Ja maar in een groepstraining leer je toch veel meer?
Soms horen we de opmerking van deelnemers die voor een kennismakingsgesprek komen: 'ja maar je leert toch veel meer in een groepstraining?'. Immers zo redeneert men: dan leer je ook van elkaar, je krijgt onderling feedback, je kunt ook eens horen hoe een ander bepaalde zaken ervaart of aanpakt.
Wanneer is een groepstraining zinvol?
Een groepstraining is zinvol in bepaalde situaties zoals:
- een team dat de onderlinge communicatie wil verbeteren
- bij trajecten gericht op organisatieontwikkeling
- MD trajecten voor leidinggevenden
Bij dergelijke vraagstukken is groepstraining een must.
Nadelen
Na meer dan 25 jaar ervaring in het vak van trainer/coach heb ik er andere ervaringen mee.
- in een groep kun je leren van anderen dat klopt zeker maar het is bijzonder afhankelijk van de samenstelling van de groep. De ene groep is de andere niet. Bij de ene groep ontstaan levendige discussies en ontstaat er een proces van onderlinge feedback. Bij andere groepen nauwelijks of niet.
- in een groep is het resultaat altijd een gemiddelde. De ene deelnemer is verder in het proces dan de andere. Maar diegene die het minst ver is in het proces bepaalt het tempo.
- in een groep worden persoonlijke zaken minder snel of minder uitgebreid gedeeld en vaak ligt daar nu precies de kern van het vraagstuk
- verandering op bepaalde vlakken realiseer je niet in 1 dag en ook niet in twee of drie dagen. Daarom bieden wij individuele maatwerktrajecten waarbij deelnemers een aantal weken en veelal maanden de tijd krijgen om aan hun leerdoelen te werken.
Veel vaardigheidstrainingen hebben niks met vaardigheden te maken
Doorslaggevend is dat er in Nederland BV veel vaardigheidstrainingen zijn die niks met vaardigheden te maken hebben terwijl ze wel zo verkocht worden. Trainingen als communicatieve vaardigheden of assertiviteitsvaardigheden en zelfs leidinggevende vaardigheden, laten in de praktijk zien dat de leerdoelen van de deelnemers meestal niet op vaardigheden gericht zijn. Het is veelal een proces dat zich tussen de eigen oren afspeelt of waar de deelnemers blokkades ervaren. Ook vaak is het een doorbreken van ingesleten patronen en vicieuze cirkels.
Hoge score met individuele maatwerktrainingen
Onze resultaten met individuele trainingen zijn verbluffend. Ik blijf me verbazen hoe snel vaak de omwenteling komt en in wat voor tempo mensen progressie weten te maken op hun leerdoelen. Bovendien komt een leerdoel nooit alleen en kun je leerdoelen niet afbakenen:
- timemanagement heeft met communicatie te maken in veel gevallen maar ook met assertiviteit
- persoonlijke effectiviteit is communicatie en ook assertiviteit maar een verbintenis naar veranderingen en omgaan met veranderingen is duidelijk aanwezig
- leiderschap heeft te maken met persoonlijke ontwikkeling van de leidinggevende en daaraan verbonden: persoonlijke ontwikkeling van de leidinggevende in zijn leidinggevende functie
Daarom verbinden wij die trajecten tot 1 maatwerk traject:
- individueel maatwerktraject gericht op persoonlijke ontwikkeling
- maatwerktraining voor leidinggevenden
Ja maar een individuele training is toch veel duurder?
Nog een misverstand: soms denkt men dat individuele training erg duur is. Maar dat hoeft niet het geval te zijn. Zeker niet als je zelf bereid bent om te investeren in reistijd.
Auteur
Dit artikel is geschreven door Jan Stevens.