Loading ...

Direct informatie? 0528 23 60 30

Of mail naar planning@desteven.nl

Verdeeldheid binnen jouw team?

Is er verdeeldheid binnen jouw team? Merk je dat jullie het onderling niet eens kunnen worden over bepaalde zaken? In dit artikel ga ik in op verdeeldheid binnen teams of organisaties, mogelijke oorzaken en wat je eraan kunt doen!

Wat is verdeeldheid?

In verdeeldheid zit het woord delen, terwijl het bij verdeeldheid juist niet gaat om iets delen. Het gaat erover dat we iets niet delen, maar dat we iets verdelen, opdelen, splitsen. Er is geen eenheid. Wellicht dat onze standpunten uiteenlopen, dat we een meningsverschil hebben of dat we een andere visie hebben onderling. Er is dus een sprake van uiteenlopende:

 • Verwachtingen
 • Standpunten
 • Normen en waarden
 • Visie
 • Inzicht over methodieken

Ik noem dat een conflict.

Verdeeldheid binnen jouw team?

Teamcoaching

Een teamcoach kan het team helpen om spanningen bespreekbaar te maken onderling. Dat begint met een individueel gesprek vooraf. Daarna een analyse van wat er aan de hand is precies. En dan pas een plan van aanpak.

Teamcoaching

Gradaties

Natuurlijk is er gradatie bij verdeeldheid. Je kunt het ook niet overal over eens zijn toch? Dat hoeft ook niet. Dus in milde vorm kun je spreken over een meningsverschil. Maar in ergere vorm gaat het over onenigheid, ruzie, trammelant, tweespalt, twist en als het heel erg is wellicht zelfs verscheurdheid.

Tweedracht of tweespalt

In het ergste geval ontstaan er kampen binnen het team. De ene groep schaart zich achter een standpunt en de andere groep gaat voor een ander standpunt. En zo krijg je tweedracht of een tweespalt, waarbij beide groepen of groepjes twisten om het eigen gelijk door te drukken.

Inhoud of betrekkingsniveau

Nu is de vraag waarom het zo conflicteert en escaleert binnen jouw team? De vraag is of de verdeeldheid er is op inhoud of op betrekkingsniveau. Natuurlijk kan het op inhoud zijn. Maar op zich hoeft dat geen reden te zijn om je ongerust te maken.
Vaak zit de verdeeldheid op betrekkingsniveau. Dat wil zeggen dat de onderlinge verhoudingen tussen de teamleden verziekt zijn.

 • Er is geen onderling vertrouwen meer maar wel beschadigd vertrouwen, achterdocht en wantrouwen
 • Teamleden weigeren samen te werken
 • Er is een onveilige sfeer ontstaan binnen het team
 • Mensen spreken zich niet (meer) uit of ze zijn kwetsend naar elkaar toe
 • Teamleden proberen elkaar te wijs af te zijn
 • De spanning is om te snijden

Analyse

Vraag is dus: wat is er aan de hand? Denk je dat de verdeeldheid op inhoud is ontstaan? Of denk je dat er teamleden zijn die niet meer met elkaar door één deur kunnen? Dat maakt nogal verschil in de benadering.

Wat moet je doen?

Schakel een onafhankelijke teamcoach in die individueel in gesprek gaat met de teamleden. Nee niet in de groep, dat is onveilig. Ik noem dat fase A. Op basis van deze gesprekken koppelt de teamcoach de bevindingen terug en kan er een plan van aanpak worden gemaakt voor fase B. En dat zou kunnen bestaan uit een gezamenlijke bijeenkomst, waarbij de coach ook de bevindingen met het team deelt en de vraag stelt of het team zich kan herkennen in de conclusies en het plan van aanpak.

Kant en klare maaltijden zijn er niet

Ik heb door de jaren heen heel wat teamcoaching gedaan. En ik kan je verzekeren dat er geen kant en klare maaltijden zijn, die je even in de magnetron zet en klaar is kees. Elke situatie is anders en vraagt een andere aanpak.

Adviesgesprek

Wil je een adviesgesprek met onze coaches? Dat kan! Neem dan contact met ons op!

Ziek worden van je werk

Kun je ziek worden van je werk? Nou en of! Lees onze artikelen over dit onderwerp.

Ziekmakende organisaties en teams

Team- en organisatieontwikkeling

Bekijk onze interventies en trainingen voor teamontwikkeling en organisatieontwikkeling.

Team en organisatie

Auteur

Dit artikel is geschreven door Jan Stevens.

Jan Stevens


Jezelf kwijtraken en jezelf hervinden

Bestel dit e-book (PDF) via de webshop! Titel: Jezelf kwijtraken & jezelf hervinden.

Ebook jezelf kwijtraken

Meer informatie

Online training autonomie en persoonlijk leiderschap!

Online training autonomie

De online training Autonomie en Persoonlijk Leiderschap helpt jou bij jouw persoonlijke groei. De 8 modules bieden diepgaande inzichten en praktische tools. Het werkboek, met 22 opdrachten, bevordert zelfreflectie en bevraagt je behoeften, gevoelens, en keuzes. Jan Stevens, de trainer, presenteert de video's, waarin hij de essentie van autonomie en leiderschap belicht. Het e-book en de video's bieden een holistische benadering, van zelfreflectie tot effectieve communicatie. Deze training, inclusief praktische informatie en de mogelijkheid tot downloaden van het werkboek en e-book, is een must voor wie streeft naar persoonlijke ontwikkeling. Een investering in jezelf die de moeite waard is.

Meer informatie

Authentiek communiceren: dat kun je leren!

ebook communicatie

Je zendt wie je bent. Dat is authentiek communiceren. Dat betekent dat je communiceert zoals je van origine bent. Originaliteit dus en geen kopie of imitatie van anderen. Niet zoals de wereld om je heen verwacht dat het zou moeten. Maar gewoon: zoals jij bent!

Meer informatie

Onze nieuwsbrief

Ben jij leer- en nieuwsgierig? Meld je dan aan voor onze nieuwsbrief!
Met jouw aanmelding ga je akkoord met onze privacyverklaring en het ontvangen van onze nieuwsbrief. Je kunt je natuurlijk op elk moment weer afmelden.

Telefonisch contact? Heb je vragen? Bel ons op 0528 23 60 30 en vraag naar Monique van Nuil.