Loading ...

Direct informatie? 0528 23 60 30

Of mail naar planning@desteven.nl

Beter functioneren: zwakke punten verbeteren?

Beter functioneren: is dat hetzelfde als het verbeteren van zwakke punten of minder sterke punten? Is verbetering van functioneren hetzelfde als werken aan je negatieve eigenschappen? Ik vind van niet en ik maak het wekelijks mee. Organisaties willen een training of een coachingstraject om de zwakke punten van de medewerker wat te optimaliseren. Reden? Er heeft net een functioneringsgesprek plaatsgevonden, er is een assessment uitgevoerd. De minder sterke punten zijn netjes onder elkaar gezet en nu kan het gebeuren.

De traditionele school

Herkenbaar dat wel. Wanneer gingen mijn ouders naar het spreekuur op school? Vooral wanneer ik een paar onvoldoendes had. Zodra ik een rapport zonder onvoldoendes had (en dat kwam zelden voor) vonden ze het minder noodzakelijk om met de docent te spreken. Lag dat aan mijn ouders? Waren ze zo negatief ingesteld? Zou kunnen, maar naar mijn idee gaat het een slag dieper. Het lag ook aan de school. De school van mijn dochter had 10-minutengesprekken en dit soort momenten bezochten we trouw. Weet je hoe dat ging? “Tsja, eigenlijk heb ik niet zoveel te vertellen over jouw dochter want het gaat eigenlijk heel goed op school. Ze is vrolijk, de cijfers zijn goed, ze doet goed mee in de klas etc.”. Mijn reactie: "dus dit 10-minutengesprek gaat een uur duren?"  Dat was niet het geval. Mijn ervaring is dat dit alleen lukt als er negatieve zaken aan de orde zijn. Overigens met grote uitzondering van een andere meester die per week een kind op de stoel zette en aan de klasgenoten vroeg: ‘wat heeft dit kind deze week goed gedaan?’.

Beter functioneren

Onlinetraining: functioneren en beoordelen

Schaf via onze webshop de webinar aan over functioneren en beoordelen.

Webinar functioneren en beoordelen

Training beoordelingsgesprekken

Bekijk de training beoordelingsgesprekken voor leidinggevenden en managers. Wij verzorgen de training op maat.

Training beoordelingsgesprekken

Het functioneringsgesprek of beoordelingsgesprek

Bij het functioneringsgesprek gaat het gemiddeld niet zoveel anders. In sommige organisaties voeren ze alleen een functioneringsgesprek of beoordelingsgesprek wanneer je niet functioneert. Vandaar dat het voor veel medewerkers een angstige lading heeft. Maar mocht er al de perfecte gewoonte bestaan om iedereen van een functioneringsgesprek te voorzien dan beginnen veel gesprekken met een lieve inleiding. De manager heeft dat op een training geleerd (niet bij De Steven overigens). Er wordt opgesomd wat je allemaal goed doet. Na enige tijd komt de keerzijde aan bod en worden de zwakke punten opgesomd. Qua tijd duurt dat doorgaans langer. Lees ook: functioneringsgesprek: opsomming fouten?

Ontwikkeling: wat is dat?

Voor de aardigheid is het goed om met een andere focus te kijken naar dezelfde materie. Ik vertaal het weer naar de aloude schoolsituatie die je zeker herkent. Daarbij verdeel ik de beoordeling in drie punten namelijk 1 (ontwikkeling mogelijk), 2 (OK), 3 (geen ontwikkeling te verwachten).

Stel je je eens voor: je hebt een talenknobbel. Jouw rapportcijfer is een 7 maar je besteedt er nauwelijks aandacht aan. Zou je dat wel doen dan was een 8 of een 9 niet ondenkbaar. Er is dus ontwikkeling mogelijk.

Nu het andere uiterste: je scoort een 4 op wiskunde. Hoe je je ook inspant, het lukt niet om er een 5 van te maken. De oorzaak kan divers zijn maar ik stel in dit voorbeeld vast dat er gewoon niet meer in zit. Ontwikkeling is dus nauwelijks mogelijk.

Wat gebeurt er op de meeste scholen? Je krijgt bijles in het vak wiskunde. Dat vak beheers je immers niet. Ik zou het graag anders doen. Bij ons zou je bijles krijgen in talen. Daar ligt immers jouw talent! Geef dus bijles in vakken waar ontwikkeling te verwachten is. Gevolg? Het zelfvertrouwen stijgt, plezier neemt toe en jouw wiskundecijfer wordt een 5. Je zit namelijk goed in jouw vel.

Zwakke punten of valkuilen?

Praktijkvoorbeeld

Ooit mocht ik een training doen voor gemeente X. Volgens de sectordirecteur beschikte het afdelingshoofd niet over structuur en controle. Ik vond na één gesprek met betrokkene dat hij volkomen gelijk had. Maar weet je waar de betreffende persoon wel over beschikte? Creativiteit en conceptueel denken. De sectordirecteur verzuchtte: ‘heel vaak aan de orde gesteld maar geen verbetering waarneembaar’. Als extern bureau mochten we proberen om dat te realiseren. De organisatie verlangde wel een terugkoppeling van het traject via een eindrapportage. Over controle gesproken. Ik heb geschreven: ‘natuurlijk moet de deelnemer alert zijn op de punten die je noemt maar in hoeverre probeert jouw organisatie een vleesetende vegetariër te creëren van een talentvol afdelingshoofd?”. Resultaat? Het heeft ons 1,5 uur gekost om deze filosofie uit te leggen.

Voorkom een zessencultuur

Een goede trainer is gefocust op sterke punten waardoor ook de zwakke punten verbeterd worden. Veel bedrijven zetten de sterke en zwakke punten op rij en hun beleid is erop gericht om hun zwakke punten te verbeteren. Op zich een mooi streven maar het gevaar is dat jouw sterke punten daardoor achteruitgaan waardoor je een zessencultuur creëert.

Functioneren en beoordelen

Dit artikel schreef ik in de serie over functioneren en beoordelen. Meer weten?

Functioneren en beoordelen

Leerdoelen voor de training

Ik heb nog meer leerdoelen voor de training beoordelen en beoordelingsgesprekken uitgewerkt.

Leerdoelen beoordelingsgesprekken

Auteur

Dit artikel is geschreven door Jan Stevens.

Jan Stevens


Bekijk alle e-books

e-books

  • Analysevaardigheden
  • Authentiek communiceren
  • Burn-out: een error in je lijf!
  • Conflicthantering
  • De kwaliteitenbibliotheek: 163 kwaliteiten uitgebreid beschreven
  • De valkuilenbibliotheek: 141 valkuilen uitgebreid beschreven
  • Delegeren en loslaten
  • Hoe ga je met je tijd om?
  • Hoogbegaafd: probleemgeval of gave?
  • Hoogsensitief: label of labiel?
  • Jezelf kwijtraken en jezelf hervinden
  • Leiderschap in ontwikkeling
  • Luister en zie mij: het diagnostisch gesprek met hoogbegaafde kinderen!
  • Persoonlijke ontwikkeling dat doe jezelf
  • Talenten en kwaliteiten: jouw houvast en zekerheid!
  • Verbeterplan bij disfunctioneren
  • Willen is minder moeten
  • Word assertief: doorbreek de vicieuze cirkel!
  • Zelfdoding: van heilige huisjes naar veilige huisjes
  • Zelfvertrouwen: mag ik er twee kilo bij?

Bekijk alle e-books

Authentiek communiceren

Bestel dit e-book (PDF) via de webshop! Titel: Authentiek communiceren!

ebook communicatie

Meer informatie

Nieuwste e-book - de valkuilenbibliotheek

Valkuilenbibliotheek

Het e-book De Valkuilenbibliotheek beschrijft 141 valkuilen met als doel om handvatten te bieden en deze patronen te doorbreken. Dit 335 pagina's tellende e-book is een verzameling van uitgewerkte artikelen die je op onze website kunt vinden. Ze zijn bewerkt en samengevoegd tot een praktische gids.

Valkuilenbibliotheek

Bekijk de podcastserie 'reis of bestemming'

Remko Gaijkema

Je kunt de volgende 7 podcast's terugkijken.

  • Podcast 1: podcast met mijn kinderen: Opgroeien in een ondernemersgezin   
  • Podcast 2: podcast met Martin Dirks, de directeur die me 35 jaar geleden in dienst nam
  • Podcast 3: podcast met mijn kinderen: Acquisitie of inquisitie, vroeger en nu!   
  • Podcast 4: Groeien met de riemen die je hebt
  • Podcast 5: Meegaan met de tijd of tegen de stroom in?
  • Podcast 6: ondernemen in weer en wind
  • Podcast 7: slim en gevoelig
  • Podcast 8: Persoonlijke ontwikkeling en eigenschappenanalyse.

Podcast beluisteren of bekijken?

Jezelf kwijtraken en jezelf hervinden

Bestel dit e-book (PDF) via de webshop! Titel: Jezelf kwijtraken & jezelf hervinden.

Ebook jezelf kwijtraken

Meer informatie

Onze nieuwsbrief

Ben jij leer- en nieuwsgierig? Meld je dan aan voor onze nieuwsbrief!
Met jouw aanmelding ga je akkoord met onze privacyverklaring en het ontvangen van onze nieuwsbrief. Je kunt je natuurlijk op elk moment weer afmelden.

Telefonisch contact? Heb je vragen? Bel ons op 0528 23 60 30 en vraag naar Monique van Nuil.