Kun je ook ziek worden van thuiswerken?
Ziek worden van thuiswerken? Dat kan! Want let op: thuiswerken is lang voor iedereen geen feest. Dat weet ik uit mijn dagelijkse coaching praktijk. Medewerkers vinden het bovendien lastig om uit te spreken dat ze problemen hebben met thuiswerken. Er is een soort van schaamtegevoel.
Overheidsmaatregelen hebben grote psychische gevolgen
Bedrijven doen de deuren zomaar dicht ten gevolge van de overheidsmaatregelen. En dat begrijp ik wel. Hoewel het in mijn ogen soms ook wel erg drastisch is gegaan. Abrupt en drastisch! Maar ik ben ook bezorgd! Ik vrees dat de problemen die we aan de ene kant wensen te bezweren, aan de andere kant keihard onze kant opkomen. En ook dat managementteams en directies daar te weinig oor en oog voor hebben. Ik heb de zorg dat de gevolgen onderschat worden in veel organisaties.
We moeten voorkomen dat we aan de ene kant dweilen en aan de andere kant de kraan openzetten waardoor andere problemen ontstaan. Vertel de medewerker meer dan alleen maar dat hij/zij niet op kantoor mag werken. Biedt een pakket steunmaatregelen voor thuiswerkers.
Team- en organisatieontwikkeling
Bekijk onze interventies en trainingen voor teamontwikkeling en organisatieontwikkeling.
Training teamontwikkeling voor leidinggevenden
Wil je de training teamontwikkeling voor leidinggevenden starten? Wij verzorgen deze ook individueel.
Wat is er aan de hand?
Nogmaals, sommige medewerkers kunnen prima thuiswerken. Zeker de autonome, eigenstandige en zelfstandige medewerker vindt het wellicht zelfs een verademing. Maar ik hoor zoveel andere geluiden. Welke?
- Sommige medewerkers presteren weinig, er komt weinig uit hun vingers. Iemand zei onlangs: soms kijk ik een dag naar mijn laptop, maar ik kom moeilijk tot doen.
- De dynamiek, gezelligheid en verbondenheid onderling met collega’s wordt gemist
- Thuiswerken is voor sommigen een eenzame opgave
- Medewerkers halen geen voldoening uit hun werk, ze vinden het moeilijk om zichzelf te motiveren
- Men ervaart gebrek aan steun van de leiding: te weinig contact momenten
- De ongeplande communicatie is verdwenen: feeling hebben bij elkaar, bij de voortgang, terloops even iets mee krijgen
Grauwe bedoening
Iemand zei: ‘het is een grauwe bedoening nu. De contacten op mijn werk zijn verdwenen. De amateursport is veel minder leuk op dit moment en mijn hobby - voetbal kijken - is ook weinig adembenemend. Uitgaan kan niet meer. Wat er nu aan de hand is, heeft grote invloed op mijn stemmingen. Zeker nu het langer duurt, en het einde niet in zicht is’.
Ergens naar toeleven
Vroeger leefden we ergens naar toe. Een optreden van een artiest of een voorstelling, sportwedstrijd of concert. Nu dat wegvalt lijkt de tijd langer te duren. En dat heeft gevolgen in onze psyche.
Angst
Op de achtergrond speelt angst. Hoe ziet de toekomst eruit? Waar zijn mijn zekerheden? In wat voor crisis komen we terecht? Hoe zit het met mijn werkgelegenheid?
Team- en organisatieontwikkeling
Bekijk onze interventies en trainingen voor teamontwikkeling en organisatieontwikkeling.
Auteur
Dit artikel is geschreven door Jan Stevens.