Ben je mentaal opgewassen tegen de functie als leidinggevende?
Ben je mentaal opgewassen tegen een leidinggevende functie? Of juist niet? Vind je het te zwaar? Merk je dat je je onzeker voelt over bepaalde zaken? Lig je weleens wakker omdat je opziet tegen bepaalde gesprekken of bij het dragen van bepaalde verantwoordelijkheden?
Alles in huis
Niels had alles in huis voor een leidinggevende functie. Cognitief was hij voldoende vaardig en ontwikkeld. Hij begreep waar het om ging en wat de essentie was en op zich kon hij daar ook wel mee omgaan. Zijn collega’s hadden vertrouwen in hem als leidinggevende. En toch ging het niet goed met Niels.
Zelf omschreef hij het als volgt: ‘Met name het sociale aspect vind ik lastig en vervelend zoals gesprekjes met medewerkers over onvoldoende functioneren of medewerkers aanspreken op verantwoordelijkheden die ze hebben’. Niels vertelt: ‘zodra er spanning om de hoek komt kijken, voel ik me niet in staat om die zaken te doen die noodzakelijk zijn’.
Doe de leiderschapstest
Wil je inzicht in jouw natuurlijke stijl van leidinggeven (online test)? Wil je weten waar jouw individuele leiderschapskwaliteiten liggen? Wil je jouw persoonlijke ontwikkeldoelen leren kennen?
Training assertief leidinggeven
Bekijk de training assertief leidinggeven. We verzorgen deze training individueel maar ook in groepen wanneer je meerdere collega's hebt, die interesse hebben in deze training.
Oorzaken en persoonlijke leerdoelen
De oorzaak bij Niels was dat hij conflictvermijdend en probleemvermijdend is ingesteld. Zodra er spanning is in een team of tussen leidinggevende en medewerker, heeft hij de neiging om de situatie te ontlopen, terwijl dan juist van de leidinggevende iets verwacht wordt.
Er ligt dus een stuk persoonlijke ontwikkeling aan ten grondslag waarom Niels zich niet thuis voelt in zijn functie als leidinggevende. Of beter gezegd: Niels zal zich persoonlijk moeten ontwikkelen als leidinggevende met name op zaken als sociaal leidinggeven, conflicthantering, teamconflicten, aanspreken en uitspreken van.
Voor Niels zijn dit lastige leerpunten. Vanuit zijn opvoeding heeft hij het niet meegekregen om gevoelens bespreekbaar te maken. Vader en moeder waren ook conflictvermijdend en als er spanning was thuis, was er de strategie om ´er vooral niet met elkaar over te spreken´.
Niet geschikt voor
Niels nam afstand van zijn functie. Dat was een emotioneel moment want natuurlijk begin je aan zo´n functie met andere hoop en verwachtingen. Ook al kies je er zelf voor: het voelt als teruggezet uit een leidinggevende functie. Maar Niels stond er wel achter en dat was het belangrijkste.
Conclusie: op alle fronten voldoen aan de eisen van een leidinggevende functie en je mentaal toch niet voldoende sterk voelen om de functie uit te oefenen. Wellicht is dat jammer maar het kan!
Helpt training of coaching?
De cruciale vraag is of training en coaching in een dergelijke situatie helpt. In het geval van Niels dus duidelijk niet en daar was hij zich bewust van. Om op voorhand te zeggen dat training of coaching niet helpt in alle situaties, gaat natuurlijk veel te ver. Wat nodig is, is coaching op de onderlagen: zelfvertrouwen, zelfverzekerd overkomen, assertief zijn, persoonlijk leiderschap. Als daar de vicieuze cirkel doorbroken wordt, kan er progressie worden gemaakt. Anders niet!
Persoonlijke ontwikkeling voor leidinggevenden
Bekijk de training persoonlijke ontwikkeling voor leidinggevenden zoals assertief leidinggeven, persoonlijke effectiviteit, timemanagement en communicatie etc.
Leerdoelen
We hebben nog veel meer leerdoelen persoonlijke ontwikkeling voor leidinggevenden voor je uitgewerkt. Je kunt ook het overzicht bekijken met alle leerdoelen voor leidinggevenden.
Auteur
Dit artikel is geschreven door Jan Stevens.