Verdeeldheid binnen jouw team?
Is er verdeeldheid binnen jouw team? Merk je dat jullie het onderling niet eens kunnen worden over bepaalde zaken? In dit artikel ga ik in op verdeeldheid binnen teams of organisaties, mogelijke oorzaken en wat je eraan kunt doen!
Wat is verdeeldheid?
In verdeeldheid zit het woord delen, terwijl het bij verdeeldheid juist niet gaat om iets delen. Het gaat erover dat we iets niet delen, maar dat we iets verdelen, opdelen, splitsen. Er is geen eenheid. Wellicht dat onze standpunten uiteenlopen, dat we een meningsverschil hebben of dat we een andere visie hebben onderling. Er is dus een sprake van uiteenlopende:
- Verwachtingen
- Standpunten
- Normen en waarden
- Visie
- Inzicht over methodieken
Ik noem dat een conflict.
Teamcoaching
Een teamcoach kan het team helpen om spanningen bespreekbaar te maken onderling. Dat begint met een individueel gesprek vooraf. Daarna een analyse van wat er aan de hand is precies. En dan pas een plan van aanpak.
Gradaties
Natuurlijk is er gradatie bij verdeeldheid. Je kunt het ook niet overal over eens zijn toch? Dat hoeft ook niet. Dus in milde vorm kun je spreken over een meningsverschil. Maar in ergere vorm gaat het over onenigheid, ruzie, trammelant, tweespalt, twist en als het heel erg is wellicht zelfs verscheurdheid.
Tweedracht of tweespalt
In het ergste geval ontstaan er kampen binnen het team. De ene groep schaart zich achter een standpunt en de andere groep gaat voor een ander standpunt. En zo krijg je tweedracht of een tweespalt, waarbij beide groepen of groepjes twisten om het eigen gelijk door te drukken.
Inhoud of betrekkingsniveau
Nu is de vraag waarom het zo conflicteert en escaleert binnen jouw team? De vraag is of de verdeeldheid er is op inhoud of op betrekkingsniveau. Natuurlijk kan het op inhoud zijn. Maar op zich hoeft dat geen reden te zijn om je ongerust te maken.
Vaak zit de verdeeldheid op betrekkingsniveau. Dat wil zeggen dat de onderlinge verhoudingen tussen de teamleden verziekt zijn.
- Er is geen onderling vertrouwen meer maar wel beschadigd vertrouwen, achterdocht en wantrouwen
- Teamleden weigeren samen te werken
- Er is een onveilige sfeer ontstaan binnen het team
- Mensen spreken zich niet (meer) uit of ze zijn kwetsend naar elkaar toe
- Teamleden proberen elkaar te wijs af te zijn
- De spanning is om te snijden
Analyse
Vraag is dus: wat is er aan de hand? Denk je dat de verdeeldheid op inhoud is ontstaan? Of denk je dat er teamleden zijn die niet meer met elkaar door één deur kunnen? Dat maakt nogal verschil in de benadering.
Wat moet je doen?
Schakel een onafhankelijke teamcoach in die individueel in gesprek gaat met de teamleden. Nee niet in de groep, dat is onveilig. Ik noem dat fase A. Op basis van deze gesprekken koppelt de teamcoach de bevindingen terug en kan er een plan van aanpak worden gemaakt voor fase B. En dat zou kunnen bestaan uit een gezamenlijke bijeenkomst, waarbij de coach ook de bevindingen met het team deelt en de vraag stelt of het team zich kan herkennen in de conclusies en het plan van aanpak.
Kant en klare maaltijden zijn er niet
Ik heb door de jaren heen heel wat teamcoaching gedaan. En ik kan je verzekeren dat er geen kant en klare maaltijden zijn, die je even in de magnetron zet en klaar is kees. Elke situatie is anders en vraagt een andere aanpak.
Adviesgesprek
Wil je een adviesgesprek met onze coaches? Dat kan! Neem dan contact met ons op!
Ziek worden van je werk
Kun je ziek worden van je werk? Nou en of! Lees onze artikelen over dit onderwerp.
Team- en organisatieontwikkeling
Bekijk onze interventies en trainingen voor teamontwikkeling en organisatieontwikkeling.
Auteur
Dit artikel is geschreven door Jan Stevens.