Loading ...

Direct informatie? 0528 23 60 30

Of mail naar planning@desteven.nl

De tijd vooruit zijn

Ben je de tijd vooruit? Merk je dat je snel denkt en analyseert? Maar ook dat je in jouw oordeelsvorming sneller bent dan veel mensen in jouw omgeving? Dan is dit artikel van toepassing op jou!

Loop je voor de troepen uit?

Herken jij de volgende kenmerken van iemand die voor de troepen uitloopt?

  • Je ziet dingen al vaak vroegtijdig aankomen
  • Je voorvoelt situaties
  • Je analyseert sneller dan anderen
  • Anderen kunnen je vaak niet bijhouden of begrijpen je niet direct
  • Je hebt meer inzicht dan andere mensen
  • Oordeelsvorming vindt bij jou sneller plaats dan bij anderen

Gevolgen

Wellicht herken je de gevolgen ook. Want door jouw snelle oordeelsvorming hebben anderen het gevoel dat ze door jou overruled worden. Ze hebben geen weerwoord op wat je zegt, ze kunnen op dat moment geen tegenargument bedenken. Men kan jou als te direct ervaren of wellicht word je gelabeld als te sturend.

Kortom: het kan de relatie verstoren tussen jou en andere mensen.

de tijd vooruit zijn

Coaching en training: voor HB-ers

Wij bieden coaching & training specifiek voor hoogbegaafde personen.

Meer informatie? Bel meteen!

Coaching voor HB-ers

Doe de HB-test!

Wil je meer inzicht in jouw kwaliteiten en valkuilen als hoogbegaafd persoon? Doe dan online onze test.

Aan te schaffen via de webshop!

Meer informatie

Hoogbegaafd: gave of probleemgeval

Bestel het e-book <pdf> met als titel: hoogbegaafd: gave of probleemgeval. 

Meer info via de webshop.

Meer informatie

Bij ons thuis was het heel gewoon!

Geralda vertelde: 'bij ons thuis waren we gewend aan pittige discussies vooral op inhoud. Ik heb drie zussen die allemaal hoogbegaafd zijn. We waren enorme kennissponzen en bij tijd en wijle waren we daarin ook wel competitief. Ook mijn vader is HB-er en voor ons was het niet bijzonder om snedig van woord te wisselen. Dat ging vaak in een hoog tempo. Echter dat realiseerde ik me pas toen ik een baan kreeg. Ik merkte dat mensen veel meer tijd nodig hadden om tot een oordeelsvorming of besluitvorming te komen. Dat irriteerde me vaak en regelmatig reageerde ik ongeduldig. Pas later ging ik begrijpen dat wat bij ons thuis heel gewoon was, helemaal niet zo gewoon was'.

Goede bedoelingen

Toch heb je goede bedoelingen. Jouw intentie is helemaal niet om een ander het woord te ontnemen. Sterker nog: je zit juist op tegenspel te wachten. Je ergert je soms omdat anderen zo meegaand zijn en jou volgen zonder enig tegenargument. Bovendien voelt dat soms ook als last omdat je daardoor de verantwoordelijkheid alleen moet dragen voor de ingeslagen weg. Kortom: het zit in jouw natuur om snel tot besluitvorming te komen. Je doet in feite gewoon wat bij jou past. Zonder kwade bedoelingen.

Wat is er dan aan de hand?

Eigenlijk is er niet zoveel aan de hand. Echter jouw communicatie is onvoldoende afgestemd op jouw omgeving. Niet iedereen is zo snel als jij en niet iedereen denkt zo snel als jou. Je moet je zoals het lijkt altijd een beetje inhouden. Toch kun je leren om hier anders mee om te gaan! Door de fasen van beeldvorming, oordeelsvorming en besluitvorming (BOB) in de tijd weg te zetten en anderen gelegenheid te geven om zich bij jou aan te sluiten.

  • De eerste fase beeldvorming is een verkenningsfase of oriëntatiefase. In die fase heeft ieder gelegenheid zich een beeld te vormen over de probleemstelling of vraagstelling.
  • In een tweede fase komt de oordeelsvorming pas aan bod. Het gesprek gaat oriënterend over mogelijke oplossingen. Je verkent in alle rust de voor- en nadelen en eventuele risico’s.
  • Daarna komt pas de fase van besluitvorming. Je kiest samen of je neemt samen een beslissing.

BOB kan jou helpen om meer rust te brengen in jouw communicatie of om te voorkomen dat anderen afhaken.

Wat je niet moet doen?

Wat je niet moet doen is: je inhouden, je aanpassen, de koers wijzigen, vertragen etc. Dat komt niet goed omdat je jouw talent dan niet inzet.

Coaching en training: voor HB-ers

Wij bieden coaching & training specifiek voor hoogbegaafde personen.

Coaching voor HB-ers

Auteur

Dit artikel is geschreven door Jan Stevens.

Jan Stevens


Jezelf kwijtraken en jezelf hervinden

Bestel dit e-book (PDF) via de webshop! Titel: Jezelf kwijtraken & jezelf hervinden.

Ebook jezelf kwijtraken

Meer informatie

Online training autonomie en persoonlijk leiderschap!

Online training autonomie

De online training Autonomie en Persoonlijk Leiderschap helpt jou bij jouw persoonlijke groei. De 8 modules bieden diepgaande inzichten en praktische tools. Het werkboek, met 22 opdrachten, bevordert zelfreflectie en bevraagt je behoeften, gevoelens, en keuzes. Jan Stevens, de trainer, presenteert de video's, waarin hij de essentie van autonomie en leiderschap belicht. Het e-book en de video's bieden een holistische benadering, van zelfreflectie tot effectieve communicatie. Deze training, inclusief praktische informatie en de mogelijkheid tot downloaden van het werkboek en e-book, is een must voor wie streeft naar persoonlijke ontwikkeling. Een investering in jezelf die de moeite waard is.

Meer informatie

Authentiek communiceren: dat kun je leren!

ebook communicatie

Je zendt wie je bent. Dat is authentiek communiceren. Dat betekent dat je communiceert zoals je van origine bent. Originaliteit dus en geen kopie of imitatie van anderen. Niet zoals de wereld om je heen verwacht dat het zou moeten. Maar gewoon: zoals jij bent!

Meer informatie

Onze nieuwsbrief

Ben jij leer- en nieuwsgierig? Meld je dan aan voor onze nieuwsbrief!
Met jouw aanmelding ga je akkoord met onze privacyverklaring en het ontvangen van onze nieuwsbrief. Je kunt je natuurlijk op elk moment weer afmelden.

Telefonisch contact? Heb je vragen? Bel ons op 0528 23 60 30 en vraag naar Monique van Nuil.