Wederkerig is een kernwaarde
Wederkerig is een kernwaarde. Het duidt op wederzijdsheid maar dat vind ik toch te mager uitgedrukt. Wederkerig heeft te maken met elkaar en samen. In dit artikel leg ik het uit.
Wat is wederkerig?
De volksmond zegt: ‘Soms is het geven en nemen’ in een relatie. En wanneer je dat zegt, gaan we de goeie kant al op. Het duidt op ‘heen-en-weer’. Wat mij dan dwars zit is het woord ‘nemen’. Dat associeert met terugvorderen of ‘iets geven om iets terug te krijgen’. Wederkerigheid gaat wat mij betreft dieper: ‘het is geven en ontvangen’. Wanneer wederkerigheid jouw kernwaarde is:
- Kun je hulp geven en je kunt hulp ontvangen.
- Heb je oog voor de behoeften van de ander maar heeft de ander ook oog voor de behoeften van jou.
- Heb je oog voor de gevoelens van de ander (je kunt de ander ontvangen in zijn/haar gevoelens) maar heeft de ander ook oog voor jouw gevoelens (en kan de ander jou ontvangen in jouw gevoelens).
- Kun je liefde geven en kun je de ander in liefde ontvangen, kan de ander jou liefde geven en kan de ander jou in liefde ontvangen.
Over en weer
Het gaat om over en weer, om heen en weer. Het gaat om zenden en ontvangen. Maar dat geldt voor jou en ook voor de ander. Je kunt geven, de ander kan ook geven. Je kunt ontvangen en de ander kan ook ontvangen. Het is een wisselwerking.
Weet je wat de allergie is?
Als wederkerigheid voor jou een kernwaarde is, dan is egoïsme een allergie. En wees eerlijk: er is een categorie die komt alleen maar halen. Als ze in nood zitten, halen ze bij jou een luisterend oor. Als ze bevestiging nodig hebben, dan halen ze bij jou bevestiging. En als ze gaan verhuizen, roepen ze jouw hulp in als verhuizer. Maar o wee als jij een luisterend oor zoekt of een verhuizer. Dan zijn ze er niet. Dan is er een eenzijdige relatie.
Maar als je nu even verder gaat en we dalen af in de diepte: wanneer je alleen maar geeft, te veel geeft en niet ontvangt, dan is de vraag: waarom doe je dat? Waarom:
- Moet jij het iedereen naar de zin maken?
- Moet jij altijd aan staan voor de ander?
- Moet jij voor iedereen klaar staan?
Wat ik wil zeggen is: wederkerigheid is geen ruilhandel. Als ik dit voor jou doe, dan doe jij dat voor mij. Het gaat dieper dan een win-win situatie zoeken en het is geen beredeneerd verhaal. Dan zou het geen kernwaarde zijn, maar dan is het een strategische aanpak. Kernwaarden zitten in jouw hart en strategische aanpak zit in jouw hoofd. Dat is het verschil.
Normen
Een norm die bij wederkerigheid kan horen is: ‘De liefde kan niet van 1 kant komen’. Die lijkt me duidelijk.
- Wanneer je alleen maar komt om hier te halen zijn we klaar.
- Wanneer je alleen maar oog hebt voor eigenbelang dan is er van wederkerigheid geen sprake.
Wanneer je alleen maar oog hebt voor de ander, overbetrokken bent op de ander en jouw eigen grenzen en die van de ander niet respecteert, ook dan is er van wederkerigheid geen sprake.
Wat zijn jouw persoonlijke waarden?
Wat zijn jouw persoonlijke waarden? Wat betekent dat voor jouw loopbaan?
Carrière en werk
Training en coaching gericht op carrière en werk o.a. loopbaancoaching.
Auteur
Dit artikel is geschreven door Jan Stevens.