen dat anderen afhaken.
Wat je niet moet doen?
Wat je niet moet doen is: je inhouden, je aanpassen, de koers wijzigen, vertragen etc. Dat komt niet goed omdat je jouw talent dan niet inzet.
Coaching en training: voor HB-ers
Wij bieden coaching & training specifiek voor hoogbegaafde personen.
Auteur
Dit artikel is geschreven door Jan Stevens.