Loading ...

Direct informatie? 0528 23 60 30

Of mail naar planning@desteven.nl

Slim en gevoelig, en toch vastgelopen als leidinggevende?

Ben jij slim én gevoelig – en toch loop je vast in je rol als leidinggevende? Je bent analytisch sterk, je ziet de grote lijnen én de details. Je voelt feilloos aan wat er speelt op de werkvloer. En toch merk je: het kost me meer energie dan het me oplevert. Je twijfelt. Je piekert. Je vraagt je af: Ben ik hier eigenlijk wel geschikt voor?Je bent niet de enige. In dit artikel neem ik je mee in de combinatie van slimheid en gevoeligheid. Een gouden duo – mits in balans. Maar het kan je ook flink in de weg zitten, vooral in een leidinggevende rol.

Het profiel: slim én gevoelig

Ben jij zo iemand die:

  • Snel verbanden ziet?
  • Altijd net een paar stappen vooruitdenkt?
  • Anderen intuïtief aanvoelt, nog voor zij zelf iets zeggen?
  • Niet alleen wil begrijpen wat er gebeurt, maar ook waarom?

Dan heb je waarschijnlijk een combinatie van hoge intelligentie en hoge gevoeligheid. En dat is geen zwakte – het is juist een kracht. Maar het vraagt ook veel. Van je hoofd. En van je hart.

Vastlopen als slimme en gevoelige leidinggevende

Doe de leiderschapstest

Wil je inzicht in jouw natuurlijke stijl van leidinggeven (online test)? Wil je weten waar jouw individuele leiderschapskwaliteiten liggen? Wil je jouw persoonlijke ontwikkeldoelen leren kennen?

Meer informatie

Training assertief leidinggeven

Bekijk de training assertief leidinggeven. We verzorgen deze training individueel maar ook in groepen wanneer je meerdere collega's hebt, die interesse hebben in deze training.

Assertief leidinggeven

De valkuilen van slim en gevoelig leiderschap

Ik noem wat valkuilen van slim en gevoelig leiderschap.

1. Je ziet te veel

Je overziet alle belangen, je snapt alle lagen. Maar daardoor wordt kiezen lastig. Je blijft eindeloos afwegen, en ondertussen wordt er geen knoop doorgehakt.

2. Je voelt te veel

Als het niet goed gaat met een medewerker, neem jij dat mee naar huis. Je ligt wakker van de sfeer in het team. En je gaat te vaak in de rol van bemiddelaar, terwijl je leidinggevende zou moeten zijn.

3. Je denkt te veel

Je hoofd staat nooit stil. Je analyseert, reflecteert, je blijft zoeken naar hoe het beter kan. Dat is op zich prima – maar niet als het leidt tot besluiteloosheid of uitputting.

4. Je vergeet jezelf

Omdat je zo bezig bent met het team, de organisatie en de verwachtingen van bovenaf, verlies je jezelf uit het oog. Je raakt overbelast. En je vraagt je af: “Waar is mijn plezier gebleven?”

Marcel – een voorbeeld van binnenuit

Marcel is leidinggevende op een middelgroot notariskantoor. Hij is inhoudelijk ijzersterk, wordt gewaardeerd om zijn kennis en rustige stijl. Hij is de rust zelve, denkt goed na voordat hij spreekt, en hij heeft hart voor zijn mensen.

Maar de laatste maanden voelt hij zich steeds vaker uitgeput. Het lukt hem niet om besluiten af te dwingen. Overleggen blijven hangen. Hij voelt zich verantwoordelijk voor alles en iedereen. En ondertussen twijfelt hij aan zichzelf.

“Soms denk ik: ik bén niet die natuurlijke leider. Ik hou van inhoud, niet van spelletjes. En als er spanning is in het team, dan zit ik er ’s nachts mee in mijn hoofd.”

Wat gebeurt hier?

Marcel is slim én gevoelig. En juist dát maakt hem kwetsbaar in een omgeving waarin je soms hard moet zijn op de lijn, maar zacht in de omgang. Waar besluiten moeten vallen. En waar je niet alles kunt blijven uitleggen of bijsturen.

Hoe word je weer sterk in je rol?

Hoe ga jij ervoor zorgen dat je stevig leiderschap ontwikkelt? Ik noem een paar zaken die van belang zijn:

1. Erken dat jouw stijl oké is

Je hoeft geen haantje-de-voorste te zijn. Leiderschap is wat anders dan hard praten of schreeuwen. En je hoeft niet autoritair te worden. Je mag leiden op jouw manier – rustig, bedachtzaam, met oog voor de mens.

2. Durf heldere kaders te stellen

Je mag gevoelig zijn, maar wees ook duidelijk. Zeg wat je verwacht. Benoem wat niet werkt. Geef richting – zonder hard te worden.

3. Neem ruimte voor jezelf

Je hoeft niet altijd beschikbaar te zijn. Laat het team ook zelf verantwoordelijkheid dragen. En plan tijd voor reflectie én herstel.

4. Zoek een sparringpartner

Iemand die je helpt om je gedachten te ordenen. Iemand die je terugbrengt naar de kern: wat wil ik, wat kan ik, en wat past bij mij?

Veel gestelde vragen

Is gevoeligheid een nadeel in leiderschap?

Nee. Juist niet. Het is een kracht – als je het combineert met helderheid en grenzen. Gevoeligheid zonder richting leidt tot chaos. Maar gevoeligheid mét richting leidt tot verbinding en vertrouwen.

Ben ik een natuurllijk leider?

Verken dan eerst wat natuurlijk leiderschap is.

Wat kan ik doen als ik leegloop op deze rol?

Dan is het tijd om pas op de plaats te maken. Terug naar de basis: waar krijg jij energie van? Wat past bij jou? En waar zeg je te vaak ‘ja’ terwijl je ‘nee’ voelt?

Tot slot

Als je slim bent én gevoelig, dan kun je een geweldige leider zijn. Maar niet als je probeert te worden wat je niet bent. Dan loop je leeg. Dan ga je twijfelen. Dan raak je jezelf kwijt.

Wees dus geen kopie van wat je denkt dat een leider moet zijn. Word een leider die klopt bij wie jij bent.

Want de beste leiders zijn niet de de leiders die hard zijn of hard praten. De beste leiders zijn zij die authentiek durven te zijn.

Persoonlijke ontwikkeling voor leidinggevenden

Bekijk de training persoonlijke ontwikkeling voor leidinggevenden zoals assertief leidinggeven, persoonlijke effectiviteit, timemanagement en communicatie etc.

Persoonlijke ontwikkeling leidinggevende

Leerdoelen

We hebben nog veel meer  leerdoelen persoonlijke ontwikkeling voor leidinggevenden  voor je uitgewerkt. Je kunt ook het overzicht bekijken met alle leerdoelen voor leidinggevenden.

Leerdoelen voor leidinggevenden

Auteur

Dit artikel is geschreven door Jan Stevens. Jan Stevens is eigenaar en oprichter van De Steven training & coaching (www.desteven.nl). Op deze website tref je meer dan 2000 blogs over persoonlijke ontwikkeling, loopbaan, leiderschap, teamontwikkeling, hoogsensitiviteit en hoogbegaafdheid.

Jan Stevens


Jezelf kwijtraken en jezelf hervinden

De verbinding met jezelf kwijtraken door depressie, burn-out of een andere oorzaak is heftig. Maar het brengt je ook dichter bij je authentieke zelf. In het e-book 'Jezelf kwijtraken en jezelf hervinden' vind je een wereld aan herkenning. Er zijn al bijna 5000 exemplaren verkocht. Dit zijn de reacties:

  • "Toen ik begon te lezen barstte ik in huilen uit: ik voelde me gehoord."
  • "Eindelijk eens iemand die in klare taal zegt hoe het is."
  • "Precies wat er in mijn leven is gebeurd."
  • “Zelden zo'n kernachtige uiteenzetting gelezen (heel wat boeken zijn de revue gepasseerd).”

Ebook jezelf kwijtraken

Meer informatie

Bekijk alle e-books

e-books

  • Analysevaardigheden
  • Authentiek communiceren
  • Burn-out: een error in je lijf!
  • Conflicthantering
  • De kwaliteitenbibliotheek: 163 kwaliteiten uitgebreid beschreven
  • De valkuilenbibliotheek: 141 valkuilen uitgebreid beschreven
  • Delegeren en loslaten
  • Hoe ga je met je tijd om?
  • Hoogbegaafd: probleemgeval of gave?
  • Hoogsensitief: label of labiel?
  • Je loopbaan is geen zitbaan of hangmat
  • Jezelf kwijtraken en jezelf hervinden
  • Leiderschap in ontwikkeling
  • Luister en zie mij: het diagnostisch gesprek met hoogbegaafde kinderen!
  • Persoonlijke ontwikkeling dat doe jezelf
  • Talenten en kwaliteiten: jouw houvast en zekerheid!
  • Verbeterplan bij disfunctioneren
  • Willen is minder moeten
  • Word assertief: doorbreek de vicieuze cirkel!
  • Zelfdoding: van heilige huisjes naar veilige huisjes
  • Zelfvertrouwen: mag ik er twee kilo bij?

Bekijk alle e-books

Online training Autonomie en persoonlijk leiderschap

Ben jij jezelf kwijtgeraakt? Herken jij jezelf in het e-book Jezelf kwijtraken en jezelf hervinden? Dan wordt het tijd om te beginnen aan zelfherstel. Ik heb deze online training ontwikkeld om je te helpen in de zoektocht om jezelf te (her)vinden. In deze training gaan we aan de slag met: 

  • Wat zijn mijn behoeften? 
  • Waar liggen mijn grenzen?
  • Ik en mijn gevoelens.
  • Mijn zelf: zelfrespect, zelfwaardering, zelfvertrouwen, zelfkennis, zelfverzekerd, zelfbeeld en zelfaanvaarding, zelfbewust, zelfreflectie. 
  • In verbinding komen met je ZELF. 
  • Connectie met de ander. 

De training kost € 149,-

Meer informatie

Podcast loopbaan ontwikkeling

Beluister de podcast over loopbaanontwikkeling. Een gesprek tussen Aniek Wendt en Jan Stevens.

Beluister de gratis podcast

 

 

Onze nieuwsbrief

Ben jij leer- en nieuwsgierig? Meld je dan aan voor onze nieuwsbrief!
Met jouw aanmelding ga je akkoord met onze privacyverklaring en het ontvangen van onze nieuwsbrief. Je kunt je natuurlijk op elk moment weer afmelden.

Telefonisch contact? Heb je vragen? Bel ons op 0528 23 60 30 en vraag naar Monique van Nuil.